0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliUsodni koktajl za čebele

Usodni koktajl za čebele

MORDA VAS ZANIMA

Čebelarji že več kot 15 let opažajo, da medonosne čebele v Evropi napada nenavadna bolezen, ki vsako leto povzroči smrt več tisoč čebeljih družin. O visoki stopnji smrtnosti čebeljih družin čez zimo in med poletno sezono veliko poročajo predvsem v Franciji.

- Oglas -

Čebele

Čebelarji in znanstveniki si tega pojava ne znajo povsem pojasniti. Vzroke pripisujejo različnim dejavnikom, od izgube biodiverzitete, osredotočanja na gojenje monokultur, zmanjšanja količine krme zaradi podnebnih sprememb, povečane uporabe pesticidov, okužbe s zajedavci, kot so pršice Varroa destructor in glive Nosema ceranae, do izpostavljenosti nekaterim plenilcem, na primer azijskemu orjaškemu sršenu.

Francoski strokovnjaki z inštituta Blaise Pascal so v kombinirani parazitološko-toksikološki študiji čebele, okužene z mikrosporidijem Nosema, izpostavili nizkim odmerkom insekticidov. Ugotovili so bistveno večjo stopnjo smrtnosti, tudi če so bili odmerki več kot stokrat nižji od tistih, ki povzročajo 50-odstotno smrtnost v populaciji. Mehanizma, ki bi bil odgovoren za takšno sinergijo, niso prepoznali. Raziskava je opozorila na to, da predstavlja interakcija med nosemavostjo in insekticidi dodatno tveganje za medonosne čebele.

- Oglas -

Gliva Nosema ceranae prizadene odrasle čebele. Naseli se v prebavilih in bistveno zmanjša imunost in zdravje čebel. Na inštitutu Blaise Pascal si intenzivno prizadevajo najti nove metode za obvladovanje te bolezni marljivih opraševalk.

NAJNOVEJŠE