Zdravje & prehranaAli veganstvo res ogroža otrokov razvoj?

Ali veganstvo res ogroža otrokov razvoj?

MORDA VAS ZANIMA

Na tiskovni konferenci Društva za osvoboditev živali in njihove pravice sta sodelovala mag. Marko Čenčur, strokovnjak za prehrano in Vlado Began, univ. dipl. prav., tudi varuh pravic živali pri društvu. Tema tiskovne konference je bila Ali veganstvo res ogroža otrokov razvoj? Gre za odgovor na tiskovno konferenco Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) iz Ljubljane, ki je bila dne 11.8.2011 in na kateri so pediatri iz tega zavoda, ob smrti desetmesečnega otroka, katerega starši naj bi bili vegani, trdili, da je veganska prehrana za otroke škodljiva in celo prepovedana.

- Oglas -

Zdrava prehranaMag. Marko Čenčur je povedal, da smo v zadnjem času smo priča dokaj militantni propagandni akciji s strani slovenskega zdravstva in medijev, usmerjeni proti veganstvu otrok, ki ga je sprožila tiskovna konferenca UKC na temo prehrane otrok. Razlog za to je smrt otroka, ki sploh ni umrl zaradi veganstva. Povod za gonjo je bilo že dejstvo, da je bil hranjen vegansko. Slovenska “stroka” je izrabila tragično priložnost in v javnosti začela širiti dejstva o “tvegani veganski prehrani”, hkrati pa zanikala (ali vsaj pometla pod tepih) vsa možna tveganje vsejede prehrane in s tem pustila v javnosti povsem napačno, a hkrati izredno škodljivo sporočilo: dokler vaš otrok je salame in hamburgerje ni potrebno pretirano skrbeti za prehrano, tvegali naj bi le “vegani”.

Zato bi bilo zanimivo videti, v koliko primerih, ko so otroci umrli zaradi vsejede prehrane (recimo zaradi salmonele ali E-coli, ki jo dobijo v napačno pripravljenem mesu ali jajcih), so zdravniki UKC organizirali tiskovne konference o nevarnostih vsejede prehrane ter sprožili podobno propagandno akcijo? Pristranskost in osebna agenda posameznikov, katere mediji slovenski javnosti vztrajno predstavljajo kot “vrhunske strokovnjake za prehrano otrok” je iz tega več kot očitna.

Tako kot vsejedo prehrano za otroke je tudi vegansko prehrano potrebno pravilno načrtovati. Kar je najbolj tragično je to, da od odgovornih oseb dnevno prejemamo nešteto informacij o tem, kako pravilno sestaviti vsejedi obrok (kar je relativno težko in dokaj nevarno ob poplavi raznih salam, paštet, klobas in podobnih, za otroka izredno škodljivih in nevarnih živil), medtem ko odgovorni v primeru veganske prehrane, teh informacij nočejo nuditi. Namesto tega so veganski starši deležni očitkov in svaril, skoraj brez izjeme  pa tudi relativno agresivno siljenje v “normalen”, torej vsejedi način prehranjevanja. Takšno ravnanje s strani slovenske “stroke”, kateremu smo bili priča tudi na tiskovni konferenci UKC, je izredno neodgovorno in tudi nevarno. Po eni strani ne nudijo pomoči (ki pa jo seveda nudijo vsem ostalim) skupini ljudi, ki se prehranjuje drugače, po drugi strani pa možnosti napak poudarjajo izključno samo pri enem tipu prehrane, ne pa pri vseh ostalih. Tak pristop daje lažen in izredno nevaren občutek, da vsejedo prehranjevanje ni (ali pa je manj) tvegano. Resnica pa je povsem drugje, namreč vegansko prehrano otrok je relativno enostavno pripraviti, naravnost katastrofalno zdravstveno stanje vsejedih otrok na zahodu pa nam pokaže, da je veliko težje pripraviti uravnoteženen in zdrav vsejedi jedilnik. Zato je tako ravnanje slovenske “stroke” izredno škodljivo.

Zaskrbljujoče je tudi, ker so se slovenski zdravniki predstavljali javnosti kot edini glasniki stroke. Zakaj zaskrbljujoče? Ker je mednarodna prehranska stroka že pred desetletji presodila prav nasprotno, kot trdi naša lokalna, slovenska “stroka”: da je veganska prehrana lahko povsem ustrezna tudi za dojenčke in otroke. Največje prehranske organizacije v svetu (ameriška prehranska organizacija, ki sama šteje preko 70.000 članov, zdravnikov, pediatrov in strokovnjakov za prehrano), kanadska, britanska, poleg njih pa lepo stevilo največjih pediatričnih združenj v svetu namreč vsi po vrsti trdijo, da je vegetarijanska in tudi veganska prehrana lahko povsem ustrezna za dojenčke in otroke. Svoja stališča temeljijo na stotinah znanstvenih raziskav, zato debate ali je taka prehrana primerna za otroke ali ne, NI potrebna. Relevantna stroka je to na osnovi znanstvenih dokazov že davno presodila.

- Oglas -

Izredno moteče pa ni samo dejstvo, da so se slovenski posamezniki, ki krojijo slovensko prehransko politiko, odločili nasprotovati največjim in najuglednejšim strokovnim prehranskim organizacijam in pediatričnim združenjem, ampak tudi način, kako to počnejo. Poiskali so enega redkih pediatričnih združenj, ki v svojih stališčih odsvetuje vegansko prehrano, povzdignili njihovo mnenje v “vse-evropsko” ter ga promovirali in v Sloveniji zavajajoče predstavljali kot “stališče evropske stroke”, v nekaterih primerih celo kot stališče “svetovne stroke”. Nekateri posamezniki so šli celo tako daleč, da so omenjeno odsvetovanje prevedli kar v “prepoved” veganstva za otroke. Ob tem pa so seveda pozabili povedati:
1.    mnenje, katerega zdravniki promovirajo v Sloveniji, direktno nasprotuje mnenju velike večine bistveno večjih in uglednejših mednarodnih prehranskih organizacij in pediatričnih združenj v svetu, torej dejsnsko nasprotuje mednarodni stroki.
2.    mnenje o veganstvu otrok, katerega zdravniki promovirajo v Sloveniji, ne temelji na NITI ENI SAMI znanstveni raziskavi, ki bi študirala vegansko prehrano otrok. Torej promovirajo mnenje o veganstvu otrok, ki ni znanstveno utemeljeno. Na drugi strani, mnenje največjih in najuglednejših prehranskih in pediatričnih združenj v svetu, ki mnenju slovenskih zdravnikov nasprotuje, temelji na stotinah znanstvenih raziskav.

Zelo problematično je tudi dejstvo, da so taisti posamezniki to, mednarodni stroki nasprotujoče in znanstveno nepodprto stališče, vnesli v prehranske smernice Slovenije.

Vlado Began je dejal, da sklepa razširjenega strokovnega kolegija za pediatrijo (RSK) iz 2008 in 2010, ta pa je najvišji strokovni organ na področju zdravja otrok, ne govorita o tem, da bi bila veganska prehrana sama po sebi škodljiva ali prepovedana. Govorita predvsem o tem, da je za otroke najbolj zdrava starosti primerna mešana prehrana. Izrecno o veganski prehrani ni govora. Iz stališča RSK iz 2008, da je za populacijo otrok najbolj zdrava pravilno sestavljena in starosti primerna mešana prehrana, izhaja, da sta tudi vegetarijanska in veganska prehrana zdravi, čeprav to v sklepu ni izrecno omenjeno, izhaja pa logično iz njega. Tako je mogoče iz tega zaključiti, ob upoštevanju stališča dveh največjih dietetičnih organizacij na svetu, ADA (American Dietetic Association) in DC (Dietitians of Canada), da je veganska prehrana, tudi za otroke in dojenčke, zdrava in otrokom, vključno dojenčkom, omogoča vsa hranila za njihov normalni razvoj. Če najvišji strokovni organ za zdravje otrok ni prepovedal veganske prehrane za otroke, niti je ni opredelil za škodljivo in zdravju nevarno, zakaj to potem delajo pediatri UKC? To je še bolj nerazumljivo in čudno, ker tudi njih v strokovnem smislu zavezujejo sklepi RSK za pediatrijo?

Zanimivo je tudi to, da Ministrstvo za zdravje, po lastnih navedbah, ne razpolaga z dokumenti v zvezi s škodljivostjo vegetarijanske oz. veganske prehrane, kar je logično, saj jih ni, po drugi strani pa je to dokaz, da vegetarijanska in veganska prehrana nista škodljivi oz. zdravju nevarni. Kajti če bi vegetarijanska in veganska prehrana res bili škodljivi sami po sebi, bi ministrstvo o tem moralo imeti raziskave, saj je dolžno spremljati stanje na svojem področju.

Pediatri pravijo, da morajo otroci že pri starosti pol leta začeti uživati meso. Pediatri tako želijo  vegane spreminjati v mesojedce. Zakaj hočejo pediatri, da začne otrok tako zgodaj uživati meso? Mogoče zato, ker se takrat že začne oblikovati okus pri otrocih. Če otrok začne zgodaj uživati meso, se nanj navadi in si izoblikuje okus po njem. Zato bo kasneje po vsej verjetnosti  zahteval oz. želel meso.

V svojem sklepu iz leta 2010 RSK za pediatrijo navaja, da „strokovne raziskave ne kažejo, da bi mešani jedilniki, pripravljeni po načelih zdravega prehranjevanja pomenili tveganje za zdrav otrokov razvoj.“ Ali temu res tako? Množica strokovnih raziskav kaže na veliko rizičnost mesa in drugih živil živalskega porekla. Ta živila so rizični faktor za mnoge vrste raka, diabetes, srčno-žilne bolezni, demenco, razna vnetja, osteoporozo, škoduje inteligenci … Če to velja za odrasle, to velja še toliko bolj za otroke, kajti njihovo telo je v razvoju in zato bolj ranljivo. Namesto da bi se imunski sistem krepil, se izčrpava v borbi z mesom, saj ena izmed raziskav dokazuje, da imunski sistem smatra meso kot tujek in se brani pred njim. Čeprav je bila ta raziskava narejena na rdečem mesu, ni videti razloga, da pri drugih vrstah mesa ne bi bilo podobno. Kaj naredijo živila živalskega porekla v nežnem otrokovem telesu, si ni mogoče predstavljati, vidno pa bo kasneje, ko se bo rizičnost mesa, mleka … spremenila v bolezen, mogoče v raka, demenco, srčno-žilne bolezni … Iz zgornjega je mogoče zaključiti, da mešana prehrana, tudi če je primerna, ni zdrava, temveč pomeni velik riziko za bolezen. Z uživanjem se rizičnost spremeni v bolezen.

Jasno je, da je veganska prehrana najbolj zdrava, saj ne obstajajo študije, ki bi dokazovale škodljivost te prehrane, kar seveda ne velja za mešano prehrano, kjer je množica študij o njeni škodljivosti, kot že navedeno.

- Oglas -

Veganska prehrana v celoti zadosti dolžnosti prebivalcev Slovenije iz 2. člena zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, kjer je navedeno, da mora vsakdo skrbeti za svoje zdravje, saj je zdrava. Tega ni mogoče trditi za mešano prehrano, ki je dokazano rizična in vzrok za mnoge bolezni. Po slovenski ustavi, zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ter konvenciji o otrokovih pravicah je korist otrok glavno vodilo pri vzgoji in izobraževanju. Ali je v korist otrok, da uživajo meso, če je ta rizični faktor za mnoge civilizacijske bolezni? Ali ni v korist otrok, da uživajo vegansko prehrano, za katero ni dokazov, da bi bila škodljiva?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×