DomovZdravje & prehranaKlorogenska kislina v (zeleni) kavi je izjemno koristna

Klorogenska kislina v (zeleni) kavi je izjemno koristna

Pri praลพenju kave se lahko izgubi precej koristnih snovi. Mednje spada tudi klorogenska kislina. ฤŒe ลพelite uลพiti ฤim veฤ koristi klorogenske kisline โ€“ pa tudi drugih dragocenih snovi v kavi โ€“ se zato priporoฤa uporaba zelene kave. Poimenovanje se ne nanaลกa na posebno rastlino ali sorto, ampak ne nepraลพena, presna kavna zrna. Nepraลพena kavna semena se lahko uporabijo za pripravo napitka, pri ฤemer imate na voljo podobne postopke kot pri klasiฤni razliฤici kave (okus napitka, pripravljenega iz nepraลพenih semen, sicer precej bolj spominja na zeliลกฤni ฤaj kot na klasiฤno kavo). Odloฤite pa se lahko tudi prehranska dopolnila z izvleฤki iz zelene kave.

Eden od glavnih razlogov, zaradi katerih je zelena kava tako koristna, je prav ta, da vsebuje zelo veliko klorogenske kisline. Gre za snov, ki jo uvrลกฤamo med polifenole โ€“ snovi, ki so znane po impresivnem antioksidativnem delovanju. Preverite, kateri pozitivni uฤinki klorogenske kisline so posebno pomembni โ€ฆ

Pozitiven vpliv na kognitivne funkcije in razpoloลพenje

Kava nas poลพivi in poskrbi za to, da smo bolj zbrani. Pozitivne uฤinke obiฤajno pripisujemo kofeinu, vendar je zanje vsaj deloma zasluลพna tudi klorogenska kislina (klorogensko kislino lahko najdemo tudi v praลพenih kavnih zrnih, pri ฤemer je koliฤina odvisna od intenzivnosti oziroma trajanja praลพenja). S ลกtudijami je bilo dokazano, da lahko tudi brezkofeinska kava, obogatena s klorogensko kislino, prispeva k boljลกemu razpoloลพenju in poveฤanju zbranosti. Tako ni presenetljivo, da so tovrstni uฤinki znaฤilni tudi za zeleno kavo, ki vsebuje posebej veliko klorogenske kisline. Kot kaลพe, so uฤinki povezani s pozitivnim vplivom na tvorbo serotonina in na moลพganske celice, ki proizvajajo dopamin.

Zmanjลกevanje tveganja za oksidativni stres

Prosti radikali so lahko zelo nevarni, saj poveฤujejo tveganje za oksidativni stres, ki lahko privede do najrazliฤnejลกih kroniฤnih bolezni, zato je zelo pomembno, da poskuลกamo negativen vpliv prostih radikalov nevtralizirati s snovmi z antioksidativnim delovanjem. Zelena kava nam lahko pomaga na dva naฤina โ€“ posredno in neposredno. Za neposredne koristi poskrbi klorogenska kislina, ki se lahko kot polifenol pohvali z impresivnimi antioksidativnimi uฤinki. Poleg tega pa lahko zelena kava spodbudi nastajanje glutationa, v povezavi s katerim se nemalokrat uporablja sintagma ยปnajmoฤnejลกi antioksidantยซ (gre za antioksidant, ki ga lahko naลกe telo tvori samo, vendar mora imeti za to ustrezne pogoje).

Uฤinkovitejลกe delovanje metabolizma

Klorogenska kislina spodbuja proces termogeneze, tj. proces generiranja toplote, med katerim se porablja energija. Zelena kava je lahko zato posebno koristna za hujลกanje, saj pripomore k hitrejลกemu delovanju metabolizma. Redno uลพivanje klorogenske kisline lahko med drugim pripomore celo k hitrejลกemu kurjenju maลกฤob med spanjem.

Pomoฤ pri uravnavanju krvnega sladkorja

Drastiฤna nihanja krvnega sladkorja lahko negativno vplivajo na zbranost, razpoloลพenje, energijo itn. Uฤinkovitost uravnavanja krvnega sladkorja je odvisna od razliฤnih dejavnikov. Obiฤajno se omenjata predvsem izogibanje enostavnim ogljikovim hidratom in redno gibanje, vendar lahko na proces vplivajo tudi ลกtevilni drugi dejavniki. Mednje spada tudi koliฤina antioksidantov, ki jih ima na voljo naลกe telo. Eden od najkoristnejลกih antioksidantov za uravnavanje krvnega sladkorja naj bi bila prav klorogenska kislina. Gre namreฤ za snov, ki pomaga pri reguliranju encima, imenovanega alfaglukozidaza, ki je odgovoren za razgradnjo ogljikovih hidratov. Poleg tega pa lahko klorogenska kislina izboljลกa obฤutljivost celic na inzulin; celice poslediฤno laลพje absorbirajo glukozo, s ฤimer se zmanjลกa tveganje za poviลกane vrednosti krvnega sladkorja. (ฤŒe uporabljate zdravila za uravnavanje krvnega sladkorja, se pred morebitnim zaฤetkom uporabe dodatkov, ki vsebujejo veฤjo koliฤino klorogenske kisline, posvetujte z zdravnikom.)

Karmen Jordan
Karmen Jordan
Karmen Jordan je naลกa dolgoletna sodelavka, novinarka, literarna komparativistka, slovenistka in kritiฤarka/recezentka. Je veganska in avtorica ลกtevilnih ฤlankov in receptov. Njena podroฤja so zdrav ลพivljenjski slog ter nasveti za zdravje.

NAJNOVEJล E