0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaBrokoli za več zdravja: spoznajte vse njegove koristi!

Brokoli za več zdravja: spoznajte vse njegove koristi!

MORDA VAS ZANIMA

Za mnoge je brokoli zelenjava, ki ima prav posebno mesto v njihovi prehrani, spet drugi pa niso najbolj navdušeni nad njegovim okusom. Če spadate v drugo skupino, vas bodo neverjetni pozitivni učinki brokolija na naše zdravje morda prepričali, da brokoli kljub vsemu čim pogosteje uvrstite na svoj jedilnik. Gre namreč za vrsto zelenjave, sorodno zelju in cvetači, ki je izjemno zdrava, priprava brokolija pa je enostavna.

- Oglas -

Brokoli vsebuje večje količine vitaminov A, B6, C in K, prehranskih vlaknin, folne kisline, kalija, selena, mangana, triptofana in fosforja. Poleg tega pa je brokoli tudi zelo dober vir vrste fitokemikalij, imenovanih glukozinolati, in drugih antioksidantov. Več brokolija na vašem krožniku tako vsekakor pomeni tudi več zdravja!

Zmanjševanje tveganja za raka in naravna podpora pri zdravljenju

Brokoli se pogosto priporoča bolnikom z različnimi vrstami raka. Še posebej koristen je pri premagovanju raka dojk in maternice, saj je znan po tem, da iz telesa odstranjuje presežek estrogena. V brokoliju lahko najdemo številne protirakave snovi, zato lahko uživanje te zelenjave tudi močno zmanjša tveganje, da za rakom sploh zbolite. Preventiva je vsekakor vedno boljša izbira od kurative.

Brokoli za temeljito razstrupljanje telesa

Z rednim uživanjem brokolija lahko pripomorete tudi k razstrupljanju telesa. To je predvsem zasluga vitamina C, žvepla in določenih aminokislin, ki jih vsebuje brokoli. Brokoli pomaga odstranjevati strupene snovi in proste radikale iz telesa, s čimer lahko prepreči težave, kot so artritis, izpuščaji, revmatizem, protin in ledvični kamni.

- Oglas -
Brokoli

Lepša in bolj zdrava koža

Zaradi antioksidantov, kot so betakaroteni in vitamin C, je brokoli odličen tudi za ohranjanje mladostnega videza kože. Za to, da bo vaša koža izjemno lepa in zdrava, pa poskrbijo tudi vitamini iz skupine B in vitamin E, ki daje koži in lasem zdrav sijaj ter skrbi za obnovo poškodovanih tkiv. Treba pa je omeniti še vitamina A in K, maščobne kisline omega 3, aminokisline in folno kislino. Vse omenjene snovi iz brokolija so namreč prav tako izjemno pomembne za zdravo kožo.

Naravna zaščita pred škodljivimi UV-žarki

V brokoliju najdemo tudi izjemno veliko glukorafanina, vrsto fitokemikalij, ki se jo med drugim povezuje z zaščito kože pred ultravijoličnimi žarki. Brokoli lahko pomaga tudi nevtralizirati negativne učinke predolge izpostavljenosti sončnim žarkom v preteklosti. To je še eden izmed razlogov, zaradi katerih je brokoli odličen za zaviranje procesa staranja kože, pomaga pa lahko tudi pri preprečevanju melanoma oziroma kožnega raka.

Recepti z brokolijem za boljšo prebavo

Zaradi visoke vsebnosti vlaknin v brokoliju je to tudi živilo, ki vam lahko pomaga pri številnih prebavnih težavah. Brokoli odpravlja zaprtje oziroma težave z izločanjem blata. Za zdravo prebavo in za boljšo absorpcijo hranilnih snovi pa so zelo pomembni tudi magnezij in vitamini, ki jih vsebuje brokoli. Uživanje brokolija bo ublažilo vnetja v telesu in tako med drugim tudi umirilo želodec.

Preprečevanje številnih srčnih bolezni

Antioksidanti, vlaknine, maščobne kisline omega 3 in vitamini v brokoliju poskrbijo tudi za naravno zniževanje povišane ravni slabega holesterola v krvi, brokoli pa je zelo koristen tudi za zniževanje krvnega tlaka. Posledica uživanja brokolija je tako tudi manjše tveganje za srčno-žilna obolenja. Še posebej koristno je lahko uživanje nad paro kuhanega brokolija, saj se tako vlaknine, ki jih vsebuje, lažje povežejo z žolčem, zato se ta izloči precej enostavneje. Zniževanje količine žolča pa je pomembno za ohranjanje zdrave ravni holesterola, kar je še eden izmed mnogih razlogov, zaradi katerih je brokoli zelo pomemben za vaše srce. Tu pa je še kalij, mineral, s katerim je brokoli bogat. Kalij namreč pripomore k razširitvi žil ter s tem k boljši prekrvavitvi in boljši oskrbi pomembnih organov s kisikom.

Boljši vid in preprečevanje številnih očesnih bolezni

Zeaksantin, betakaroten, vitamin A, fosfor, vitamini iz skupine B ter vitamina C in E so snovi v brokoliju, ki so izjemno pomembne za dober vid. Če boste redno uživali brokoli, boste imeli tako precej manj možnost, da vas doletijo očesne bolezni, kot sta na primer degeneracija rumene pege in siva mrena.

- Oglas -

Brokoli za zdrave kosti

Ste vedeli, da sodi brokoli med zelenjavo, ki vsebuje največje količine kalcija, obenem pa tudi magnezija, cinka in fosforja? Več brokolija lahko tako poskrbi tudi za močnejše, bolj zdrave kosti, s čimer se bo zmanjšalo tveganje za osteoporozo in druga obolenja, povezana z vašim okostjem. Brokoli je tako še posebej pomemben za starejšo populacijo, pa tudi za otroke, nosečnice in doječe matere.

Blagodejen vpliv brokolija na nosečnice

Za ženske, ki pričakujejo otroka, je lahko brokoli odličen vir številnih pomembnih hranilnih snovi, ki jih v tem obdobju potrebujejo v večjih količinah. S tem imamo v mislih beljakovine, kalcij, različne vitamine, med njimi seveda tudi folno kislino, železo in antioksidante ter snovi, ki pripomorejo k razstrupljanju telesa. Med nosečnostjo je še posebej pomembna folna kislina, ki zmanjšuje tveganje za okvare pri plodu. Ker je brokoli bogat z vlakninami, pa bo preprečil tudi zaprtje – težavo, s katero se med nosečnostjo soočajo številne ženske.

Pomoč ljudem z anemijo

Niso le živila živalskega izvora tista, ki vsebujejo precej železa. Pogosto lahko najdemo večje količine tega izjemno pomembnega minerala tudi v rastlinski prehrani, med drugim tudi v določenih vrstah zelenjave. V to skupino zagotovo sodi brokoli. Tako je to tudi zelo uporabno živilo za vse, ki se spopadate z anemijo oziroma s slabokrvnostjo. Poleg železa je pomemben tudi baker, ki ga vsebuje brokoli –  mineral, ki ima prav tako velik vpliv na tvorbo rdečih krvničk.

.

NAJNOVEJŠE