Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaDo leta 2050 bomo vsi vegetarijanci

Do leta 2050 bomo vsi vegetarijanci

MORDA VAS ZANIMA

Najbrž ste že slišali novico, da se hrana draži, ker se draži nafta in ker je suša povzročila dvig cene pšenice in koruze. Švedski raziskovalci so namreč ugotovili, da svetovne vodne zaloge ne bodo zadostovale za naraščajoče potrebe živinorejske industrije. Do leta 2050 naj bi ta namreč hranila že devet milijard ljudi. Prav zato naj bi do takrat ljudje v večini že postali vegetarijanci, poleg tega pa se poraja tudi vprašanje etičnega prehranjevanja.

Nujnost

- Oglas -

Če nas zdravstvene študije in dokazila ne prepričajo, da je priporočljiva dieta tista, ki temelji na rastlinah, nas bo morda v to prepričala nuja. Švedski strokovnjaki z vodnega inštituta v Stockholmu so v to prepričani.  »Kaže, da bo leta 2050, ko bo imela Zemlja že devet milijard prebivalcev, na svetu premalo vode za potrebe prehrambne industrije,« so sporočili o rezultatih. Glede na rastoče prebivalstvo nas bo namreč do leta 2050 še dve milijardi več. »Ne bo dovolj vode, da bi lahko pridelovali dovolj žita za vse potrebe.«

To pa seveda še toliko bolj velja za mesno industrijo, saj proteini živalskega izvora trenutno zavzemajo kar dvajset odstotkov prehrane modernega sveta. Ker drugače ne bo šlo, so Švedski raziskovalci prepričani, da bomo morali to številko zmanjšati na samo pet odstotkov. Zatrjujejo tudi, da bomo morali dobro razmisliti o naših prehranskih navadah in se posvetiti koreniti spremembi. »Za prihodnost bomo potrebovali nov recept za prehranjevanje sveta,« je povedal urednik poročila, Anders Jägerskog.

Preberite si tudi članek Ali veganstvo ogroža otrokov razvoj?

Vegetarijanstvo

OZN se strinja

- Oglas -

Poročilo OZN, izdano v juniju, je prav tako poudarilo, da proizvodnja mesa porabi levji delež svetovne zaloge vode, kar 38%. Hkrati pa prispeva kar 19% emisije toplogrednih plinov. Pravijo, da sta veganska in vegetarijanska dieta najbolj okolju prijazni in na naši Zemlji puščata najmanjše sledi in najmanjši ogljični odtis.

Čeprav pa pridelamo ogromne količine hrane, na svetu strada kar 900 milijonov ljudi, dve milijardi pa sta jih podhranjeni. Pridelavi hrane namenimo sedemdeset odstotkov vodnih zalog, ker pa svetovno prebivalstvo narašča, se bodo razmere v prihodnje samo poslabševale. Poročilo je nosilo zelo pomemben in smiseln naslov: Nahraniti žejni svet. Izdano je bilo ob mednarodni konferenci v Stockholmu prejšnji teden, v svetovnem tednu voda, ko so se pomembneži zbrali v švedski prestolnici, da bi našli rešitev za naraščajoče težave s svežo in pitno vodo. Neusmiljeno zmanjšanje konzumiranja mesa je po njihovem mnenju edini res učinkovit način, da rešimo ne le sebe, pač pa tudi naše otroke, vnuke in celo njihove zanamce.

Kaj je razlog, da se ljudje, ki se odločijo za vegetarijanstvo vračajo nazaj k mesni prehrani?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×