0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana5 izjemno učinkovitih protibakterijskih živil in zelišč

5 izjemno učinkovitih protibakterijskih živil in zelišč

MORDA VAS ZANIMA

Penicilin je bil odkrit šele leta 1928, vendar to ne pomeni, da so bili ljudje v boju z bakterijami pred tem povsem nemočni. Že starodavna ljudstva so vedela, da si lahko pri različnih zdravstvenih težavah pomagajo z rastlinami. Za to, da je bilo mogoče ugotoviti, da so v ozadju teh težav bakterije, je bilo sicer treba najprej izumiti mikroskop, vendar praksa ni potrebovala teorije. Naravni antibiotiki so se s pridom uporabljali, preden je lahko človeštvo v polnosti dojelo, zakaj natančno delujejo.

- Oglas -

S sodobno medicino se je sicer zavest o naravnih možnostih v veliki meri izgubila, vendar v zadnjih letih vedno več ljudi na novo odkriva moč rastlin. To področje postaja vedno bolj aktualno zaradi težav, ki jih je povzročila čezmerna uporaba antibiotikov. V mislih imamo seveda t. i. antibiotično rezistenco. Bakterije postajajo vedno bolj odporne na antibiotike, zato bi se morali ti uporabljati samo takrat, ko je njihova uporaba neizogibna (odločitev o tem, ali so antibiotiki potrebni, je najbolje zaupati zdravniku). Prednost uporaba rastlin z antibiotičnim učinkom je ta, da je precej manj možnosti, da uničijo tudi koristne bakterije. S tem se zmanjša tveganje za glivične okužbe in druge težave, povezane s pomanjkanjem koristnih bakterij.

V nadaljevanju izpostavljamo pet živil in zelišč, ki se lahko pohvalijo z zelo izrazitim protibakterijskim delovanjem.

1. Brusnice

V ljudskem zdravilstvu so brusnice že dolgo znane kot odlična naravna pomoč pri težavah s sečili oziroma z bakterijskimi okužbami sečil. Protibakterijske učinke brusnic je potrdila tudi sodobna znanost. S pitjem brusničnega soka in uporabo drugih izdelkov iz brusnic (na primer kapsul z izvlečki brusnic) lahko zmanjšate nevarnost za to, da se škodljive bakterije oprimejo stene mehurja. Pri tem je treba upoštevati, da so brusnice koristne predvsem kot preventiva, torej za zmanjševanje tveganja za okužbe. Če se je okužba sečil že razvila, bodo najverjetneje potrebni antibiotiki. Ko gre za preventivno uporabo, se priporoča vsakodnevno pitje brusničnega soka (približno 2,5 decilitra na dan). Pri tem pazite, da boste izbrali 100-odstotni brusnični sok brez dodatka sladkorja. Sladkor namreč hrani bakterije, s čimer se poveča tveganje za okužbe.

- Oglas -

2. Česen

Najbolj znano živilo z antibiotičnim delovanjem je nedvomno česen. Za antibiotične učinke česna je zaslužna snov, imenovana alicin. Pri tem je dobro upoštevati, da je treba za sproščanje alicina česen pred zaužitjem nasekljati ali streti, vendar ga ni dobro toplotno obdelati, saj s tem uničite alicin. Če vas moti okus svežega česna, je najbolje izbrati prehranska dopolnila. Upoštevajte, da česen redči kri. Če mislite, da bi vam to lahko škodovalo (zaradi specifičnih zdravstvenih težav ali zdravil, ki jih uporabljate), se pred začetkom rednega uživanja česna ali uporabe prehranskih dopolnil posvetujte z zdravnikom.

3. Granatno jabolko (lupina)

Granatno jabolko lahko pomaga pri uničevanju različnih bakterij, vključno z bakterijami E. coli, B. cereus in zlatimi stafilokoki. Antibiotični učinki so bili sicer zaznani tudi pri soku iz semen granatnega jabolka, vendar bo protibakterijsko delovanje posebno izrazito, če boste uporabili lupino granatnega jabolka. Iz nje lahko izdelate čaj. Lupini najprej narežite na manjše kose, ki jih posušite na soncu. Nato vzemite nekaj kosov in jih prelijte z vrelo vodo. Počakajte približno 10 minut. Tekočino na koncu precedite.

4. Origano

Med zelišči s protibakterijskim delovanjem izstopa origano. Ta lahko zavre razmnoževanje stafilokokov in drugih bakterij. Obenem pa ga odlikujejo tudi protiglivični učinki. Tako lahko zmanjša tveganje za čezmerno razmnoževanje kandide. Znanstveniki domnevajo, da je za protibakterijske, protiglivične in druge blagodejne učinke origana v največji meri zaslužna snov, imenovana karvakrol.

5. Žajbelj

Podobno kot origano je pri uničevanju stafilokokov zelo uspešen tudi žajbelj, ki obenem pomaga tudi pri uničevanju salmonele, bakterije E. coli in drugih bakterij. Prav zaradi protibakterijskega delovanja je grgranje žajbljevega čaja odlična naravna metoda za blaženje bolečin v žrelu, povezanih z bakterijsko okužbo (na primer pri streptokokni angini).

NAJNOVEJŠE