DomovZdravje & prehranaSoli kot prehranski dodatki iz ajurvede

Soli kot prehranski dodatki iz ajurvede

V zadnjem ฤasu, ko prehranski dodatki zasedajo ฤedalje bolj pomembno mesto v naลกi prehrani, na veljavi pridobivajo nekatere snovi, na katere smo ลพe skoraj pozabili. Z Daljnega vzhoda k nam prihajajo tudi nekateri dodatki, ki jih Evropa doslej ni poznala. To so โ€“ poleg ajurvedskih zeliลกฤ, tudi nekatere vrste soli, katerih uporaba in okus sta popolnoma drugaฤna od tega, kar smo vajeni. Nekatere pridobivajo iz morja, nekatere pa kopljejo v odroฤnih rudnikih soli.

Soli โ€“ modrost vzhoda

Magnezijev klorid MgCl2.6H2O (magnezijev klorid heksahidrat) je znan tudi pod imenom nigari. To sol v najveฤji meri pridobivajo na Japonskem, Kitajskem in Tajskem. Je ena izmed sestavin naravne morske soli in ima grenak okus. Kot prehranski dodatek je uฤinkovita kot pomoฤ pri pomanjkanju magnezija oziroma pri slabi presnovi kalcija v telesu. Kalcija vsi pojemo veฤ kot dovolj, teลพava nastane, ker v telesu nimamo dovolj drugih snovi, ki bi pomagale pri njegovi presnovi. Najbolj pomembna pri tem sta magnezij in vitamin C. Mnenja glede te soli se kreลกejo, saj obstaja veliko nasprotujoฤih si navodil, kako jo uporabiti.

Po navodila za uporabo bi bilo najbolje iti kar tja, kjer jo ลพe tisoฤletja uporabljajo โ€“ na Kitajsko. Z njo Kitajci in Japonci ลพe tisoฤletja sirijo sojino mleko, da dobijo sojino skuto โ€“ tofu. Ko precedijo tofu, ostane sirotka, ki je ne zavrลพejo, paฤ pa jo popijejo oziroma na njej kuhajo juhe. Koncentracija magnezijevega klorida v sirotki je razmeroma nizka (okoli 0,5 %), zato je okus kar sprejemljiv. Ko pa v juho pade ลกe nekaj zelenjave, testenin in zaฤimb, je okus popoln. Ena porcija juhe je pribliลพno 2dl, torej ni teลพko izraฤunati, koliko nigarija zauลพije ena oseba (1 g). Seveda pa te juhe ne uลพivajo vsak dan.

V sodobni prehrani zelo primanjkuje magnezija, zato ga je priporoฤljivo dodajati. V telesu se najbolje izkoristi magnezij v organski obliki โ€“ magnezijev citrat. Iz izkuลกenj pa vemo, da tudi magnezijev klorid daje dobre rezultate pri zdravljenju nekaterih degenerativnih obolenj: artroze, iลกiasa, revmatizma, putike, peลกanja spomina, slaba koncentracije, visokega krvnega tlaka, holesterola, sindroma nemirnih nog โ€ฆ Ponoฤi nas vฤasih zbudi ostra boleฤina v meฤih in tudi masaลพa ne pomaga. Takrat je za prvo pomoฤ dovolj, da ลพliฤko magnezijevega klorida raztopimo v 1 dl vode in se s to raztopino zmasiramo po meฤih in stegnih. Ostanek zavrลพemo, naslednji dan pa si pripravimo napitek iz ลกฤepca soli v kozarcu vode. Priporoฤljive so tudi kopeli z magnezijevim kloridom, za katere najdete recept spodaj.

Magnezijev klorid daje dobre rezultate pri zdravljenju nekaterih degenerativnih obolenj: artroze, iลกiasa, revmatizma, putike, peลกanja spomina, slaba koncentracije, visokega krvnega tlaka, holesterola, sindroma nemirnih nog.

Napitek iz magnezijevega klorida

V 1 l vode zmeลกamo 20 g nigarija in vsak dan popijemo 2 dl te raztopine. Najbolje je, da jo razdelimo na 2 skodelici po 1 dl. Eno popijemo zjutraj in drugo pred veฤerjo.
Taka kura naj traja kakih 3โ€’6 mesecev, potem jo za 3 mesece prekinemo in nato spet nadaljujemo, ฤe je potrebno. Dozo lahko tudi zmanjลกamo, pomembno je le, da popijemo nekaj magnezijeve soli, preden se pojavijo teลพave.

Magnezijev klorid

Vas muฤijo krฤi v meฤih?

V kadi naredimo 1-odstotno raztopino (v 50 l vode damo 500 g MgCl2), temperature 37 stopinj C, v kateri se kopamo 20 minut. Na ta naฤin se magnezij absorbira v tkivo in prepreฤi prehajanje magnezija iz kosti v kri. Magnezij je nujen za vgradnjo kalcija v kosti, drugaฤe smo priฤa kalcifikaciji v sklepih, ledvicah โ€ฆ

Prva pomoฤ kostem

Magnezijev sulfat MgSO4.7H2O (magnezijev sulfat heptahidrat) je znan pod imenom grenka sol ali Epsom sol (po kraju, kjer so jo prviฤ uporabili). Podobno kot magnezijev klorid je tudi grenka sol hitro dobila svojo uporabo pri zdravljenju razliฤnih teลพav. Poleg magnezija je v molekuli prisotno ลพveplo namesto klora.

Grenko sol bolj uporabljamo v obliki kopeli, losjonov za telo, lase. Prav tako kot magnezijev klorid se tudi magnezijev sulfat absorbira v telo skozi koลพo in izboljลกa oskrbo tkiv z magnezijem. Priporoฤajo uporabo pri istih teลพavah, kot jih reลกuje magnezijev klorid.
Ima pa magnezijev sulfat moฤnejลกi odvajalni uฤinek. Vฤasih so ga veliko uporabljali pri akutnem zaprtju. Pripravek iz 1 ลพlice magnezijevega sulfata na skodelico vode so predpisovali 2-krat na dan cel teden. Nato je bilo treba kuro prekiniti. Danes tega ne uporabljajo veฤ tako pogosto, se pa ลกe vedno uporablja v ลพivinoreji.

Pri obeh soleh je bistven element magnezij. V telesu povpreฤnega moลกkega ga je 30 g in polovica tega se nahaja v kosteh. Po potrebi prehaja v celice in v kri. Dokler je preskrba z magnezijem iz hrane dobra, je vse v redu, po ลกtiridesetem letu starosti pa se presnova magnezija poslabลกa in ฤedalje veฤ magnezija iz kosti prehaja v celice, da odstrani kisle presnovne ostanke. Tako se v kosteh poslabลกa vgradnja kalcija in so kosti ฤedalje bolj porozne.

Sulfat

Najveฤ kakovostnega magnezija je v zeleni zelenjavi, saj je bistveni sestavni del klorofila. Klorofil in hemoglobin imata ฤisto podobni molekuli, le da je v hemoglobinu namesto magnezija na sredini ลพelezo. Magnezijev sulfat in klorid ponekod priporoฤajo tudi v vrtnarstvu โ€“ za gnojenje paradiลพnika, paprik in vrtnic. ลฝlico teh soli se da v 4 l vode in enkrat na mesec zalije rastline. Morda je vredno poskusiti.

Ne pozabimo, da Vzhodnjaki pojedo skoraj vsak dan tudi nekaj tofuja (20โ€“30 g), imajo pa ฤisto drugaฤne prehranske navade kot mi. Veฤinoma pojedo dva ali tri obroke dnevno, koliฤine pa so bistveno manjลกe, kot je to v navadi v Ameriki in ฤedalje bolj tudi pri nas. Tu mora biti vse ยปsupersizeยซ za ยปisto cenoยซ. Industrija z oglaลกevanjem spodbuja pohlep in prenajedanje, ki se veฤinoma konฤa na klinikah za srฤno-ลพilne bolezni, diabetes in nadzorovano hujลกanje. Nekoฤ smo poznali rek ยปmalo denarja โ€“ malo muzikeยซ! Saj mora vsakomur biti jasno, da za malo denarja ne moreลก dobiti kakovostne hrane, vsaj ne pri velikih multinacionalkah, kot jih poznajo hitra prehrana in veliki trgovski sistemi. Oni morajo predvsem ยปnahranitiยซ svoje delniฤarje, zato je na prvem mestu dobiฤek.

Sol izpod Himalaje

Himalajska sol je natrijev klorid s sledovi 84 mineralov. Ta kristalna himalajska sol je nastala pred pribliลพno 260 milijoni let. Morje, ki se je posuลกilo, je pustilo za seboj debele plasti soli. Ob gubanju zemeljske skorje so se plasti obrnile in se je sol znaลกla spodaj, nad njo pa kakih 10 km kamnitih plasti, ki so tvorile velikansko teลพo. Pod tem ogromnim pritiskom se je razvila tudi visoka temperatura, ki je poฤasi spremenila strukturo plasti soli v kristale, kot je kamena strela. V kristalih himalajske soli se je do danes ohranila sestava mikroelementov, kot so bili nekoฤ v morju, iz katerega izhajamo tudi mi. 84 elementov v sledovih je tisto, kar potrebuje tudi naลกe telo. Sol je ohranila spomin na naลก izvor.

Himalajska sol

Za uporabo najraje izberemo kristale, ki so po navadi neลพno roลพnate barve. Intenziteta barve je odvisna od koliฤine ลพeleza. Raztopimo jih v ฤisti izvirski ali filtrirani vodi v razmerju 3 dele vode na 1 del soli. V kozarcu naj vedno ostane kakลกen kristal soli, ki se ni raztopil. Tako bomo vedeli, da je raztopina nasiฤena in bo vedno enako moฤna.

Himalajska sol v vodi tvori koloidno raztopino, kar pomeni, da vsaka molekula NaCl posebej plava v vodi in je obkroลพena z molekulami vode. Takลกna sol v naลกem telesu omogoฤa nemoten proces osmoze, torej da lahko voda in hranila, tudi sol, nemoteno prehajajo v celice in nazaj, v skladu z osmotskim tlakom. Na ta naฤin ni nevarnosti, da bi sol zadrลพevala preveฤ vode v telesu in zviลกevala krvni tlak.

Pomoฤ pri hrani

Z nasiฤeno raztopino je zelo preprosto dosoliti hrano, ki je ลพe na kroลพniku. Tudi za solato je najbolj primerna slanica, saj jo na ta naฤin lepo enakomerno zaฤinimo in porabimo bistveno manj soli. Nasiฤena slanica se nikoli ne pokvari in je ni treba hraniti v hladilniku. Naj bo le v zaprtem kozarcu ali stekleniฤki, tako da prah ne pada nanjo.

ฤŒrna sol in druge ฤudodelnice

ฤŒrna sol ali ยปkala namakยซ je kombinacija natrijevega klorida (kuhinjske soli) in ลพveplovih spojin (ลพelezov sulfid, vodikov sulfid โ€ฆ). Doma je v himalajskem predgorju. Njena znaฤilnost je, da vsebuje veliko ลพvepla in ima zato poseben vonj โ€“ po pokvarjenih jajcih. V Indiji in Pakistanu je to zelo priljubljena zaฤimba, ki se ฤedalje bolj uveljavlja tudi pri nas. Kristali ฤrne soli so od roลพnato sivih do temno sivih odtenkov. So gladki in prosojni, ลกele okus pove, da gre za sol in ne navaden bleลกฤeฤ kamen. Zmleti kristali so sivo roลพnati do temno sivo rdeฤi, odvisno od koliฤine ลพeleza, ki jo sol vsebuje.

Poleg vseh prednosti himalajske soli ji prisotnost ลพvepla daje posebno zdravilno moฤ. ฤŒrna sol je nepogreลกljiv dodatek nekaterim ajurvedskim zeliลกฤnim meลกanicam, ki jih uporabljajo pri zdravljenju ฤrevesnih obolenj in zakisanosti. Uspeลกno pomaga proti vetrovom in spahovanju, preganja tudi glivice in nekatere ฤrevesne zajedavce. ฤŒe poduhamo vreฤko te soli, je vonj res zelo moฤan, majhna koliฤina dodana v ลพe gotovo jed pa je zelo prijetna in poลพlahtni njen okus. Zelo okusna je na solati, ฤe jo le odmerite bolj malo. ล e posebej slastna je na riลพoti ali testeninah, ki jih s ฤrno soljo zaฤinimo ลกele, ko so na kroลพniku.

ล e veliko drugih soli pride v naลกo prehrano, pa ลกe vemo ne zanje. Je pa dobro vedeti, da brez soli ne moremo ลพiveti. Sol po latinsko pomeni sonce. Sol je priลกla iz vode s pomoฤjo sonca, ki je v njej shranjeno, zato nas greje in daje notranjo svetlobo. Vฤasih so ljudje komu rekli, da ยปnima dovolj soli v glaviยซ, ฤe je poฤel neumnosti. Ali tudi vi poznate koga takega?

Marija Koฤevar
Marija Koฤevar
Marija Koฤevar pravi: "Vse, kar vnaลกamo v svoje telo (in nanj) je pomembno". Njen spekter znanja izredno ลกirok, svoj vodnjak modrosti pa zdaj deli tudi z naลกimi bralci. Je avtorica in soavtorica ลกtevilnih knjig o zaฤimbah in zdravilnih rastlinah ter priljubljena predavateljica.

NAJNOVEJล E