Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.

Podrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili znan okus!

Ali ste vedeli, da lahko okušamo tudi s stopali? Če mislite, da gre za nekakšno čudno šalo, se lahko o resničnosti te trditve precej hitro prepričate sami.
ŽivaliUsodni koktajl za čebele

Usodni koktajl za čebele

MORDA VAS ZANIMA

Čebelarji že več kot 15 let opažajo, da medonosne čebele v Evropi napada nenavadna bolezen, ki vsako leto povzroči smrt več tisoč čebeljih družin. O visoki stopnji smrtnosti čebeljih družin čez zimo in med poletno sezono veliko poročajo predvsem v Franciji.

- Oglas -

Čebele

Čebelarji in znanstveniki si tega pojava ne znajo povsem pojasniti. Vzroke pripisujejo različnim dejavnikom, od izgube biodiverzitete, osredotočanja na gojenje monokultur, zmanjšanja količine krme zaradi podnebnih sprememb, povečane uporabe pesticidov, okužbe s zajedavci, kot so pršice Varroa destructor in glive Nosema ceranae, do izpostavljenosti nekaterim plenilcem, na primer azijskemu orjaškemu sršenu.

Francoski strokovnjaki z inštituta Blaise Pascal so v kombinirani parazitološko-toksikološki študiji čebele, okužene z mikrosporidijem Nosema, izpostavili nizkim odmerkom insekticidov. Ugotovili so bistveno večjo stopnjo smrtnosti, tudi če so bili odmerki več kot stokrat nižji od tistih, ki povzročajo 50-odstotno smrtnost v populaciji. Mehanizma, ki bi bil odgovoren za takšno sinergijo, niso prepoznali. Raziskava je opozorila na to, da predstavlja interakcija med nosemavostjo in insekticidi dodatno tveganje za medonosne čebele.

Gliva Nosema ceranae prizadene odrasle čebele. Naseli se v prebavilih in bistveno zmanjša imunost in zdravje čebel. Na inštitutu Blaise Pascal si intenzivno prizadevajo najti nove metode za obvladovanje te bolezni marljivih opraševalk.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×