Domov Zdravje & prehrana Gobova juha za poletne in jesenke dni

Gobova juha za poletne in jesenke dni

    1
    Pin It

    Gobova juha je dobra kot predjed ali samostojni obrok, še posebej če si zraven privoščite domače žgance in popečene kruhke. Sezona nabiranja gob se vztrajno bliža, nekateri imate mogoče še kaj zamrznjene zaloge gob, zato je čas za recepte za gobovo juho.

    Slovenci smo strastni gobarji, vendar se vsako leto nekaj ‘gobarjev’ z gobami tudi zastrupi, zato nabirajte le tiste gobe, ki jih poznate! Seveda tudi z nabiranjem ne pretiravajte, da se lahko gobe tudi nemoteno razmnožujejo naprej, da jih boste tudi prihodnje leto lahko nabrali še več. Tukaj najdete nekaj nasvetov za nabiranje gob.

    Ko se odpravite v gozd, nikakor pa ne pozabite na ustrezno zaščito pred klopi.

    Večino hranilnih snovi v gobah tvorijo beljakovine, vsebujejo pa tudi lecitin, ki je drugače v mesu in je sestavina živalskega izvora, zato gobe včasih imenujemo kar gozdno meso.

    Gobova juha

    Gobova juha

    Sestavine:

    • 500 g svežih gob,
    • čebula, strok česna,
    • 3 srednje veliki krompirji,
    • 0,5 dl kisle smetane,
    • malo belega vina,
    • olje,
    • moka,
    • goveja jušna kocka (ali 0,5 l goveje juhe),
    • sol,
    • poper,
    • lovorov list,
    • peteršilj

    Priprava:
    Gobe očistimo in narežemo na večje ali manjše kose (odvisno od jedcev). Čebulo in česen olupimo, drobno sesekljamo in na olju prepražimo do zlato rumene barve. Dodamo gobe in jih malo prepražimo, poprašimo z moko in takoj zalijemo z juho (iz kocke ali domačo govejo). Dodamo začimbe in krompir in na majhnem ognju kuhamo približno 25 minut. Na koncu dodamo še vino in smetano, ponovno zavremo, potresemo s peteršiljem in postrežemo.

    Gobova juha

    Sestavine:

    • 500 g svežih gob,
    • cebula, strok česna,
    • 3 srednje veliki krompirji,
    • 0,5 dl kisle smetane,
    • malo belega vina,
    • olje,
    • moka,
    • goveja jušna kocka (ali 0,5 l goveje juhe),
    • sol,
    • poper,
    • lovorov list,
    • peteršilj

    Priprava:
    Gobe očistimo in narežemo na večje ali manjše kose (odvisno od jedcev). Čebulo in česen olupimo, drobno sesekljamo in na olju prepražimo do zlato rumene barve. Dodamo gobe in jih malo prepražimo, poprašimo z moko in takoj zalijemo z juho (iz kocke ali domačo govejo). Dodamo začimbe in krompir in na majhnem ognju kuhamo približno 25 minut. Na koncu dodamo še vino in smetano, ponovno zavremo, potresemo s peteršiljem in postrežemo.

    Gobova juha

    Gobova juha 2

    Sestavine:

    • 2 žlici olja,
    • srednje velika cebula,
    • 2 stroka česna,
    • 400 g gob (jurcki, lisicke),
    • 3 krompirji,
    • sol,
    • poper,
    • sesekljan svež peteršilj.

    Priprava:
    Na olju prepražimo sesekljano cebulo. Dodamo cesen in narezane gobe. Mešamo toliko casa, da voda, ki jo oddajo gobe, izpari. Prilijemo vroco vodo. Krompir olupimo, narežemo na vecje kose in ga damo v juho. Kuhamo ga do mehkega. Nato ga pretlacimo z vilicami, da juho zgostimo. Juho osolimo in popopramo po okusu. Juha naj pocasi vre še 10 minut. Preden postrežemo, jo potresemo s peteršiljem.

    Gobova juha 3

    Sestavine:

    • 500 g mešanih gob,
    • 2 žlici masla,
    • 3 stroki sesekljanega česna,
    • 1 žlica moke,
    • 1 l jušne osnove (najbolje goveje),
    • sol,
    • lovorov list,
    • poper,
    • 2 žlici kisle smetane

    Priprava:
    Gobe očistimo in jih razrežemo na lističe. V kozici raztopimo maslo, popražimo česen in lovorov list ter dodamo gobe. Dušimo, dokler tekočina ne izpari. Začinimo s soljo in poprom ter pomokamo. Prilijemo jušno osnovo in večkrat premešamo. Na rahlem ognju kuhamo približno 20 minut. Pred serviranjem vmešamo kislo smetano. K vroči juhi postrežemo ajdove žgance.

    Gobova juha 4

    Še zadnji, četrti recept za gobovo juho.

    Sestavine

    • 3 srednje velike jurčke
    • polovico čebule
    • malce nasekljanega česna
    • 1 krompir
    • 1 korenje
    • nekaj nasekljanega peteršilja
    • jušno kocko
    • 2 dcl smetane za kuhanje, lahko tudi kisle smetane
    • sol, poper, sladko papriko, baziliko, lovorov list
    • olje in moko

    Priprava:

    Na vročem olju prepražite nasekljano čebulo in česen, da posteklenita, nato pa dodajte sesekljane jurčke ali kakšne druge gobe, ki ste jih nabrali na sprehodu. Za juho so najboljše sveže. Medtem ko gobe pražite, jih malce posolite in popoprajte, posujte z malce moke in zalijte s približno 3 dcl vode, v kateri ste raztopili jušno kocko. Nato v juho naribajte še krompir in korenček ter dodajte ostale začimbe, razen peteršilja. Predvsem z dodajanjem soli bodite previdni, ker že jušna kocka doda k slanosti, zato dodatno soljenje pustite za konec. Kuhajte približno dvajset minut in na koncu dodajte še smetano ter ponovno prevrite. Nazadnje dodajte peteršilj in poskusite, če je juha dovolj slana. Po želji lahko na kocke narežete tudi kruh in ga popečete ter dodate v jed. Tako je lahko gobova juha pravzaprav samostojen obrok!

    Pin It

    1 KOMENTAR

    Pusti sporočilo