0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana8 negativnih posledic grizenja nohtov

8 negativnih posledic grizenja nohtov

MORDA VAS ZANIMA

Kompulzivno grizenje nohtov, za katero se v strokovni literaturi uporablja tudi izraz onihofagija, je precej resnejša težava, kot se morda zdi na prvi pogled. Ta navada ne vpliva samo na estetiko rok, ampak lahko povzroči tudi precej zdravstvenih težav. Posebno izrazit je negativen vpliv na ustno votlino.

- Oglas -

Pri grizenju nohtov gre pogosto za nezavedno početje, ki je nemalokrat posledica čustvene stiske. Najpogostejše je sicer pri otrocih in mladostnikih, vendar se s kompulzivnim grizenjem nohtov spopada tudi vse prej kot zanemarljiv delež odraslih. Navada postane pogosto posebno neobvladljiva v stresnih obdobjih. Grizenje nohtov lahko namreč poskrbi za sprostitev napetosti, ki pa je seveda zgolj začasna. Precej bolje je poiskati produktivnejše metode za spopadanje s stresom, ki lahko poskrbijo za dolgotrajno razbremenitev.

Preberite tudi: 9 nasvetov za zdrave, sijoče nohte

V nadaljevanju lahko preverite, kateri so najpogostejše negativne posledice kompulzivnega grizenja nohtov. Tako boste precej lažje razumeli, zakaj gre za navado, ki se je je dobro čim prej znebiti. Pri tem upoštevajte, da je za odpravo navade pogosto potrebna razrešitev primarnega vzroka (če je v ozadju čustvena stiska oziroma stres).

- Oglas -

1. Prebavne težave

Med grizenjem nohtov lahko mimogrede pogoltnete košček nohta. To lahko negativno vpliva na prebavni proces. Ena od možnih posledic je čezmerno izločanje želodčne kisline. Grizenje nohtov pa lahko privede tudi do t. i. dispesije oziroma tiščanja v zgornjem delu trebušne votline.

2. Glivične okužbe nohtov

S pogostim grizenjem nohtov se poveča tudi tveganje za onihomikozo, tj. glivično okužbo nohtov. Glivicam namreč zelo ustreza vlažno okolje, ki se ustvari, če so nohti pogosto v stiku s slino. Glivične okužbe so lahko precej trdovratne. Njihovo zdravljenje je zato pogosto dolgotrajno, posebno če se ne zaznajo dovolj zgodaj.

Ogrizeni nohti

3. Zanohtnica

Zanohtnica je težava, ki je sorodna glivičnim okužbam nohtov. Gre za vnetje obnohtnega tkiva, ki ga lahko prav tako povzročajo glivice, med možne krivce za zanohtnico pa spadajo tudi bakterije, predvsem stafilokoki.

4. Obraba zobne sklenine

Kompulzivno grizenje nohtov je lahko nevarno za zobno sklenino. Pri tem se namreč ustvari trenje, posledično pa so možne poškodbe zobne sklenine, pri čemer sta v največji nevarnosti zgornja sekalca. Poškodbe sicer običajno niso zaznavne s prostim očesom, vendar postajajo zobje zaradi njih postopoma vse bolj občutljivi.

5. Karies

Za zobno gnilobo oziroma karies je v osnovi kriva čezmerna razmnožitev bakterij v ustni votlini. Če pogosto grizete nohte, s tem v usta prinašate dodatne bakterije, s čimer se poveča tveganje za karies.

- Oglas -

6. Okužbe ustne votline

Čeprav lahko čezmerna razmnožitev bakterij privede do zobne gnilobe, sama prisotnost bakterij v ustni votlini ni nujno nevarna. Tudi v ustih namreč živi precej bakterij, ki so neškodljive. Pomembno je, da škodljive bakterije ne prevladajo nad koristnimi. Pogosto grizenje nohtov poveča možnost za vnos nevarnih, patogenih bakterij – pa tudi virusov in glivic – ki povzročajo različne okužbe ustne votline. Grizenje nohtov pa lahko poveča tudi tveganje za parodontalno bolezen.

7. Bolečine v čeljustnem sklepu

Pogosto grizenje nohtov lahko preobremeni temporomandibularni (čeljustni) sklep, posebno ker se onihofagija velikokrat pojavlja v paru z bruksizmom (škrtanje z zobmi). Prvi znanilec preobremenjenosti čeljustnega sklepa so pogosto boleča ušesa, šele nato pa bolečina zajame tudi sam čeljustni sklep.

8. Pogostejši prehladi in gripa

Mikroorganizmi, ki jih med grizenjem nohtov vnašate v usta, ne pomenijo samo povečanega tveganja za okužbe ustne votline, ampak tudi za okužbe nasploh. Med drugim se s tem poveča nevarnost za prehladna obolenja in gripo. Redno umivanje rok sicer pomaga, vendar se na rokah kljub temu hitro zberejo potencialno nevarni mikroorganizmi, zato je zagotovo bolje, da roke niso v stiku z usti.

Nasvet: Natrgana obnohtna kožica: preventivna in pravilna oskrba

.

NAJNOVEJŠE