Pri praลพenju kave se lahko izgubi precej koristnih snovi. Mednje spada tudi klorogenska kislina. ฤe ลพelite uลพiti ฤim veฤ koristi klorogenske kisline โ pa tudi drugih dragocenih snovi v kavi โ se zato priporoฤa uporaba zelene kave. Poimenovanje se ne nanaลกa na posebno rastlino ali sorto, ampak ne nepraลพena, presna kavna zrna. Nepraลพena kavna semena se lahko uporabijo za pripravo napitka, pri ฤemer imate na voljo podobne postopke kot pri klasiฤni razliฤici kave (okus napitka, pripravljenega iz nepraลพenih semen, sicer precej bolj spominja na zeliลกฤni ฤaj kot na klasiฤno kavo). Odloฤite pa se lahko tudi prehranska dopolnila z izvleฤki iz zelene kave.
Eden od glavnih razlogov, zaradi katerih je zelena kava tako koristna, je prav ta, da vsebuje zelo veliko klorogenske kisline. Gre za snov, ki jo uvrลกฤamo med polifenole โ snovi, ki so znane po impresivnem antioksidativnem delovanju. Preverite, kateri pozitivni uฤinki klorogenske kisline so posebno pomembni โฆ
Pozitiven vpliv na kognitivne funkcije in razpoloลพenje
Kava nas poลพivi in poskrbi za to, da smo bolj zbrani. Pozitivne uฤinke obiฤajno pripisujemo kofeinu, vendar je zanje vsaj deloma zasluลพna tudi klorogenska kislina (klorogensko kislino lahko najdemo tudi v praลพenih kavnih zrnih, pri ฤemer je koliฤina odvisna od intenzivnosti oziroma trajanja praลพenja). S ลกtudijami je bilo dokazano, da lahko tudi brezkofeinska kava, obogatena s klorogensko kislino, prispeva k boljลกemu razpoloลพenju in poveฤanju zbranosti. Tako ni presenetljivo, da so tovrstni uฤinki znaฤilni tudi za zeleno kavo, ki vsebuje posebej veliko klorogenske kisline. Kot kaลพe, so uฤinki povezani s pozitivnim vplivom na tvorbo serotonina in na moลพganske celice, ki proizvajajo dopamin.
Zmanjลกevanje tveganja za oksidativni stres
Prosti radikali so lahko zelo nevarni, saj poveฤujejo tveganje za oksidativni stres, ki lahko privede do najrazliฤnejลกih kroniฤnih bolezni, zato je zelo pomembno, da poskuลกamo negativen vpliv prostih radikalov nevtralizirati s snovmi z antioksidativnim delovanjem. Zelena kava nam lahko pomaga na dva naฤina โ posredno in neposredno. Za neposredne koristi poskrbi klorogenska kislina, ki se lahko kot polifenol pohvali z impresivnimi antioksidativnimi uฤinki. Poleg tega pa lahko zelena kava spodbudi nastajanje glutationa, v povezavi s katerim se nemalokrat uporablja sintagma ยปnajmoฤnejลกi antioksidantยซ (gre za antioksidant, ki ga lahko naลกe telo tvori samo, vendar mora imeti za to ustrezne pogoje).
Uฤinkovitejลกe delovanje metabolizma
Klorogenska kislina spodbuja proces termogeneze, tj. proces generiranja toplote, med katerim se porablja energija. Zelena kava je lahko zato posebno koristna za hujลกanje, saj pripomore k hitrejลกemu delovanju metabolizma. Redno uลพivanje klorogenske kisline lahko med drugim pripomore celo k hitrejลกemu kurjenju maลกฤob med spanjem.
Drastiฤna nihanja krvnega sladkorja lahko negativno vplivajo na zbranost, razpoloลพenje, energijo itn. Uฤinkovitost uravnavanja krvnega sladkorja je odvisna od razliฤnih dejavnikov. Obiฤajno se omenjata predvsem izogibanje enostavnim ogljikovim hidratom in redno gibanje, vendar lahko na proces vplivajo tudi ลกtevilni drugi dejavniki. Mednje spada tudi koliฤina antioksidantov, ki jih ima na voljo naลกe telo. Eden od najkoristnejลกih antioksidantov za uravnavanje krvnega sladkorja naj bi bila prav klorogenska kislina. Gre namreฤ za snov, ki pomaga pri reguliranju encima, imenovanega alfaglukozidaza, ki je odgovoren za razgradnjo ogljikovih hidratov. Poleg tega pa lahko klorogenska kislina izboljลกa obฤutljivost celic na inzulin; celice poslediฤno laลพje absorbirajo glukozo, s ฤimer se zmanjลกa tveganje za poviลกane vrednosti krvnega sladkorja. (ฤe uporabljate zdravila za uravnavanje krvnega sladkorja, se pred morebitnim zaฤetkom uporabe dodatkov, ki vsebujejo veฤjo koliฤino klorogenske kisline, posvetujte z zdravnikom.)