0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

JogaJoga & Hujšanje: Oblikuj svoje misli, oblikuj svoje telo

Joga & Hujšanje: Oblikuj svoje misli, oblikuj svoje telo

MORDA VAS ZANIMA

Ne glede na letni čas se vsi želimo počutiti udobno v svojih telesih. Še posebej poleti, ko kažemo več kože, je pomembno, da na sonce ne stopimo obremenjeni in da zaužijemo poletni vonj in vitamin D. In ker se naš um na vse pretege trudi uresničiti tisto, o čemer razmišljamo, so nedavne znanstvene raziskave pokazale, da sta prekomerna telesna teža in posledično nezadovoljstvo v lastnem telesu veliko bolj posledica slabe vesti ob hranjenju kot pa dejanske hrane, ki jo zaužijemo, in telovadbe, na katero ne pridemo.

- Oglas -

Težava je v občutku med hranjenjem in po njem

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste izpraznili celo škatlo piškotov v enem dnevu in se ob in po tem »tepli po glavi«?

Težave namreč ne vidimo več v slabi hrani in negibanju, pač pa v občutkih, ki nas spremljajo med jedjo in po njej. Za nemoteno delovanje našega prebavnega sistema, še več kot to, za kakovostno delovanje našega metabolizma telo potrebuje prostor in čas. Ko se najemo, se začne presnova, proces v telesu, ki se zgodi samodejno, ne glede na to, ali po jedi odhitimo nazaj za računalnik ali pa si vzamemo nekaj trenutkov. Vsakič, ko telesu ne damo priložnosti, da začne kakovostno prebavo, vsakič, ko se prenajemo, in vsakič, ko po jedi še ure in ure razmišljamo, zakaj smo tako nezdravo jedli, zmotimo proces prebave. V tem primeru naša telesa ne posrkajo hranljivih snovi, ki jih potrebujejo, povišana adrenalin in kortizol pa pripomoreta k shranjevanju maščobe v dele telesa, kjer je ne želimo videti.

Ravno nasprotno se zgodi, če si za hranjenje vzamemo čas, če smo usmerjeni na to, kar delamo (in ne na svoj telefon ali pa televizijo) in če si po jedi vzamemo nekaj minut in uživamo po zaužiti hrani in pijači. Z zavestnim in umirjenim prehranjevanjem blagodejno vplivamo na osrednji živčni sistem, ki že med jedjo in takoj po jedi začne izločati hormone, ki so potrebni za zdravo in kakovostno presnovo. Z drugimi besedami, telo podpremo.

- Oglas -

Dejstvo, ki je danes znanstveno podprto, je, da naš um pri hujšanju igra tako veliko, če ne večjo vlogo kot količina hrane, ki jo zaužijemo. Torej, začnimo posvečati več pozornosti vsakdanjim mislim in navadam kot pa enkratnim dietam in sekiranju samih sebe:

Joga in hujšanje

1. Preusmerite svoj um

Vsakič, ko se lotite hrane, ki je za vas »prepovedana«, pa se ji vseeno ne morete upreti, preusmerite um iz misli, ki so obtožujoče in neprijetne, v misli, ki vas bodo podpirale. Čestitajte si za izpraznjeno škatlo piškotov in si vzemite čas, da uživate v po okusu sladkega. Če opazite, da se vam navali čustev in prevelika količina hrane ponavljajo, začnite opazovati. Joga nas uči, da nam ni treba vedno in takoj poznati vseh odgovorov in da je največji uspeh, da opazimo sami sebe v določeni situaciji. Zato se ustavite in opazujte, od kod prihajajo čustva, opazite, ali res potrebujete še en kos čokolade, in opazujte svoje misli. Vsakič, ko vam um uide nazaj na obtoževanje, se pravi, na tisto, kar je vajen, ga privlecite nazaj v nov, zdrav vzorec opazovanja in navdihujočih misli. Tudi če jim sprva niti sami ne verjamete, bodo kmalu postale »novi dom za vaš um«.

2. Privoščite si

Na vsake toliko si je treba privoščiti nekaj nesramno nezdravega. Vendar ko si, to storite z vsem, kar ste! Odpravite se v trgovino, kupite tisti izjemno nezdrav kozarček čokoladnega namaza in v njem uživajte, kot da ga jeste prvič. Telo in um vaš užitek razumeta kot zdravo situacijo in se skladno s tem tudi odzoveta. Nenehno odrekanje vodi v več vsega, česar si ne dovolimo in posledično v nezadovoljstvo v lastnem telesu. Znotraj nas je prelepa pokrajina in začeti jo moramo negovati. Vaše misli, vaša čustva in vaša (za zdaj še) nezavedna dejanja so tista, ki prinesejo največjo spremembo na vaši zunanji podobi.

3. Ugotovite, kaj in koliko potrebujete čez dan

Dejstvo je, da nas velike količine predvsem mastne in sladke hrane upočasnijo. Telo mora delati veliko bolj, da prebavi veliko hrane, mi pa to občutimo kot pritisk v glavi, popoldansko utrujenost, bolečine v ramenih in vratu in nekakovostno dihanje, kar vodi v primanjkljaj kisika v telesu. Zato se zopet ustavite in ugotovite, kaj sploh potrebujete, da nadaljujete svoj dan. Ko začnemo opazovati, se začnejo dogajati čudežne stvari. Nekateri izmed vas boste zaužili manj hrane, nekateri je morda sredi dneva sploh ne boste potrebovali. Pomembno je, da si začnemo ustvarjati svoj jedilnik in da začnemo svoje telo spraševati, kaj mu ustreza. Kar je dobro zame, še ni nujno, da je dobro tudi zate.

- Oglas -

4. Poskusite z bikram jogo

Nedvomno vam bo ta vadba spremenila življenje. Manj bo potrebe po nezdravi hrani, manj občutkov krivde in slabe vesti. Večkrat boste opazili, kaj vam ustreza in kaj ne. Kilogrami bodo posledično izginjali, telo pa se bo transformiralo. Kdor pravi, da čudeži ne obstajajo, se moti. Čudež, ki ga dosežete z bikram jogo, je 100-odstotno vaše delo, ki dvigne vašo samozavest in veselje do življenja.

Joga položaji, ki bodo telo oblikovali še pred skokom v kopalke

Vem, da se v poplavi informacij danes o prehrani človek utopi, vendar nam vse te informacije nič ne koristijo, če se ne naučimo poslušati svojih teles. So kot prazen žakelj, ki obljublja bogastvo, vendar nas vsakič znova razočara, ker je nemogoče, da jaz vem kaj tebi ustreza. Nihče ne pozna vašega telesa tako dobro, kot ga poznate vi, zato začnite spoznavati, začnite opazovati, predvsem pa začnite zaupati. Življenje ni cilj, je proces. Vzemite si čas vsak dan in se osredotočite na uporabo orodij, ki jih že imate v svojem žepu – zavedanje, dih, opazovanje, raziskovanje lastne izkušnje in svojega telesa.

Za vse, ki se želite malce pobližje spoznati z jogo ,sem danes pripravila tri položaje, ki bodo blagodejno vplivali na vaš um in telo oblikovali še pred skokom v kopalke. Položaji so med seboj povezani in omogočajo lahke prehod v naslednjega.

1. Položaj stola

Joga položaj stola

Stopite v širino bokov. Roki sta ob telesu, vrh glave podaljšajte navzgor. Tukaj naredite vdih in z izdihom boke spustite navzdol, roki dvignite navzgor. Pomembno je, da se »usedete« nazaj, nikoli na kolena. Teža telesa je na petah in medenico spustite kolikor lahko navzdol. Popek stisnite proti hrbtenici in roki pustite v širini ramen. Ob vdihu se dvignite in roki spustite nazaj ob telo. Ob izdihu boke zopet spustite navzdol.

Ponovite desetkrat.

2. Položaj deske z dvigom nog

Dlani položite na tla, predse, in z nogami stopite nazaj v položaj deske. Vaša zapestja so pod rameni, zadnjica je vzporedna s tlemi, popek zopet stisnite k hrbtenici. Z rokami se odrinite od tal, kot da jih želite potisniti stran od sebe, in aktivirajte ramenski obroč. Z vdihom izmenično eno in drugo nogo dvigujte od tal, z vdihom jo spuščajte nazaj dol. Vendar poudarek ni na dvigu, pač pa na raztegu noge nazaj. Če imate trenutno poškodbo na zapestjih, se spustite na podlahti.

Na vsaki strani ponovite petkrat.

Joga položaj kobre

3. Položaj kobre

Položaj kobre bo poskrbel za predel vašega pasu in ga oblikoval. S telesom se iz položaja deske spustite prosti tlom – najprej kolena na tla, nato brada in na koncu še boki. Iztegnite noge, komolca stisnite ob leto, dlani pustite, kjer so. Na rokah je le 10–20 % teže telesa, naredite globok vdih, stisnite nogi skupaj in z izdihom dvignite pogled in prsni koš od tal. Z izdihom počasi spustite telo nazaj prosti tlom.

Ponovite petkrat.

Po opravljenih joga položajih si vzemite savasano. Ulezite se na hrbet, pustite da stopali padeta navzven, roke položite ob telo in dlani obrnite navzgor. Tako kot po hranjenju je pomembno, da si tudi po vadbi vzamemo čas, da telo dojame, kaj se je zgodilo, in nove informacije »zapiše vase«. Kadar koli hitimo in se ob tem še miselno obremenjujemo, zmotimo naraven proces telesa in uma ter njunega prelepega sodelovanja. Ljudje smo resnično čudežna bitja in čas je, da tako začnemo tudi gledati nase. Nihče drug ne bo opravil našega dela za nas in prav je tako. Čas je, da se lotimo razumevanja samih sebe, da uživamo v telesih, ki so nam dana, in da se zavedamo, da je za vsako spremembo potreben čas. Dajte si ga več, da ob pogledu nazaj, na vaše življenje ne bodo pomembni izgubljeni kilogrami pred poletjem, pač pa proces, ki vas je pripeljal do zastavljenega cilja.

Preberite tudi: Hujšanje: kako hujšati zdravo in učinkovito

.

NAJNOVEJŠE