DomovZdravje & prehranaGobova juha: Izbrali smo najbolj okusne recepte

Gobova juha: Izbrali smo najbolj okusne recepte

Gobova juha je dobra kot predjed ali samostojni obrok, ลกe posebej ฤe si zraven privoลกฤite domaฤe ลพgance in popeฤene kruhke. Sezona nabiranja gob je v dobrih sezonah celo poletje pa vse tja do konca oktobra, nekateri pa imate mogoฤe ลกe kaj zamrznjene zaloge gob, zato je ฤas za recepte za gobovo juho.

Slovenci smo strastni gobarji, vendar se vsako leto nekaj โ€˜gobarjevโ€™ z gobami tudi zastrupi, zato nabirajte le tiste gobe, ki jih poznate! Seveda tudi z nabiranjem ne pretiravajte, da se lahko gobe tudi nemoteno razmnoลพujejo naprej, da jih boste tudi prihodnje leto lahko nabrali ลกe veฤ. Tukaj najdete nekaj nasvetov za nabiranje gob.

Zakaj Slovenci oboลพujemo gobovo juho?

Za Slovence so gobe veฤ kot le sestavina. Nabiranje gob je druลพinska in druลพabna dejavnost, pogosto povezana s spomini na otroลกtvo. Gozd ima pri nas moฤan simbolni pomen โ€” je prostor sprostitve, tiลกine in bogastva, ki ga delimo z naravo. Gobova juha tako ni le topla jed, temveฤ tudi izraz tradicije, sezonskosti in domaฤnosti.

Poleg tega je gobova juha preprosta za pripravo, a ima bogat, znaฤilen okus, ki ga ni mogoฤe ponarediti z umetnimi dodatki. Ko se na mizi pojavi diลกeฤa juha z jurฤki ali lisiฤkami, se pogosto sliลกi: โ€œTako juho je kuhala moja babica.โ€

Gobova Juha je klasiฤna slovenska specialiteta

Gobova juha je veฤ kot le topla jed za hladne dni. Je okusen in hranljiv obrok, ki v sebi zdruลพuje naravne okuse gozda in tradicijo slovenske kuhinje. Pripravljena iz razliฤnih vrst gob, z dodanimi zaฤimbami in kremo, ta juha ne le nasiti, ampak tudi prinaลกa obฤutek domaฤnosti in topline. A gobova juha ni zgolj enostavna juha, je kulinariฤna poslastica, ki je osvojila srca mnogih generacijin je pogosto na jedilniku tradicionalnih slovenskih gostiln.

Gobe

Razliฤne vrste gob za gobovo juho

Vsaka gobova juha je tako dobra kot gobe, ki jih uporabimo. V Sloveniji so priljubljene razliฤne vrste gob, kot so jurฤki, lisiฤke, ลกampinjoni, in seveda, kraljica vseh gob โ€“ goban. Gobova juha z jurฤki je zagotovo eden izmed najbolj priljubljenih receptov. Vsaka vrsta gob doda juhi svojstven okus in teksturo. Jurฤki dodajo bogat, oreลกkast okus, medtem ko lisiฤke prinesejo rahlo sadno noto. Ali pa morda imate raje neลพne ลกampinjone, ki se odliฤno poveลพejo s smetanovo omako?

Najboljลกe gobe za gobovo juho

Jurฤki (Boletus edulis)

Kralji slovenskih gozdov. Imajo mesnat okus in aromo po oreลกฤkih. Jurฤkova juha je klasiฤna izbira za nedeljska kosila.

Lisiฤke (Cantharellus cibarius)

Zlato rumene gobe z rahlo sadnim vonjem in trdnejลกo strukturo. Odliฤne za juhe, saj se ne razkuhajo hitro.

ล ampinjoni

Najbolj dostopni skozi celo leto. Primerni za osnovo, ลกe posebej v kombinaciji z jurฤki.

Meลกane gozdne gobe

Najokusnejลกe juhe pogosto nastanejo takrat, ko v lonec damo razliฤne vrste gob โ€” vsaka prispeva svoj okus, teksturo in aromo.

Osnovne sestavine in priprava

Priprava gobove juhe je preprosta, a zahteva nekaj potrpeลพljivosti in ljubezni. Osnovne sestavine vkljuฤujejo sveลพe ali posuลกene gobe, ฤebulo, ฤesen, krompir, zelenjavno juลกno osnovo in nekaj smetane. Zaฤimbe, kot so lovorjev list, timijan in peterลกilj, pa dodajo globino okusa. Kljuฤno je, da gobe najprej pravilno pripravimo โ€“ oฤistimo jih, nareลพemo in jih rahlo popraลพimo, da sprostijo svoje bogate arome.

Ko se odpravite v gozd, nikakor pa ne pozabite na ustrezno zaลกฤito pred klopi.

Veฤino hranilnih snovi v gobah tvorijo beljakovine, vsebujejo pa tudi lecitin, ki je drugaฤe v mesu in je sestavina ลพivalskega izvora, zato gobe vฤasih imenujemo kar gozdno meso.

Gobova juha s krompirjem je med slovenci zelo priljubljena

Gobova juha s krompirjem

Sestavine:

  • 500 g sveลพih gob,
  • ฤebula, strok ฤesna,
  • 3 srednje veliki krompirji,
  • 0,5 dl kisle smetane,
  • malo belega vina,
  • olje,
  • moka,
  • goveja juลกna kocka (ali 0,5 l goveje juhe),
  • sol,
  • poper,
  • lovorov list,
  • peterลกilj

Priprava:
Gobe oฤistimo in nareลพemo na veฤje ali manjลกe kose (odvisno od jedcev). ฤŒebulo in ฤesen olupimo, drobno sesekljamo in na olju prepraลพimo do zlato rumene barve. Dodamo gobe in jih malo prepraลพimo, popraลกimo z moko in takoj zalijemo z juho (iz kocke ali domaฤo govejo). Dodamo zaฤimbe in krompir in na majhnem ognju kuhamo pribliลพno 25 minut. Na koncu dodamo ลกe vino in smetano, ponovno zavremo, potresemo s peterลกiljem in postreลพemo.

Gobova juha s krompirjem

Gobova juha z jurฤki

Sestavine:

  • 2 ลพlici olja,
  • srednje velika cebula,
  • 2 stroka ฤesna,
  • 400 g gob (jurcki, lisicke),
  • 3 krompirji,
  • sol,
  • poper,
  • sesekljan sveลพ peterลกilj.

Priprava:
Na olju prepraลพimo sesekljano cebulo. Dodamo cesen in narezane gobe. Meลกamo toliko casa, da voda, ki jo oddajo gobe, izpari. Prilijemo vroco vodo. Krompir olupimo, nareลพemo na vecje kose in ga damo v juho. Kuhamo ga do mehkega. Nato ga pretlacimo z vilicami, da juho zgostimo. Juho osolimo in popopramo po okusu. Juha naj pocasi vre ลกe 10 minut. Preden postreลพemo, jo potresemo s peterลกiljem.

Kremna gobova juha

Okusna juha iz gob

Sestavine:

  • 500 g meลกanih gob,
  • 2 ลพlici masla,
  • 3 stroki sesekljanega ฤesna,
  • 1 ลพlica moke,
  • 1 l juลกne osnove (najbolje goveje),
  • sol,
  • lovorov list,
  • poper,
  • 2 ลพlici kisle smetane

Priprava:
Gobe oฤistimo in jih razreลพemo na listiฤe. V kozici raztopimo maslo, popraลพimo ฤesen in lovorov list ter dodamo gobe. Duลกimo, dokler tekoฤina ne izpari. Zaฤinimo s soljo in poprom ter pomokamo. Prilijemo juลกno osnovo in veฤkrat premeลกamo. Na rahlem ognju kuhamo pribliลพno 20 minut. Pred serviranjem vmeลกamo kislo smetano. K vroฤi juhi postreลพemo ajdove ลพgance.

Kremna gobova juha

Kremna gobova juha

ล e zadnji, ฤetrti recept za gobovo juho.

Sestavine

  • 3 srednje velike jurฤke
  • polovico ฤebule
  • malce nasekljanega ฤesna
  • 1 krompir
  • 1 korenje
  • nekaj nasekljanega peterลกilja
  • juลกno kocko
  • 2 dcl smetane za kuhanje, lahko tudi kisle smetane
  • sol, poper, sladko papriko, baziliko, lovorov list
  • olje in moko

Priprava:

Na vroฤem olju prepraลพite nasekljano ฤebulo in ฤesen, da posteklenita, nato pa dodajte sesekljane jurฤke ali kakลกne druge gobe, ki ste jih nabrali na sprehodu. Za juho so najboljลกe sveลพe. Medtem ko gobe praลพite, jih malce posolite in popoprajte, posujte z malce moke in zalijte s pribliลพno 3 dcl vode, v kateri ste raztopili juลกno kocko.

Nato v juho naribajte ลกe krompir in korenฤek ter dodajte ostale zaฤimbe, razen peterลกilja. Predvsem z dodajanjem soli bodite previdni, ker ลพe juลกna kocka doda k slanosti, zato dodatno soljenje pustite za konec.

Kuhajte pribliลพno dvajset minut in na koncu dodajte ลกe smetano ter ponovno prevrite. Nazadnje dodajte peterลกilj in poskusite, ฤe je juha dovolj slana. Po ลพelji lahko na kocke nareลพete tudi kruh in ga popeฤete ter dodate v jed. Tako je lahko gobova juha pravzaprav samostojen obrok!

Preberite ลกe:

NAJNOVEJล E