Eko poroka: 5 nasvetov za okolju prijaznejše poročno slavje

Poroke so namreč pogosto zelo obremenjujoče za okolje. Vendar pa lahko na srečo organizirate prečudovito »eko poroko«.

Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.
Zdravje & prehranaNevidna plesen v hrani – razlog za nepojasnljive težave z zdravjem?

Nevidna plesen v hrani – razlog za nepojasnljive težave z zdravjem?

MORDA VAS ZANIMA

Plesen v hrani je lahko včasih zelo očitna. Če na primer najdete košček starega kruha, na katerega ste pozabili, zato se je na njem razvila plesen, vam je najbrž popolnoma jasno, da ga ne smete pojesti, saj bi lahko s tem resno ogrozili svoje zdravje. Vendar pa je lahko plesen v hrani tudi precej manj očitna. Gre za t. i. mikotoksine, ki sicer strogo gledano niso plesen, ampak sekundarni metaboliti gliv oziroma presnovki plesni, ki pa so lahko zelo nevarni …

Mikotoksini lahko med drugim prispevajo h kroničnim vnetjem v telesu

- Oglas -

Tudi navidezno zdrava živila lahko v sebi skrivajo snovi, ki so lahko za nas zelo škodljive. Medtem ko se večina ljudi zaveda škodljivosti snovi, kot so pesticidi, pa je problematičnost mikotoksinov deležna relativno malo pozornosti. Plesen je sicer nekaj, s čimer smo obdani na praktično vsakem koraku. Kjer je vlaga, se namreč hitro pojavi tudi plesen. Pri tem je treba vedeti, da ni vsaka plesen (enako) nevarna. Za zdravje je najbolj problematična tista plesen, ki sprošča mikotoksine (ti so včasih imenovani tudi toksini plesni). Ti mikotoksini lahko med drugim sprožijo kronična vnetja v telesu, še posebej nevarni pa so zaradi že omenjenega dejstva, da jih ne moremo zaznati s prostim očesom, posledično pa se jim izognemo težje kot »navadni plesni«.

Za ljudi z avtoimunskimi obolenji naj bi bili mikotoksini še posebej problematični

Upoštevati je sicer treba, da niso vsi ljudje enako občutljivi na plesen. Če je proces razstrupljanja telesa učinkovit, se lahko organizem precej hitro znebi plesni oziroma mikotoksinov. Po drugi strani pa so lahko ljudje, pri katerih mehanizmi za razstrupljanje ne delujejo optimalno, v precej večji nevarnosti. V to skupino na primer spadajo osebe z avtoimunskimi obolenji. Kot omenjeno, lahko mikotoksini prispevajo h kroničnim vnetjem, med drugim pa naj bi bili povezani tudi s kronično izčrpanostjo. Tako so lahko v ozadju določenih težav z zdravjem, za katere ne najdete jasnega vzroka, prav mikotoksini. Mikotoksinom smo lahko izpostavljeni v različnih okoliščinah – doma, na delovnem mestu, v vozilu itn., eden od virov pa je lahko celo naša hrana. Tveganje za prisotnost mikotoksinov naj bi bilo pri določenih živilih še posebej visoko …

V določenih živilih in pijačah so mikotoksini odkriti nadpovprečno pogosto

Mikotoksini naj bi bili zelo pogosto prisotni v procesiranih mesnih izdelkih. Razlog za to je lahko povezan z dejstvom, da so živali uživale hrano, na kateri se je razvila plesen, včasih pa se mikotoksini razvijejo tudi kasneje, na samih mesnih izdelkih. Nevidna plesen se poleg tega rada razvije tudi na suhem sadju, ki ni bilo povsem dehidrirano. Čeprav ima suho sadje zagotovo tudi določene prednosti, je večinoma vendarle pametneje dati prednost svežemu – ali vsaj zamrznjenemu – sadju. Ne le da bo nevarnost za mikotoksine tako manjša, ampak boste tako težje presegli priporočeni vnos sladkorja in kalorični vnos. Precej pogost vir plesni v prehrani so tudi oreščki. Pred nakupom se je tako pametno prepričati, da so oreščki čim bolj sveži.

Z vidika plesni naj bi bila sicer boljši vir zdravih maščob različna semena, saj je tam možnost za prisotnost mikotoksinov precej manjša. Mikotoksini so lahko poleg tega prisotni tudi v alkoholu – predvsem v rdečem vinu, pivu, viskiju in brendiju, medtem ko naj bi bila belo vino in tekila varnejša izbira. Poleg tega pa so mikotoksini precej pogosto odkriti v kavi.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×