Gobova juha je dobra kot predjed ali samostojni obrok, ลกe posebej ฤe si zraven privoลกฤite domaฤe ลพgance in popeฤene kruhke. Sezona nabiranja gob je v dobrih sezonah celo poletje pa vse tja do konca oktobra, nekateri pa imate mogoฤe ลกe kaj zamrznjene zaloge gob, zato je ฤas za recepte za gobovo juho.
Slovenci smo strastni gobarji, vendar se vsako leto nekaj โgobarjevโ z gobami tudi zastrupi, zato nabirajte le tiste gobe, ki jih poznate! Seveda tudi z nabiranjem ne pretiravajte, da se lahko gobe tudi nemoteno razmnoลพujejo naprej, da jih boste tudi prihodnje leto lahko nabrali ลกe veฤ. Tukaj najdete nekaj nasvetov za nabiranje gob.
Zakaj Slovenci oboลพujemo gobovo juho?
Za Slovence so gobe veฤ kot le sestavina. Nabiranje gob je druลพinska in druลพabna dejavnost, pogosto povezana s spomini na otroลกtvo. Gozd ima pri nas moฤan simbolni pomen โ je prostor sprostitve, tiลกine in bogastva, ki ga delimo z naravo. Gobova juha tako ni le topla jed, temveฤ tudi izraz tradicije, sezonskosti in domaฤnosti.
Poleg tega je gobova juha preprosta za pripravo, a ima bogat, znaฤilen okus, ki ga ni mogoฤe ponarediti z umetnimi dodatki. Ko se na mizi pojavi diลกeฤa juha z jurฤki ali lisiฤkami, se pogosto sliลกi: โTako juho je kuhala moja babica.โ
Gobova Juha je klasiฤna slovenska specialiteta
Gobova juha je veฤ kot le topla jed za hladne dni. Je okusen in hranljiv obrok, ki v sebi zdruลพuje naravne okuse gozda in tradicijo slovenske kuhinje. Pripravljena iz razliฤnih vrst gob, z dodanimi zaฤimbami in kremo, ta juha ne le nasiti, ampak tudi prinaลกa obฤutek domaฤnosti in topline. A gobova juha ni zgolj enostavna juha, je kulinariฤna poslastica, ki je osvojila srca mnogih generacijin je pogosto na jedilniku tradicionalnih slovenskih gostiln.

Razliฤne vrste gob za gobovo juho
Vsaka gobova juha je tako dobra kot gobe, ki jih uporabimo. V Sloveniji so priljubljene razliฤne vrste gob, kot so jurฤki, lisiฤke, ลกampinjoni, in seveda, kraljica vseh gob โ goban. Gobova juha z jurฤki je zagotovo eden izmed najbolj priljubljenih receptov. Vsaka vrsta gob doda juhi svojstven okus in teksturo. Jurฤki dodajo bogat, oreลกkast okus, medtem ko lisiฤke prinesejo rahlo sadno noto. Ali pa morda imate raje neลพne ลกampinjone, ki se odliฤno poveลพejo s smetanovo omako?
Najboljลกe gobe za gobovo juho
Jurฤki (Boletus edulis)
Kralji slovenskih gozdov. Imajo mesnat okus in aromo po oreลกฤkih. Jurฤkova juha je klasiฤna izbira za nedeljska kosila.
Lisiฤke (Cantharellus cibarius)
Zlato rumene gobe z rahlo sadnim vonjem in trdnejลกo strukturo. Odliฤne za juhe, saj se ne razkuhajo hitro.
ล ampinjoni
Najbolj dostopni skozi celo leto. Primerni za osnovo, ลกe posebej v kombinaciji z jurฤki.
Meลกane gozdne gobe
Najokusnejลกe juhe pogosto nastanejo takrat, ko v lonec damo razliฤne vrste gob โ vsaka prispeva svoj okus, teksturo in aromo.
Osnovne sestavine in priprava
Priprava gobove juhe je preprosta, a zahteva nekaj potrpeลพljivosti in ljubezni. Osnovne sestavine vkljuฤujejo sveลพe ali posuลกene gobe, ฤebulo, ฤesen, krompir, zelenjavno juลกno osnovo in nekaj smetane. Zaฤimbe, kot so lovorjev list, timijan in peterลกilj, pa dodajo globino okusa. Kljuฤno je, da gobe najprej pravilno pripravimo โ oฤistimo jih, nareลพemo in jih rahlo popraลพimo, da sprostijo svoje bogate arome.
Ko se odpravite v gozd, nikakor pa ne pozabite na ustrezno zaลกฤito pred klopi.
Veฤino hranilnih snovi v gobah tvorijo beljakovine, vsebujejo pa tudi lecitin, ki je drugaฤe v mesu in je sestavina ลพivalskega izvora, zato gobe vฤasih imenujemo kar gozdno meso.

Gobova juha s krompirjem
Sestavine:
- 500 g sveลพih gob,
- ฤebula, strok ฤesna,
- 3 srednje veliki krompirji,
- 0,5 dl kisle smetane,
- malo belega vina,
- olje,
- moka,
- goveja juลกna kocka (ali 0,5 l goveje juhe),
- sol,
- poper,
- lovorov list,
- peterลกilj
Priprava:
Gobe oฤistimo in nareลพemo na veฤje ali manjลกe kose (odvisno od jedcev). ฤebulo in ฤesen olupimo, drobno sesekljamo in na olju prepraลพimo do zlato rumene barve. Dodamo gobe in jih malo prepraลพimo, popraลกimo z moko in takoj zalijemo z juho (iz kocke ali domaฤo govejo). Dodamo zaฤimbe in krompir in na majhnem ognju kuhamo pribliลพno 25 minut. Na koncu dodamo ลกe vino in smetano, ponovno zavremo, potresemo s peterลกiljem in postreลพemo.

Gobova juha z jurฤki
Sestavine:
- 2 ลพlici olja,
- srednje velika cebula,
- 2 stroka ฤesna,
- 400 g gob (jurcki, lisicke),
- 3 krompirji,
- sol,
- poper,
- sesekljan sveลพ peterลกilj.
Priprava:
Na olju prepraลพimo sesekljano cebulo. Dodamo cesen in narezane gobe. Meลกamo toliko casa, da voda, ki jo oddajo gobe, izpari. Prilijemo vroco vodo. Krompir olupimo, nareลพemo na vecje kose in ga damo v juho. Kuhamo ga do mehkega. Nato ga pretlacimo z vilicami, da juho zgostimo. Juho osolimo in popopramo po okusu. Juha naj pocasi vre ลกe 10 minut. Preden postreลพemo, jo potresemo s peterลกiljem.

Okusna juha iz gob
Sestavine:
- 500 g meลกanih gob,
- 2 ลพlici masla,
- 3 stroki sesekljanega ฤesna,
- 1 ลพlica moke,
- 1 l juลกne osnove (najbolje goveje),
- sol,
- lovorov list,
- poper,
- 2 ลพlici kisle smetane
Priprava:
Gobe oฤistimo in jih razreลพemo na listiฤe. V kozici raztopimo maslo, popraลพimo ฤesen in lovorov list ter dodamo gobe. Duลกimo, dokler tekoฤina ne izpari. Zaฤinimo s soljo in poprom ter pomokamo. Prilijemo juลกno osnovo in veฤkrat premeลกamo. Na rahlem ognju kuhamo pribliลพno 20 minut. Pred serviranjem vmeลกamo kislo smetano. K vroฤi juhi postreลพemo ajdove ลพgance.

Kremna gobova juha
ล e zadnji, ฤetrti recept za gobovo juho.
Sestavine
- 3 srednje velike jurฤke
- polovico ฤebule
- malce nasekljanega ฤesna
- 1 krompir
- 1 korenje
- nekaj nasekljanega peterลกilja
- juลกno kocko
- 2 dcl smetane za kuhanje, lahko tudi kisle smetane
- sol, poper, sladko papriko, baziliko, lovorov list
- olje in moko
Priprava:
Na vroฤem olju prepraลพite nasekljano ฤebulo in ฤesen, da posteklenita, nato pa dodajte sesekljane jurฤke ali kakลกne druge gobe, ki ste jih nabrali na sprehodu. Za juho so najboljลกe sveลพe. Medtem ko gobe praลพite, jih malce posolite in popoprajte, posujte z malce moke in zalijte s pribliลพno 3 dcl vode, v kateri ste raztopili juลกno kocko.
Nato v juho naribajte ลกe krompir in korenฤek ter dodajte ostale zaฤimbe, razen peterลกilja. Predvsem z dodajanjem soli bodite previdni, ker ลพe juลกna kocka doda k slanosti, zato dodatno soljenje pustite za konec.
Kuhajte pribliลพno dvajset minut in na koncu dodajte ลกe smetano ter ponovno prevrite. Nazadnje dodajte peterลกilj in poskusite, ฤe je juha dovolj slana. Po ลพelji lahko na kocke nareลพete tudi kruh in ga popeฤete ter dodate v jed. Tako je lahko gobova juha pravzaprav samostojen obrok!
Preberite ลกe:
- Ali jurฤke zamrzniti surove ali blanลกirane? To je prava reลกitev za popolno shranjevanje
- Enostaven trik, ki bo vaลกo gobovo juho spremenil v pravo specialiteto
- Tako pripravite lisiฤke, da ne bodo imele grenkega okusa