Ob besedi koktajl najbrž pomislite na alkoholni napitek. Vendar pa obstaja v resnici tudi ogromno receptov za zelo zanimive brezalkoholne koktajle (t. i. mocktaile), s katerimi se lahko razvajate takrat, ko si zaželite malce bolj posebne, praznično obarvane pijače, vendar ne želite ali ne smete poseči po klasičnem alkoholnem koktajlu. Tovrstni koktajli pridejo na primer v poštev tudi za nosečnice, za ljudi, ki jemljejo zdravila, ki niso kompatibilna z alkoholom, itn.
Za vas smo zbrali nekaj še posebej zanimivih receptov za brezalkoholne koktajle, ki so kot nalašč za november oziroma za jesenski čas – takšni in drugačni koktajli namreč niso primerni le za poletne mesece, s katerimi jih običajno povezujemo. Količino sestavin lahko seveda pri vseh receptih poljubno prilagodite.
1. Hruškov koktajl z dodatkom cimeta
SESTAVINE:
- 250 mililitrov mineralne vode
- 1 hruška
- 1 žlica limoninega soka
- ½ žličke cimeta
- 1 cimetova palčka
- 1 vejica svežega rožmarina
- 1 žlička kokosovega sladkorja
- kocke ledu
POSTOPEK PRIPRAVE:
Hruško narežite na tanke rezine. Četrtino rezin nato nadevajte v kozarec ter dodajte kocke ledu, mineralno vodo, limonin sok, cimet in kokosov sladkor. Dobro premešajte. Kozarec okrasite z vejico rožmarina, preostankom rezin hruške in cimetovo palčko.
2. Brusnično-ingverjev koktajl
SESTAVINE:
- 2 decilitra brusničnega soka
- 3 decilitri vode
- 3 žlice rjavega sladkorja
- 1,5 decilitra sveže iztisnjenega soka limete
- kocke ledu
- 1 liter ingverjevega piva
- 1 cela limeta
POSTOPEK PRIPRAVE:
Zmešajte vse sestavine razen kock ledu in limete. Pripravite kozarce, ki jih napolnite s kockami ledu. Nato prilijte koktajl in okrasite kozarce z limeto, ki ste jo pred tem narezali na tanke rezine.
3. Metin koktajl z ohrovtom in limeto
SESTAVINE:
- približno 15 večjih ohrovtovih listov
- približno 15 lističev sveže mete
- 50 mililitrov vode
- 50 mililitrov mineralne vode
- 2 žlici sveže iztisnjenega soka limete
- kocke ledu
- sladilo (po želji)
POSTOPEK PRIPRAVE:
Najprej pripravite sok iz mete in ohrovta, in sicer tako, da ohrovtove in metine liste zmešate v kuhinjskem mešalniku skupaj z vodo (če je potrebno, lahko dodate malce več vode). Mešanico nato precedite skozi tanko bombažno tkanino oziroma zelo fino cedilo. Dobljeni sok zmešajte z mineralno vodo, sokom limete in izbranim sladilom. Dodajte še kocke ledu ter vsebino prelijte v kozarce. Okrasite z rezinami limete in metinimi lističi.
4. Pomarančni koktajl z dodatkom kurkume
SESTAVINE:
- 1 manjša pomaranča
- 50 mililitrov pomarančnega soka
- 50 mililitrov mineralne vode
- 1 žlica limoninega soka
- ¼ žličke kurkume v prahu
- ½ žličke kokosovega sladkorja
- rožmarin za dekoracijo
- kocke ledu
POSTOPEK PRIPRAVE:
Pomarančo olupite in jo narežite na zelo tanke rezine, ki jih stresite v srednje velik kozarec. Dodajte še kocke ledu, nato pa prilijte pomarančni sok, mineralno vodo, kurkumo in kokosov sladkor. Sestavine dobro premešajte in okrasite kozarec s svežim rožmarinom.
5. Jesenska simfonija (brezalkoholni punč)
SESTAVINE:
- 7,5 decilitra limonade
- 1,2 litra jabolčnega soka
- 2,5 decilitra pomarančnega soka
- 1,2 litra mineralne vode
- rožmarin za dekoracije
- 3 žlice javorovega sirupa (po želji)
- 3 jabolka
- 1 pomaranča
POSTOPEK PRIPRAVE:
V veliki skledi zmešajte jabolčni sok, pomarančni sok in limonado. Operite jabolka in olupite pomarančo. Sadje nato narežite na koščke in jih dodajte v skledo. Dodajte še malce svežega rožmarina, če želite, pa še javorov sirup. Vse skupaj dobro premešajte, nato pa skledo postavite v hladilnik za vsaj dve uri oziroma za toliko časa, da se punč dobro ohladi. Nato prilijte še hladno mineralno vodo in ponovno premešajte. Prelijte v kozarce in postrezite.