0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaPasti zagorele polti – preprečimo fotostaranje

Pasti zagorele polti – preprečimo fotostaranje

MORDA VAS ZANIMA

Poletje nas razvaja z visokimi temperaturami, veliko količino vitamina D, zagorelo poltjo, lahkotnostjo in sproščenostjo. Zagorela koža daje videz privlačnosti in zdravja. Toda ali je res tako? Želela bi vam približati, kako ohraniti kožo preko poletja zdravo in na varen način pridobiti tudi nekaj privlačne polti.

- Oglas -

Prekomerno izpostavljanje soncu lahko privede do rdeče, opečene in mehurjaste kože. S takšnim grobim sončenjem pa žal ne pridobimo lepe in zdrave barve kože. Koža je najprej rdeča nekaj dni in nas peče, počutimo se neprijetno, saj se v podkožju začne proces vnetja. V takem primeru je dodatno sončenje resnično nespametno, predvsem pa zdravju škodljivo. V nekaj dneh pridobimo nekoliko porjavelo polt, ki pa se zaradi vnetnega procesa in nadomeščanja poškodovane kože z novo začne luščiti. Nova plast kože je tako veliko občutljivejša in svetlejša.

Pregled sončnih žarkov

Sončenje

UVA-žarki valovne dolžine 320–400 nm sežejo v dermis, epidermis, skozi obleko in skozi steklo in zmanjšujejo imunsko zmožnost zaščite. Prisotni so skozi vse leto tudi v oblačnih dneh. Vsi, ki radi uporabljate solarij, se izpostavljate UVA-žarkom, kar je veliko bolj škodljivo kot izpostavljanje naravnemu soncu. UVA-žarki povzročajo staranje kože in alergije na sonce. Kolagen in elastin začneta v koži upadati po 20 letu in ne nastajata več. Prekomerno osončena koža je močno izpostavljena oksidacijskem stresu. Oksidacijski stres pomeni več prostih radikalov kot antioksidantov. Prosti radikali povečajo sproščanje interlevkinov, kar pomeni, da je presončena koža ves čas vneta. Zato lahko na fotostaranje kože sami močno vplivamo.

UVB-žarki valovne dolžine 290–320 nm prodirajo globoko v podkožje, dosegajo usnjico, proizvajajo proste radikale, ki lahko povzročijo fotostaranje, pigmentne madeže in kožnega raka. UVB-žarki so glavni povzročitelji opeklin kože, ki se pokažejo v 12–24 urah ali takoj po izpostavljanju soncu.

- Oglas -

UVC-žarki imajo valovno dolžino od 100–290 nm. Ti žarki ne prehajajo na površino Zemlje. Uporabljajo jih za dezinfekcijo v zdravstvene namene. Prekomernemu izpostavljanju UVC-žarkov smo tako zelo težko izpostavljeni.

Naša koža ima sposobnost odbijanja in vsrkavanja sončnih žarkov. Odbiti žarki nam ne škodujejo, žal pa to ne velja za žarke, ki jih naša koža vsrka. Posledice so okvara celic, tkiv, mutacija DNK, okvare encimov ter sproščanje mediatorjev vnetja. Vse to lahko privede tudi do kožnega raka.

Preprečevanje fotostaranja in poškodb kože

Fotostaranje
  • Skozi vse leto uporabljajmo negovalno kozmetiko za obraz, vrat, dekolte in roke z zaščitnim faktorjem SPF 20, v pomladno-poletnih mesecih SPF 35. Izdelke izberite glede na vaš tip kože.
  • Uporabljamo kape s ščitnikom ali klobuke, sončna očala in lahka oblačila. Sonca se izogibajmo med 10. in 16. uro.
  • Preko poletja si privoščite sistemske nege v izbranem kozmetičnem salonu, ki delujejo preventivno z antioksidantnim delovanjem, nege za zmanjševanje fotopoškodb in vnetja ter rehabilitacijo že nastalih vnetij in fotopoškodb.
  • Dobra domača nega je bistvenega pomena za ohranjanje zdrave, navlažene in zaščitene kože. Z vsem tem preprečujemo kopičenje melanina, ki je glavni vzrok pigmentacij kože, pospešeno upadanje kolagena in elastina, poškodb bariere kože, staranje kože in kožnega raka. Ne pozabimo na zadostno količino popite tekočine, lahke hrane, sadja in zaščitne .

Kako zaščititi otroke pred škodljivimi vplivi sonca?

Zaščita otrok pred soncem

Posledice prekomernega izpostavljanja soncu se lahko pri otrocih kažejo na dolgi rok. Otroška koža je veliko občutljivejša in nežnejša.

  • Najpomembnejše je, da se izogibamo aktivnostim na soncu med 10. in 16. uro, otroško kožo lahko zaščitimo z oblačili, ki preprečujejo prehajanje UV-sevanja.
  • Zaščitimo jih z zaščitnimi kremami SPF 30–50, ki so primerne za otroško kožo. Najbolje je izbrati kreme s širokim spektrom delovanja proti UVA- in UVB-žarkom. Kreme naj ne vsebujejo oksibenzona, oktinoksata in umetno dodanega A-vitamina. Najboljša je osnova za zaščito na sončničnem olju ali čebeljem vosku. Izberimo 100-% naravna, organska in hipoalergena. Običajno so takšna odporna na vodo in znojenje nekje 40 minut. Nanos je priporočljivo ponavljati na 2 uri. Najpomembnejše, na kar pogosto pozabimo, je prebrati priložena navodila! Vsi proizvajalci imajo svoja navodila in prav je, da se jih držimo.
  • Otroke imejte v senci, večkrat jim ponudimo nesladkan čaj ali vodo, če ni potrebno, se v najhujši vročini z otroki ne odpravljajmo na pot z avtom, kolesom ali vozičkom. Tudi otroška koža je v poletnih mesecih veliko bolj izpostavljena, zato ne pozabite na negovanje otroške kože z vlažilnimi losjoni, namenjenimi otroški koži.

Preberite tudi: Ali veste, zakaj je vitamin D tako pomemben?

.

NAJNOVEJŠE