0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaNatrgana obnohtna kožica: preventivna in pravilna oskrba

Natrgana obnohtna kožica: preventivna in pravilna oskrba

MORDA VAS ZANIMA

Natrgana obnohtna kožica praviloma ni pretirano resna težava, vendar je lahko zelo neprijetna. Pomembno je, da se poskusite upreti trganju in grizenju obnohtne kožice, ki je odstopila. S tem lahko namreč težavo poslabšate – v najslabšem primeru pa lahko tvegate celo infekcijo. V nadaljevanju vam ponujamo koristne informacije o pravilni oskrbi poškodovanega območja, razlogih za tovrstne težave in o preventivnih ukrepih, s katerimi lahko v prihodnje preprečite trganje obnohtne kožice.

- Oglas -

Obnohtna kožica opravlja pomembno zaščitno funkcijo

Kot je mogoče razbrati že iz poimenovanja, je obnohtna kožica tista koža, ki se nahaja v neposredni bližini naših nohtov. Obnohtna kožica opravlja zaščitno vlogo, podobno kot fuge ob robovih keramičnih ploščic. Njena osnovna naloga je zaščita naših nohtov pred poškodbami in pred infekcijami.

Včasih se delček obnohtne kožice deloma odtrga. Ker se ta delček še vedno drži druge, zdrave kože, je lahko zelo moteč. Želja, da bi ga preprosto odtrgali ali odgriznili, je tako razumljiva, vendar je, kot omenjeno, to odsvetovano. Včasih se lahko pridruži tudi bolečina, ki pa večinoma ni pretirano intenzivna. Običajno gre predvsem za rahlo neprijeten pekoč občutek.

Natrgana obnohtna kožica je težava, ki se lahko pojavi tudi na stopalih. Tudi nohti na naših nogah so namreč obdani z obnohtno kožico. Vendar pa je težava precej pogostejša na dlaneh.

- Oglas -

Voda in grizenje nohtov – pogosta vzroka za trganje obnohtne kožice

Trganje obnohtne kožice je lahko povezano z najrazličnejšimi vzroki. Večinoma gre za posledico manjših poškodb. Obnohtna kožica se lahko poleg tega natrga, če smo predolgo v vodi, na primer v bazenu ali v kadi, problematično pa je lahko tudi pogosto pomivanje posode brez zaščitnih rokavic.

Natrgana obnohtna kožica je obenem pogosta težava pri ljudeh, ki si grizejo nohte. Če spadate mednje tudi sami, je torej nujno, da poiščete metodo, s pomočjo katere se boste lahko otresli te navade, sicer se boste težko rešili težav z natrgano obnohtno kožico. Seveda pa je grizenje nohtov problematično tudi zaradi drugih razlogov. Če je grizenje posledica stresa, lahko preizkusite različne sprostitvene tehnike (meditacija, trening čuječnosti, progresivna mišična sprostitev itn.). Pomagate pa si lahko tudi z različnimi premazi, ki poskrbijo za neprijeten okus nohtov. Tako se boste precej lažje uprli grizenju.

Drugi možni vzroki in osnovni preventivni ukrepi

Natrgana obnohtna kožica je lahko tudi posledica površno izvedene manikire, zelo suhe kože, uporabe agresivnih mil in detergentov, izpostavljenosti rok nizkim temperaturam ipd. Zaradi naštetih dejavnikov postane koža precej bolj občutljiva, posledično pa se hitro pojavijo drobne razpoke.

Pomembno je, da poiščete primarni razlog za težavo – in ga poskušate nato odpraviti. To bo preprečilo ponavljajoče se težave z natrgano obnohtno kožico. Upoštevati pa je dobro tudi nekaj splošnih napotkov. Poskrbite, da vaše roke ne bodo prepogosto v stiku z vodo. Redno uporabljajte kakovostne kreme za roke, saj trganje obnohtne kožice najlažje preprečimo prav z izdatnim vlaženjem. Pri striženju nohtov pa pazite, da se ne boste pretirano približali obnohtni kožici.

- Oglas -

Pravilna oskrba mesta poškodbe

Bolečina oziroma pekočina, ki se lahko pojavi, je povezana z dejstvom, da se na območju naših prstnih blazinic zgošča precej živčnih končičev. Okolica nohta je zato običajno precej občutljiv predel. Toda kot omenjeno, bolečina kljub temu praviloma ni pretirana. Glavna težava je nevarnost infekcije, zato je pravilna oskrba natrgane obnohtne kožice izjemno pomembna. Ker zaščita nohta ni več optimalna, se poveča možnost za vdor vode in bakterij, s tem pa tudi tveganje za infekcijo.

Če bi natrgano obnohtno kožico preprosto odtrgali, bi lahko s tem poškodovali živce in žilice, obenem pa bi najverjetneje odtrgali precej zdrave kože. Bolečina bi postala tako precej intenzivnejša, možna pa bi bila celo krvavitev. Poleg tega bi s tem upočasnili proces celjenja. Če je natrgana obnohtna kožica zelo moteča, vam priporočamo, da območje najprej razkužite z alkoholom, nato pa kožico previdno odrežite s pomočjo razkuženega ščipalca za nohte. Pri tem bodite pozorni na to, da ne boste odrezali več, kot je nujno. Na koncu nanesite malce mazila, pri čemer pazite, da ne bo vsebovalo pretirano agresivnih sestavin. Po potrebi pa lahko predel začasno zaščitite še z obližem.

Preberite tudi: 5 pogostih razlogov za težave z nohti

.

NAJNOVEJŠE