V zadnjem ฤasu, ko prehranski dodatki zasedajo ฤedalje bolj pomembno mesto v naลกi prehrani, na veljavi pridobivajo nekatere snovi, na katere smo ลพe skoraj pozabili. Z Daljnega vzhoda k nam prihajajo tudi nekateri dodatki, ki jih Evropa doslej ni poznala. To so โ poleg ajurvedskih zeliลกฤ, tudi nekatere vrste soli, katerih uporaba in okus sta popolnoma drugaฤna od tega, kar smo vajeni. Nekatere pridobivajo iz morja, nekatere pa kopljejo v odroฤnih rudnikih soli.
Soli โ modrost vzhoda
Magnezijev klorid MgCl2.6H2O (magnezijev klorid heksahidrat) je znan tudi pod imenom nigari. To sol v najveฤji meri pridobivajo na Japonskem, Kitajskem in Tajskem. Je ena izmed sestavin naravne morske soli in ima grenak okus. Kot prehranski dodatek je uฤinkovita kot pomoฤ pri pomanjkanju magnezija oziroma pri slabi presnovi kalcija v telesu. Kalcija vsi pojemo veฤ kot dovolj, teลพava nastane, ker v telesu nimamo dovolj drugih snovi, ki bi pomagale pri njegovi presnovi. Najbolj pomembna pri tem sta magnezij in vitamin C. Mnenja glede te soli se kreลกejo, saj obstaja veliko nasprotujoฤih si navodil, kako jo uporabiti.
Po navodila za uporabo bi bilo najbolje iti kar tja, kjer jo ลพe tisoฤletja uporabljajo โ na Kitajsko. Z njo Kitajci in Japonci ลพe tisoฤletja sirijo sojino mleko, da dobijo sojino skuto โ tofu. Ko precedijo tofu, ostane sirotka, ki je ne zavrลพejo, paฤ pa jo popijejo oziroma na njej kuhajo juhe. Koncentracija magnezijevega klorida v sirotki je razmeroma nizka (okoli 0,5 %), zato je okus kar sprejemljiv. Ko pa v juho pade ลกe nekaj zelenjave, testenin in zaฤimb, je okus popoln. Ena porcija juhe je pribliลพno 2dl, torej ni teลพko izraฤunati, koliko nigarija zauลพije ena oseba (1 g). Seveda pa te juhe ne uลพivajo vsak dan.
V sodobni prehrani zelo primanjkuje magnezija, zato ga je priporoฤljivo dodajati. V telesu se najbolje izkoristi magnezij v organski obliki โ magnezijev citrat. Iz izkuลกenj pa vemo, da tudi magnezijev klorid daje dobre rezultate pri zdravljenju nekaterih degenerativnih obolenj: artroze, iลกiasa, revmatizma, putike, peลกanja spomina, slaba koncentracije, visokega krvnega tlaka, holesterola, sindroma nemirnih nog โฆ Ponoฤi nas vฤasih zbudi ostra boleฤina v meฤih in tudi masaลพa ne pomaga. Takrat je za prvo pomoฤ dovolj, da ลพliฤko magnezijevega klorida raztopimo v 1 dl vode in se s to raztopino zmasiramo po meฤih in stegnih. Ostanek zavrลพemo, naslednji dan pa si pripravimo napitek iz ลกฤepca soli v kozarcu vode. Priporoฤljive so tudi kopeli z magnezijevim kloridom, za katere najdete recept spodaj.
Magnezijev klorid daje dobre rezultate pri zdravljenju nekaterih degenerativnih obolenj: artroze, iลกiasa, revmatizma, putike, peลกanja spomina, slaba koncentracije, visokega krvnega tlaka, holesterola, sindroma nemirnih nog.
Napitek iz magnezijevega klorida
V 1 l vode zmeลกamo 20 g nigarija in vsak dan popijemo 2 dl te raztopine. Najbolje je, da jo razdelimo na 2 skodelici po 1 dl. Eno popijemo zjutraj in drugo pred veฤerjo.
Taka kura naj traja kakih 3โ6 mesecev, potem jo za 3 mesece prekinemo in nato spet nadaljujemo, ฤe je potrebno. Dozo lahko tudi zmanjลกamo, pomembno je le, da popijemo nekaj magnezijeve soli, preden se pojavijo teลพave.

Vas muฤijo krฤi v meฤih?
V kadi naredimo 1-odstotno raztopino (v 50 l vode damo 500 g MgCl2), temperature 37 stopinj C, v kateri se kopamo 20 minut. Na ta naฤin se magnezij absorbira v tkivo in prepreฤi prehajanje magnezija iz kosti v kri. Magnezij je nujen za vgradnjo kalcija v kosti, drugaฤe smo priฤa kalcifikaciji v sklepih, ledvicah โฆ
Prva pomoฤ kostem
Magnezijev sulfat MgSO4.7H2O (magnezijev sulfat heptahidrat) je znan pod imenom grenka sol ali Epsom sol (po kraju, kjer so jo prviฤ uporabili). Podobno kot magnezijev klorid je tudi grenka sol hitro dobila svojo uporabo pri zdravljenju razliฤnih teลพav. Poleg magnezija je v molekuli prisotno ลพveplo namesto klora.
Grenko sol bolj uporabljamo v obliki kopeli, losjonov za telo, lase. Prav tako kot magnezijev klorid se tudi magnezijev sulfat absorbira v telo skozi koลพo in izboljลกa oskrbo tkiv z magnezijem. Priporoฤajo uporabo pri istih teลพavah, kot jih reลกuje magnezijev klorid.
Ima pa magnezijev sulfat moฤnejลกi odvajalni uฤinek. Vฤasih so ga veliko uporabljali pri akutnem zaprtju. Pripravek iz 1 ลพlice magnezijevega sulfata na skodelico vode so predpisovali 2-krat na dan cel teden. Nato je bilo treba kuro prekiniti. Danes tega ne uporabljajo veฤ tako pogosto, se pa ลกe vedno uporablja v ลพivinoreji.
Pri obeh soleh je bistven element magnezij. V telesu povpreฤnega moลกkega ga je 30 g in polovica tega se nahaja v kosteh. Po potrebi prehaja v celice in v kri. Dokler je preskrba z magnezijem iz hrane dobra, je vse v redu, po ลกtiridesetem letu starosti pa se presnova magnezija poslabลกa in ฤedalje veฤ magnezija iz kosti prehaja v celice, da odstrani kisle presnovne ostanke. Tako se v kosteh poslabลกa vgradnja kalcija in so kosti ฤedalje bolj porozne.

Najveฤ kakovostnega magnezija je v zeleni zelenjavi, saj je bistveni sestavni del klorofila. Klorofil in hemoglobin imata ฤisto podobni molekuli, le da je v hemoglobinu namesto magnezija na sredini ลพelezo. Magnezijev sulfat in klorid ponekod priporoฤajo tudi v vrtnarstvu โ za gnojenje paradiลพnika, paprik in vrtnic. ลฝlico teh soli se da v 4 l vode in enkrat na mesec zalije rastline. Morda je vredno poskusiti.
Ne pozabimo, da Vzhodnjaki pojedo skoraj vsak dan tudi nekaj tofuja (20โ30 g), imajo pa ฤisto drugaฤne prehranske navade kot mi. Veฤinoma pojedo dva ali tri obroke dnevno, koliฤine pa so bistveno manjลกe, kot je to v navadi v Ameriki in ฤedalje bolj tudi pri nas. Tu mora biti vse ยปsupersizeยซ za ยปisto cenoยซ. Industrija z oglaลกevanjem spodbuja pohlep in prenajedanje, ki se veฤinoma konฤa na klinikah za srฤno-ลพilne bolezni, diabetes in nadzorovano hujลกanje. Nekoฤ smo poznali rek ยปmalo denarja โ malo muzikeยซ! Saj mora vsakomur biti jasno, da za malo denarja ne moreลก dobiti kakovostne hrane, vsaj ne pri velikih multinacionalkah, kot jih poznajo hitra prehrana in veliki trgovski sistemi. Oni morajo predvsem ยปnahranitiยซ svoje delniฤarje, zato je na prvem mestu dobiฤek.
Sol izpod Himalaje
Himalajska sol je natrijev klorid s sledovi 84 mineralov. Ta kristalna himalajska sol je nastala pred pribliลพno 260 milijoni let. Morje, ki se je posuลกilo, je pustilo za seboj debele plasti soli. Ob gubanju zemeljske skorje so se plasti obrnile in se je sol znaลกla spodaj, nad njo pa kakih 10 km kamnitih plasti, ki so tvorile velikansko teลพo. Pod tem ogromnim pritiskom se je razvila tudi visoka temperatura, ki je poฤasi spremenila strukturo plasti soli v kristale, kot je kamena strela. V kristalih himalajske soli se je do danes ohranila sestava mikroelementov, kot so bili nekoฤ v morju, iz katerega izhajamo tudi mi. 84 elementov v sledovih je tisto, kar potrebuje tudi naลกe telo. Sol je ohranila spomin na naลก izvor.

Za uporabo najraje izberemo kristale, ki so po navadi neลพno roลพnate barve. Intenziteta barve je odvisna od koliฤine ลพeleza. Raztopimo jih v ฤisti izvirski ali filtrirani vodi v razmerju 3 dele vode na 1 del soli. V kozarcu naj vedno ostane kakลกen kristal soli, ki se ni raztopil. Tako bomo vedeli, da je raztopina nasiฤena in bo vedno enako moฤna.
Himalajska sol v vodi tvori koloidno raztopino, kar pomeni, da vsaka molekula NaCl posebej plava v vodi in je obkroลพena z molekulami vode. Takลกna sol v naลกem telesu omogoฤa nemoten proces osmoze, torej da lahko voda in hranila, tudi sol, nemoteno prehajajo v celice in nazaj, v skladu z osmotskim tlakom. Na ta naฤin ni nevarnosti, da bi sol zadrลพevala preveฤ vode v telesu in zviลกevala krvni tlak.
Pomoฤ pri hrani
Z nasiฤeno raztopino je zelo preprosto dosoliti hrano, ki je ลพe na kroลพniku. Tudi za solato je najbolj primerna slanica, saj jo na ta naฤin lepo enakomerno zaฤinimo in porabimo bistveno manj soli. Nasiฤena slanica se nikoli ne pokvari in je ni treba hraniti v hladilniku. Naj bo le v zaprtem kozarcu ali stekleniฤki, tako da prah ne pada nanjo.
ฤrna sol in druge ฤudodelnice
ฤrna sol ali ยปkala namakยซ je kombinacija natrijevega klorida (kuhinjske soli) in ลพveplovih spojin (ลพelezov sulfid, vodikov sulfid โฆ). Doma je v himalajskem predgorju. Njena znaฤilnost je, da vsebuje veliko ลพvepla in ima zato poseben vonj โ po pokvarjenih jajcih. V Indiji in Pakistanu je to zelo priljubljena zaฤimba, ki se ฤedalje bolj uveljavlja tudi pri nas. Kristali ฤrne soli so od roลพnato sivih do temno sivih odtenkov. So gladki in prosojni, ลกele okus pove, da gre za sol in ne navaden bleลกฤeฤ kamen. Zmleti kristali so sivo roลพnati do temno sivo rdeฤi, odvisno od koliฤine ลพeleza, ki jo sol vsebuje.
Poleg vseh prednosti himalajske soli ji prisotnost ลพvepla daje posebno zdravilno moฤ. ฤrna sol je nepogreลกljiv dodatek nekaterim ajurvedskim zeliลกฤnim meลกanicam, ki jih uporabljajo pri zdravljenju ฤrevesnih obolenj in zakisanosti. Uspeลกno pomaga proti vetrovom in spahovanju, preganja tudi glivice in nekatere ฤrevesne zajedavce. ฤe poduhamo vreฤko te soli, je vonj res zelo moฤan, majhna koliฤina dodana v ลพe gotovo jed pa je zelo prijetna in poลพlahtni njen okus. Zelo okusna je na solati, ฤe jo le odmerite bolj malo. ล e posebej slastna je na riลพoti ali testeninah, ki jih s ฤrno soljo zaฤinimo ลกele, ko so na kroลพniku.
ล e veliko drugih soli pride v naลกo prehrano, pa ลกe vemo ne zanje. Je pa dobro vedeti, da brez soli ne moremo ลพiveti. Sol po latinsko pomeni sonce. Sol je priลกla iz vode s pomoฤjo sonca, ki je v njej shranjeno, zato nas greje in daje notranjo svetlobo. Vฤasih so ljudje komu rekli, da ยปnima dovolj soli v glaviยซ, ฤe je poฤel neumnosti. Ali tudi vi poznate koga takega?


