Lepota & KozmetikaZdravilna kopel z jabolčnim kisom

Zdravilna kopel z jabolčnim kisom

MORDA VAS ZANIMA

Kopel z jabolčnim kisom se na prvi pogled ne zdi pretirano privlačna ideja. Vendar lahko prav dodatek jabolčnega kisa klasičnim sestavinam za kopel, kot sta grenka sol in sivka, poskrbi za neverjetno mehko in zdravo kožo …

Sestavine & navodila za pripravo kopeli

- Oglas -

Za pripravo kopeli z jabolčnim kisom potrebujete:

  • 300 gramov grenke soli,
  • 100 gramov sode bikarbone,
  • 300 mililitrov jabolčnega kisa,
  • 20 kapljic eteričnega olja sivke in
  • 1 žlico suhih cvetov sivke.

Grenko sol, sodo bikarbono in cvetove sivke stresite v posodico. Premešajte, nato pa dodajte še eterično olje sivke in ponovno premešajte.

Kopalno kad napolnite z vročo vodo. Prilijte jabolčni kis, nato pa dodajte še predhodno pripravljeno mešanico. Premešajte z roko.

Kopel naj traja približno 30 minut. Na koncu kožo nežno osušite s čisto brisačo.

Pozitiven vpliv jabolčnega kisa na kožo

- Oglas -

Jabolčni kis je odlična sestavina za naravno nego kožo. Koristen ni samo v obliki kopeli, ampak so možni tudi drugi načini uporabe (na primer za nego kože na obrazu). Posebno primeren je za nego mastne kože. Zaradi koncentracije kislin morate jabolčni kis pred nanosom na kožo seveda razredčiti, sicer tvegate poškodbe kože. Praviloma se priporoča, da se jabolčni kis z vodo meša v razmerju 1 : 4.

Ena od najpomembnejših koristi jabolčnega kisa je uravnavanje pH-ja kože, ki mora biti rahlo kisla. Uravnovešen pH pa nato pozitivno vpliva na najrazličnejše funkcije. S tem se denimo optimizira izločanje maščob. Koža ne bo tako niti premastna niti presuha. Poleg tega pa je zdrav pH pomemben za uspešno zaviranje razmnoževanja bakterij.

Jabolčni kis je obenem odlična sestavina za naravni piling kože. Jabolčna kislina, ena od najpomembnejših kislin v jabolčnem kisu, učinkuje podobno kot alfahidroksi kislina (AHA), ki se pogosto uporablja v kemičnih pilingih za kožo. S pomočjo jabolčne kisline, ki je posebno koristna za kožo, nagnjeno k aknam, lahko odstranite odmrle kožne celice in umazanijo, odmašite pore in odstranite bakterije. Poleg tega pa je lahko jabolčna kislina dragocena naravna zaveznica v boju s hiperpigmentacijo.

Jabolčna kislina je nežnejša od večine drugih kislin, ki se uporabljajo v kemičnih pilingih, zato je praviloma primerna tudi za malce bolj občutljivo kožo. Seveda pa je pri občutljivi koži priporočljivo, da jabolčni kis pred uporabo razredčite z malce več vode in da mešanico najprej preizkusite na manjšem delčku kože.

Posebno omembo si zasluži protivnetno in protimikrobno delovanje jabolčnega kisa. Tako lahko s pomočjo te sestavine uspešno zmanjšate tveganje za kožne infekcije.

Ideje za uporabo jabolčnega kisa pri naravni negi kože

JABOLČNI KIS KOT NARAVNI TONIK ZA KOŽO: Dandanes se pri negi kože pogosto uporablja ogromno različnih izdelkov, kar lahko postopoma poruši naravno ravnovesje in oslabi naravno zaščitno plast. S tem se poveča tveganje za najrazličnejše težave s kožo, vključno z aknami. Preprost naravni tonik iz jabolčnega kisa, razredčenega z vodo, pomaga pri ponovni vzpostavitvi ravnovesja in pri obnovi naravne zaščite. Tonik za kožo iz jabolčnega kisa obenem pomaga pri odstranjevanju umazanije, pri čemer poskrbi za zmanjšanje izrazitosti por.

JABOLČNI KIS KOT POMOČ PRI AKNAH: Akne niso samo težava najstnikov. Marsikoga presenetijo tudi v odrasli dobi. Jabolčni kis je hitra naravna pomoč pri aknah oziroma nadležnih mozoljčkih. Pred spanjem na problematična območja preprosto nanesite manjšo količino razredčenega jabolčnega kisa, nato pa kožo zjutraj očistite z mlačno vodo. Ponavljajte po potrebi.

- Oglas -

PILING IZ JABOLČNEGA KISA IN SODE BIKARBONE: Jabolčni kis zmešajte s sodo bikarbono in vodo, da dobite gosto pasto (pazite, da koncentracija kisa ne bo previsoka!). Tako pripravljeno pasto nato uporabite za nežen piling kože.

NAJNOVEJŠE