Zdravje & prehranaKlorogenska kislina v (zeleni) kavi je izjemno koristna

Klorogenska kislina v (zeleni) kavi je izjemno koristna

MORDA VAS ZANIMA

Pri praženju kave se lahko izgubi precej koristnih snovi. Mednje spada tudi klorogenska kislina. Če želite užiti čim več koristi klorogenske kisline – pa tudi drugih dragocenih snovi v kavi – se zato priporoča uporaba zelene kave. Poimenovanje se ne nanaša na posebno rastlino ali sorto, ampak ne nepražena, presna kavna zrna. Nepražena kavna semena se lahko uporabijo za pripravo napitka, pri čemer imate na voljo podobne postopke kot pri klasični različici kave (okus napitka, pripravljenega iz nepraženih semen, sicer precej bolj spominja na zeliščni čaj kot na klasično kavo). Odločite pa se lahko tudi prehranska dopolnila z izvlečki iz zelene kave.

- Oglas -

Eden od glavnih razlogov, zaradi katerih je zelena kava tako koristna, je prav ta, da vsebuje zelo veliko klorogenske kisline. Gre za snov, ki jo uvrščamo med polifenole – snovi, ki so znane po impresivnem antioksidativnem delovanju. Preverite, kateri pozitivni učinki klorogenske kisline so posebno pomembni …

Pozitiven vpliv na kognitivne funkcije in razpoloženje

Kava nas poživi in poskrbi za to, da smo bolj zbrani. Pozitivne učinke običajno pripisujemo kofeinu, vendar je zanje vsaj deloma zaslužna tudi klorogenska kislina (klorogensko kislino lahko najdemo tudi v praženih kavnih zrnih, pri čemer je količina odvisna od intenzivnosti oziroma trajanja praženja). S študijami je bilo dokazano, da lahko tudi brezkofeinska kava, obogatena s klorogensko kislino, prispeva k boljšemu razpoloženju in povečanju zbranosti. Tako ni presenetljivo, da so tovrstni učinki značilni tudi za zeleno kavo, ki vsebuje posebej veliko klorogenske kisline. Kot kaže, so učinki povezani s pozitivnim vplivom na tvorbo serotonina in na možganske celice, ki proizvajajo dopamin.

Zmanjševanje tveganja za oksidativni stres

Prosti radikali so lahko zelo nevarni, saj povečujejo tveganje za oksidativni stres, ki lahko privede do najrazličnejših kroničnih bolezni, zato je zelo pomembno, da poskušamo negativen vpliv prostih radikalov nevtralizirati s snovmi z antioksidativnim delovanjem. Zelena kava nam lahko pomaga na dva načina – posredno in neposredno. Za neposredne koristi poskrbi klorogenska kislina, ki se lahko kot polifenol pohvali z impresivnimi antioksidativnimi učinki. Poleg tega pa lahko zelena kava spodbudi nastajanje glutationa, v povezavi s katerim se nemalokrat uporablja sintagma »najmočnejši antioksidant« (gre za antioksidant, ki ga lahko naše telo tvori samo, vendar mora imeti za to ustrezne pogoje).

Učinkovitejše delovanje metabolizma

Klorogenska kislina spodbuja proces termogeneze, tj. proces generiranja toplote, med katerim se porablja energija. Zelena kava je lahko zato posebno koristna za hujšanje, saj pripomore k hitrejšemu delovanju metabolizma. Redno uživanje klorogenske kisline lahko med drugim pripomore celo k hitrejšemu kurjenju maščob med spanjem.

Pomoč pri uravnavanju krvnega sladkorja

- Oglas -

Drastična nihanja krvnega sladkorja lahko negativno vplivajo na zbranost, razpoloženje, energijo itn. Učinkovitost uravnavanja krvnega sladkorja je odvisna od različnih dejavnikov. Običajno se omenjata predvsem izogibanje enostavnim ogljikovim hidratom in redno gibanje, vendar lahko na proces vplivajo tudi številni drugi dejavniki. Mednje spada tudi količina antioksidantov, ki jih ima na voljo naše telo. Eden od najkoristnejših antioksidantov za uravnavanje krvnega sladkorja naj bi bila prav klorogenska kislina. Gre namreč za snov, ki pomaga pri reguliranju encima, imenovanega alfaglukozidaza, ki je odgovoren za razgradnjo ogljikovih hidratov. Poleg tega pa lahko klorogenska kislina izboljša občutljivost celic na inzulin; celice posledično lažje absorbirajo glukozo, s čimer se zmanjša tveganje za povišane vrednosti krvnega sladkorja. (Če uporabljate zdravila za uravnavanje krvnega sladkorja, se pred morebitnim začetkom uporabe dodatkov, ki vsebujejo večjo količino klorogenske kisline, posvetujte z zdravnikom.)

NAJNOVEJŠE