0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana7 naravnih metod za redno odvajanje blata

7 naravnih metod za redno odvajanje blata

MORDA VAS ZANIMA

Osebam, ki nimajo težav z odvajanjem blata, se zdi urejena prebava skorajda samoumevna. Toda če pride obdobje, ko se pojavijo težave z zaprtjem, hitro ugotovite, kako dragoceno je redno odvajanje blata. To vam namreč omogoča, da se počutite precej bolj lahkotno in bolj zdravo. Če ste začeli tudi sami opažati, da vaše odvajanje blata ni več tako redno, kot je bilo nekoč, to ni nujno razlog za paniko. Če ne gre za resnejšo obliko težave, namreč pogosto zaležejo določene relativno majhne spremembe oziroma naravne metode.

- Oglas -

1. Kozarec vroče vode ali ingverjev čaj

Zelo preprosta metoda, ki pa je lahko precej učinkovitejša, kot se morda zdi na prvi pogled, je kozarec tople vode na tešče. Pomaga lahko sicer tudi hladna voda, vendar je vroča tekočina še posebej uspešna pri spodbujanju prebave. Če imate zjutraj več težav z odvajanjem blata kot običajno, si je torej pametno privoščiti kozarec vroče vode, malce počakati, nato pa poskusiti ponovno. Še boljše rezultate pa lahko dosežete, če si namesto vroče vode pripravite ingverjev čaj. Ingver je namreč med drugim zelo koristen prav za izboljšanje prebave in za hitrejše izločanje odpadnih snovi iz telesa. V vodo, s katero ste napolnili manjšo kozico, narežite nekaj koščkov svežega ingverja. Tekočino zavrite, nato pa znižajte temperaturo in kuhajte približno 10 minut, preden mešanico precedite. Če zjutraj nimate časa za to, preprosto prelijte koščke ingverja z vročo vodo, vendar v tem primeru poskrbite, da boste koščke na koncu prežvečili, saj se bo v vodo izločilo manj snovi kot pri prekuhavanju.

2. Izogibanje obrokom neposredno pred spanjem

Večina živil potrebuje kar nekaj časa, da se v celoti prebavi. Med spanjem se delovanje našega prebavnega sistema seveda upočasni, zato odpadne snovi zjutraj najverjetneje še ne bodo pripravljene na izločanje. Če je torej mogoče, se izogibajte večerji neposredno pred odhodom v posteljo. Raje jo pojejte vsaj nekaj ur prej, da bodo imela vaša prebavila dovolj časa za predelavo.

3. Povečan vnos vlaknin

Za redno odvajanje blata je nedvomno izjemno pomemben zadosten vnos vlaknin. Poskrbite torej, da bo na vašem jedilniku veliko sadja in zelenjave, pa tudi polnovrednih žit in stročnic. Poleg tega so lahko dober vir vlaknin tudi različna semena. Za ljudi, ki imajo težave z rednim odvajanjem blata, so lahko na primer zelo koristna namočena lanena semena ali semena chie.

- Oglas -

4. Magnezijev citrat

Med minerali je lahko še posebej koristen magnezij, predvsem v obliki magnezijevega citrata, ki pomaga sprostiti vaše črevesje in ki nekoliko zmehča blato, zato bo odvajanje precej lažje. Pazite le, da s količino ne boste pretiravali, saj so lahko odvajalni učinki zelo močni.

5. Več juh in »zmešančkov«

Za osebe, ki imajo težave z odvajanjem blata, je lahko zelo koristno pogostejše uživanje juh in zmešančkov. S tem namreč povečate tako vnos tekočine kot vlaknin, kar sta, kot omenjeno, dva temeljna vidika za odvajanje blata brez težav.

6. Čepenje med odvajanjem blata

Čepeč položaj lahko bistveno olajša odvajanje blata oziroma popolno praznjenje črevesja – podobno kot lahko na primer olajša porod. Med čepenjem se namreč analna zapiralka lažje sprosti, zato je ta položaj precej bolj priporočljiv od sedenja. Toda ker sodobne straniščne školjke niso najbolj pripravne za preizkušanje tega položaja, je priporočljivo, da si priskrbite posebno pručko ali podoben pripomoček, ki poskrbi za to, da se vsaj približate čepenju.

7. Indijski trpotec

Ne pomaga nobena od naštetih metod? Ne obupajte prehitro. Vsekakor je namreč pametno dati priložnost še indijskemu trpotcu, saj gre za izjemen vir vlaknin, ki lahko absorbira ogromno tekočine in ki poskrbi, da se začnejo stvari v vašem črevesju premikati v pravo smer. Pri izrazitih težavah z »leno prebavo« je priporočljivo, da postane indijski trpotec del vaše redne prehrane.

.

NAJNOVEJŠE