Zdravje & prehrana7 nasvetov za naravno uravnavanje hormonov

7 nasvetov za naravno uravnavanje hormonov

MORDA VAS ZANIMA

Hormonsko ravnovesje je izjemno pomembno. Hormoni namreč vplivajo na najrazličnejše vidike našega zdravja (telesna teža oz. metabolizem, prebava, rast, reproduktivno zdravje, razpoloženje, krvni sladkor, menstrualni cikli, rast las in dlak, libido itn.). Pogosto se zdi, da smo za to, da bi se rešili določene zdravstvene težave, naredili že praktično vse, kar smo lahko, vendar pri tem pozabimo na hormonsko zdravje.

- Oglas -

Vzpostavljanje hormonskega ravnovesja v telesu ni preprost proces. Pri resnejših oblikah težav je nemalokrat vsaj začasno potrebna nadomestna hormonska terapija, toda v večini primerov na srečo zadostujejo naravne metode. Pri tem morate upoštevati, da ne obstaja čudežna rešitev. Potrebni bosta vztrajnost in potrpežljivost, saj se boste morali za dobro hormonsko zdravje najverjetneje otresti precejšnjega števila nezdravih navad. Nato pa boste morali svoj vsakdan napolniti z bolj zdravimi alternativami.

1. Svojemu telesu zagotovite dovolj zdravih maščob

Za to, da lahko naše telo sintetizira hormone, ki so potrebni za dobro zdravje, mora imeti nujno na voljo dovolj maščob. To ne pomeni, da je z maščobami smiselno pretiravati, vendar pa je po drugi strani nezdrava tudi prehrana, ki vsebuje zelo malo maščob. Pri izbiri virov morate biti seveda previdni, saj niso vse maščobe enako koristne. Eden od vidikov, na katere morate paziti, je ustrezno razmerje med omega-6- in omega-3-maščobnimi kislinami. Tipična »zahodnjaška« prehrana običajno vsebuje bistveno preveč omega-6-maščobnih kislin, ki jih najdemo predvsem v nekakovostnih rastlinskih oljih, po drugi strani pa premalo omega-3-maščobnih kislin. To lahko vpliva na različne vidike hormonskega zdravja, vključno s težavami, kot je sindrom policističnih jajčnikov.

2. Spanje, spanje in še enkrat spanje

Dobrega hormonskega zdravja ni brez dobrega spanja – ne glede na to, kako zdravo živite sicer. Spanje je namreč izjemno pomembno za uspešno sintezo različnih hormonov v telesu. Pomanjkanje spanja lahko med drugim vpliva tudi na krvni sladkor oziroma na občutljivost celic na inzulin, zato naj bo skrb za kakovosten spanec na seznamu vaših dnevnih prioritet.

3. Pomagajte si s premišljeno izbranimi prehranskimi dopolnili in zelišči

Prehranska dopolnila lahko pomagajo optimizirati sintezo hormonov v telesu, a le če so izbrana premišljeno. Določeni dodatki lahko namreč povzročijo več škode kot koristi. Za veliko ljudi je na primer zelo koristno dodajanje vitamina D, posebno v zimskih mesecih. K boljšemu hormonskemu zdravju lahko pripomore tudi maca – adaptogena rastlina, ki med drugim pomaga pri spopadanju z neplodnostjo, pri menstrualnih težavah, pomanjkanju energije ter pri težavah s kožo in lasmi (pri tem upoštevajte, da je uporaba mace med nosečnostjo odsvetovana). Dobro zelišče za pomoč pri hormonskih težavah pa je denimo konopljika, ki pozitivno vpliva na hipofizo in na menstrualni cikel.

4. Izogibajte se potencialnim hormonskim motilcem

- Oglas -

Kemikalijam, ki lahko negativno vplivajo na endokrine žleze, smo v sodobnem svetu izpostavljeni praktično na vsakem koraku (pesticidi v hrani, nevarne kemikalije v čistilih, plastični izdelki itn.). Vsem snovem, ki spadajo med potencialne hormonske motilce, se je sicer nemogoče izogniti. Toda vsekakor je smiselno, da poskusite vsaj omejiti izpostavljenost tem snovem, na primer tako, da hrane ne pogrevate v plastičnih posodicah, da uporabljate naravna čistila in kozmetiko, da se izogibate uporabi ponev s teflonskim premazom itn.

5. Omejite vnos kofeina

Delovanje endokrinega sistema lahko ogrozi tudi pretiravanje s kofeinom. Čezmeren vnos kofeina je posebno obremenjujoč za nadledvični žlezi, ki sta odgovorni za sproščanje ter uravnavanje kortizola in drugih stresnih hormonov.

6. Poskrbite za svoje črevesje

Ali ste vedeli, da lahko v črevesju najdemo večjo količino serotonina kot v možganih? V črevesju se proizvede kar približno 95 odstotkov serotonina – nevrotransmitorja in hormona, ki je izjemno pomemben za uravnavanje razpoloženja. Dogajanje v črevesju pa lahko vpliva tudi na druge vidike hormonskega zdravja, vključno z zdravjem ščitnice. Če želite poskrbeti za hormonsko ravnovesje, je zato nujno, da skrbite za svoje črevesje (uživanje probiotičnih živil in napitkov, zadosten vnos vlaknin ipd.).

7. Telovadite, vendar pri tem ne pretiravajte

Če se spopadate s hormonskim neravnovesjem, dolgotrajna kardiovadba ni najboljša izbira. Precej bolj priporočljivi so krajši intervali vaj za moč. Tudi nasploh je nujno, da pri vadbi poiščete zlato sredino. Rekreacija je med drugim pomembna za hormonsko zdravje, vendar lahko pretiravanje z vadbo preobremeni nadledvični žlezi in povzroči čezmerno sproščanje stresnih hormonov.

NAJNOVEJŠE