0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeLafarge kljub prepovedi še vedno sežiga odpadke

Lafarge kljub prepovedi še vedno sežiga odpadke

MORDA VAS ZANIMA

Po tem, ko je Eko krog marca dosegel sodno, julija pa tudi upravno zmago proti sežiganju odpadkov v trboveljskem Lafarge Cementu, smo Zasavci po dolgih letih lahko uživali normalno poletje brez smradu. Brez smradu … Eno samo poletje …

- Oglas -

Lafarge si pod novim direktorjem Miluchom natika navidez prijazno masko, a od svoje namere o sežigu odpadkov v zasavski dolini v resnici nikoli ni odstopil. V zadnjih mesecih je preko meja dobrega okusa povečal pritiske na vseh področjih. Na eni strani so njihovi PR plačanci uredili, da se kot po tekočem traku v medijih pojavljajo intervjuji z direktorjem in ostalimi vodilnimi uslužbenci, v katerih sami sebe opisujejo kot človekoljubne družinske ljudi, marginalizirajo nevarnosti sežiganja odpadkov, prikrito grozijo z zaprtjem cementarne, Eko krog pa skušajo diskreditirati kot skupino prenapetežev.

Ekokrog
Aktivisti Eko kroga

V ponedeljek, 3. oktobra 2011, bo na Ministrstvu za okolje in prostor (MOP) potekala še ena ustna obravnava v postopku morebitne izdaje okoljevarstvenega dovoljenja za sosežig odpadkov Lafarge Cementu. Vabilo na obravnavo nam daje slutiti, da država (bolje rečeno konkretni posamezniki) Zasavju spet natikajo zanko okoli vratu.

Eko krog zahteva, da se pred kakršnokoli drastično odločitvijo naredi neodvisna in poglobljena študija o tem ali preobremenjeno zasavsko okolje in ljudje sploh še prenesemo dodatno onesnaženje. Naj povedo svoje strokovnjaki zdravstvene in meteorološke stroke ter okoljskih ved. Po več letih prerekanj je zdaj končno priložnost, da neodvisna stroka na osnovi dejstev pokaže, kdo ima prav. To bo najbolje tudi za politiko in vlado, ki se je zaradi interesov parih svojih uradnikov v letu 2009 znašla v hudih škripcih. Prepričani smo, da bo strokovna študija pokazala, da je kurjenje odpadkov v naših neprevetrenih dolinah zločin, ki se ne sme ponoviti.

Čez poletje smo pripravili dokumentacijo za kazenske ovadbe proti konkretnim uslužbencem MOP, Agencije RS za okolje (ARSO) in ZZV Maribor zaradi njihovega nevestnega dela, poneverb listin ali dejanj, ki bi lahko bila koruptivna. Zahtevali bomo tudi, da se ZZV Maribor odvzame akreditacija, saj je v preteklosti dokazano že večkrat zagrešil bistvene strokovne napake. Na podlagi preteklih izkušenj se bojimo, da bi lahko bila ravno ta in takšna ustanova vključena v strokovno presojo vplivov Lafarge Cementa na okolje, na kar ne pristajamo.

- Oglas -

Zdaj, ko smo tudi mi lahko dihali tako, kot smo to prej gledali početi ljudi na TV, ne bomo nikomur dovolili, da nam to še kdaj vzame. Nikoli več sežigalnice! Spomin nanjo nas že žge dovolj.

Aktivisti Eko kroga

NAJNOVEJŠE