Zdravje & prehranaDo leta 2050 bomo vsi vegetarijanci

Do leta 2050 bomo vsi vegetarijanci

MORDA VAS ZANIMA

Najbrž ste že slišali novico, da se hrana draži, ker se draži nafta in ker je suša povzročila dvig cene pšenice in koruze. Švedski raziskovalci so namreč ugotovili, da svetovne vodne zaloge ne bodo zadostovale za naraščajoče potrebe živinorejske industrije. Do leta 2050 naj bi ta namreč hranila že devet milijard ljudi. Prav zato naj bi do takrat ljudje v večini že postali vegetarijanci, poleg tega pa se poraja tudi vprašanje etičnega prehranjevanja.

Nujnost

- Oglas -

Če nas zdravstvene študije in dokazila ne prepričajo, da je priporočljiva dieta tista, ki temelji na rastlinah, nas bo morda v to prepričala nuja. Švedski strokovnjaki z vodnega inštituta v Stockholmu so v to prepričani.  »Kaže, da bo leta 2050, ko bo imela Zemlja že devet milijard prebivalcev, na svetu premalo vode za potrebe prehrambne industrije,« so sporočili o rezultatih. Glede na rastoče prebivalstvo nas bo namreč do leta 2050 še dve milijardi več. »Ne bo dovolj vode, da bi lahko pridelovali dovolj žita za vse potrebe.«

To pa seveda še toliko bolj velja za mesno industrijo, saj proteini živalskega izvora trenutno zavzemajo kar dvajset odstotkov prehrane modernega sveta. Ker drugače ne bo šlo, so Švedski raziskovalci prepričani, da bomo morali to številko zmanjšati na samo pet odstotkov. Zatrjujejo tudi, da bomo morali dobro razmisliti o naših prehranskih navadah in se posvetiti koreniti spremembi. »Za prihodnost bomo potrebovali nov recept za prehranjevanje sveta,« je povedal urednik poročila, Anders Jägerskog.

Preberite si tudi članek Ali veganstvo ogroža otrokov razvoj?

Vegetarijanstvo

OZN se strinja

- Oglas -

Poročilo OZN, izdano v juniju, je prav tako poudarilo, da proizvodnja mesa porabi levji delež svetovne zaloge vode, kar 38%. Hkrati pa prispeva kar 19% emisije toplogrednih plinov. Pravijo, da sta veganska in vegetarijanska dieta najbolj okolju prijazni in na naši Zemlji puščata najmanjše sledi in najmanjši ogljični odtis.

Čeprav pa pridelamo ogromne količine hrane, na svetu strada kar 900 milijonov ljudi, dve milijardi pa sta jih podhranjeni. Pridelavi hrane namenimo sedemdeset odstotkov vodnih zalog, ker pa svetovno prebivalstvo narašča, se bodo razmere v prihodnje samo poslabševale. Poročilo je nosilo zelo pomemben in smiseln naslov: Nahraniti žejni svet. Izdano je bilo ob mednarodni konferenci v Stockholmu prejšnji teden, v svetovnem tednu voda, ko so se pomembneži zbrali v švedski prestolnici, da bi našli rešitev za naraščajoče težave s svežo in pitno vodo. Neusmiljeno zmanjšanje konzumiranja mesa je po njihovem mnenju edini res učinkovit način, da rešimo ne le sebe, pač pa tudi naše otroke, vnuke in celo njihove zanamce.

Kaj je razlog, da se ljudje, ki se odločijo za vegetarijanstvo vračajo nazaj k mesni prehrani?

NAJNOVEJŠE