0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVse več staršev otroke uspava s pomočjo melatonina

Vse več staršev otroke uspava s pomočjo melatonina

MORDA VAS ZANIMA

Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) melatonin že kar nekaj časa klasificira kot prehransko dopolnilo. Uporaba melatonina je zato v Združenih državah Amerike zelo razširjena. Ljudje si z njim pomagajo pri blažjih težavah s spanjem, kot kažejo najnovejši podatki, pa se je v zadnjih letih močno povečalo tudi število otrok, ki jih starši uspavajo s pomočjo melatonina. Nekateri starši melatonin uporabljajo celo pri predšolskih otrocih. V raziskavi, katere izsledki so bili pred nedavnim objavljeni v znanstveni reviji JAMA Pediatrics, je kar 5,6 odstotka staršev otrok, starih 1–4 let, odgovorilo, da so svojega otroka v zadnjem mesecu najmanj enkrat uspavali s pomočjo melatonina.

- Oglas -

Analiza odgovorov poskrbela za presenečenje

Podatki predhodnih raziskav, ki so se ukvarjali z uporabo melatonina pri ameriških otrocih in mladostnikih, kažejo, da je v obdobju med letoma 2017 in 2018 melatonin otrokom dajalo samo 1,3 odstotka staršev. Nato pa se je ta odstotek naglo povečal. Strokovnjaki so začeli opažati, da s pomočjo melatonina otroke, ki so sicer zdravi, uspava vedno več ameriških staršev. Prav ta opažanja iz prakse so bila povod za uvodoma omenjeno raziskavo, ki je temeljila na vprašalniku. Analiza vprašalnika, ki ga je izpolnilo 1000 staršev, je pokazala, da se je v petih letih zgodil vse prej kot zanemarljiv preskok.

Tako je kar 18,5 odstotka staršev otrok, starih 5–9 let, priznalo, da so otroku dali melatonin najmanj enkrat v zadnjem mesecu. Pri starostni skupini 10–13 let je bil delež otrok, ki so v zadnjem mesecu najmanj enkrat zaspali s pomočjo melatonina, še nekoliko večji (znašal je 19,4 odstotka). Raziskovalce je presenetil tudi podatek, da so otroci v starostni skupini 5–9 let melatonin v povprečju uporabljali 18 mesecev, v starostni skupini 10–13 let pa 21 mesecev. Uspavanje s pomočjo melatonina torej v precej primerih ni bil izjemen, enkraten dogodek, ampak ponavljajoča se navada. Kot omenjeno, je pri otrocih, starih 1–4 leta, delež staršev, ki so odgovorili, da so svojemu otroku v zadnjem mesecu dali melatonin, predstavljal 5,6 odstotka. Povprečno obdobje uporabe melatonina je bilo tudi pri tej skupini precej dolgo (12 mesecev).

Nevarnost, da se trend razširi tudi k nam?

Raziskovalci sicer opozarjajo, da je šlo za precej majhno študijo, ki ne predstavlja nujno trenda po celotnih Združenih državah Amerike, vendar so rezultati kljub temu precej zaskrbljujoči. Ker je melatonin v ZDA opredeljen kot prehransko dopolnilo, regulacija ni tako stroga kot pri zdravilih. Posledično se na tržišču pojavlja precej izdelkov vprašljive kakovosti. Ena od glavnih težav pri tem je, da informacije na embalaži pogosto niso skladne z dejanskim odmerkom. Tako starši ne morejo biti zares prepričani, kako visok odmerek dajejo otrokom.

- Oglas -

Kot se zdi, je v Evropi uporaba melatonina trenutno precej manj razširjena kot v ZDA, toda zagotovo obstaja nevarnost, da trend postopoma doseže tudi evropske države, podobno kot številni drugi trendi – posebno če upoštevamo, da postajajo motnje spanja vedno pogostejše tudi pri otrocih in mladostnikih.

Osnovne informacije o melatoninu in njegovih učinkih

Melatonin je sicer v osnovi hormon, ki ga lahko človeško telo tvori samo. Njegova glavna naloga je uravnavanje ciklov spanja in budnosti. Količina melatonina v telesu se čez dan postopoma povečuje, s čimer se telo pripravlja na spanje. Melatonin ne učinkuje tako kot klasična uspavala. Človeka ne uspava, ampak zaziblje v stanje nekakšne umirjene budnosti, ki omogoča, da lažje zaspimo. Ker vpliv dodajanja melatonina na otroke za zdaj še ni bil natančno raziskan, pediatri uspavanje otrok s pomočjo melatonina praviloma odsvetujejo.

.

NAJNOVEJŠE