[prijava_mob]
[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiZnanstveniki razvili napravo za spreminjanje sanj

Znanstveniki razvili napravo za spreminjanje sanj

MORDA VAS ZANIMA

Raziskovalcem s Tehnološkega inštituta Massachusettsa je uspelo zasnovati izjemno zanimivo napravo, ob kateri marsikdo najprej pomisli na film Izvor (Inception). Gre namreč za napravo oziroma za postopek, ki naj bi omogočal vplivanje na vsebino sanj …

- Oglas -

Vpliv na sanje naj bi bil možen predvsem med t. i. hipnagogijo

Izhodišče je bilo posebna faza spanja, imenovana hipnagogija. Gre za čisto prvo fazo, ki je pravzaprav nekakšen prehod med budnostjo in spanjem. Za to fazo, med katero počasi drsimo v spanec, je značilno prikazovanje najrazličnejših barv in vzorcev, prepletanje alogičnih asociacij, občutek lebdenja itn. Ker pa še ne spimo povsem, lahko zaznavamo in procesiramo različne slušne dražljaje iz okolice.

Znanstveniki so se osredotočili na t. i. ciljno inkubacijo sanj med hipnagogijo, torej na načrtno vplivanje na sanje oziroma na njihovo vsebino. V ta namen so razvili napravo, imenovano Dormio. Naprava deluje tako, da zazna, kdaj se začne prehod v hipnagogijo. Nato začne v natančno določenih časovnih intervalih osebi pošiljati določene slušne iztočnice oziroma navodila, cilj vsega tega pa je sprememba vsebine sanj. Navodila, ki jih pošilja naprava, so na primer: »Misli na drevo.«

Naprava še ni dokončno razvita, a rezultati že zdaj zelo dobri

Ekipa, ki jo vodi nevroznanstvenik Adam Haar Horowitz, je leta 2018 sicer že izvedla pilotno študijo, vendar pa je bilo takrat vanjo vključenih le šest prostovoljcev. Raziskovalci so se zato odločili za ponovitev eksperimenta z večjo skupino oseb, in sicer je šlo za 50 sodelujočih. Ko je naprava Dormio na podlagi različnih telesnih znakov prepoznala, da je oseba v fazi hipnagogije, in poslala ustrezna navodila, je sledila naslednja faza.

Po tem, ko so sodelujoči v eksperimentu zaspali, jih je Dormio za kratek čas zbudil in jih vprašal, kaj so sanjali. Ta poročila je nato naprava tudi zabeležila. Celotni proces je bil nato nekajkrat ponovljen. Čeprav Dormio še ni dokončno razvit – za zdaj gre namreč zgolj za prototip, ki bo postopoma dodelan –, se je izkazalo, da lahko naprava že v trenutni obliki zelo uspešno vpliva na sanje …

- Oglas -

S pomočjo naprave Dormio do lažjega shranjevanja informacij v dolgoročni spomin?

Kot omenjeno, je bilo eno izmed navodil med hipnagogijo povezano s tem, da naj oseba misli na drevo. Ko so sodelujoči v raziskavi med zbujanjem poročali o vsebini sanj, je bilo kar 67 odstotkov takšnih, ki so omenjali drevesa. Po drugi strani pa kontrolna skupina dreves praktično ni omenjela. Raziskovalci menijo, da bi lahko imela v prihodnje naprava Dormio pomembno vlogo pri boljšem razumevanju vloge sanj pri pretvorbi vsakodnevnih izkušenj v spomine. Ta spoznanja bi bila lahko zelo dragocena za nadgradnjo številnih učnih tehnik, ki se zanašajo na utrjevanje informacij oziroma spominov, medtem ko spimo. Možnost vplivanja na vsebino sanj pa bi lahko pripomogla tudi k večji kreativnosti v budnem stanju.

Cenovno ugodna in prenosna tehnologija pomembni odliki naprave

Pomembna prednost naprave Dormio je, da je lahka in kompaktna ter tako prenosna, zato njena uporaba ni vezana zgolj na laboratorij, kar je bila težava podobnih naprav, ki so se razvijale v preteklosti. Obenem pa gre za relativno poceni tehnologijo. Oboje omogoča izvajanje eksperimentov v realističnih okoliščinah namesto v laboratorijih. Posledično so možni bolj zanesljivi rezultati. Tako je mogoče pričakovati, da bodo v (bližnji) prihodnosti tovrstne naprave dostopne širši populaciji.

Njihova uporaba pa bo najverjetneje povezana z željo po tem, da s pomočjo vpliva na sanje izboljšamo svoj spomin. Ker naj bi imela ciljna inkubacija sanj tudi pozitiven vpliv na kreativnost, pa je začela ekipa raziskovalcev, zaposlenih na Tehnološkem inštitutu Massachusettsa, sodelovati tudi z različnimi umetniki.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×