0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana5 razlogov, zakaj bi morali uživati več pese

5 razlogov, zakaj bi morali uživati več pese

MORDA VAS ZANIMA

Rdeča pesa velja za eno najbolj zdravih vrst podzemne zelenjave. Običajno jo pripravljamo predvsem v solati, vendar gre za živilo, ki ga lahko pripravite in postrežete v najrazličnejših oblikah. Zelo okusna je na primer popečena, vključiti jo je mogoče tudi v namaze (npr. kot dodatek humusu) in smoothije, pozabiti pa ne smemo niti na pesino juho. Možnosti, kako na jedilnik pogosteje uvrstiti rdečo peso, je torej kar nekaj. Pri tem pa si lahko obetate številne pozitivne vplive na zdravje in počutje … 

- Oglas -

1. Pomoč pri uravnavanju krvnega tlaka

Pesa vsebuje snovi, ki pomagajo pri razširitvi krvnih žil, zato gre za eno najboljših živil za naravno uravnavanje krvnega tlaka. Še posebej koristna naj bi bila za zniževanje t. i. sistoličnega krvnega tlaka (tlak, ko se srce krči), pozitivni učinki pa bodo najizrazitejši, če boste uživali toplotno neobdelano, surovo peso. Ker je prav povišan krvni tlak eden glavnih dejavnikov tveganja za kronične bolezni srca in ožilja, lahko redno uživanje pese pripomore k celostni zaščiti srčno-žilnega sistema. Med drugim to pomeni zmanjšano nevarnost za srčno kap. Učinki pese sicer popustijo nekaj ur po zaužitju, zato zgolj občasno uživanje tega živila ne bo zadostovalo za resnejše pozitivne vplive. Če imate težave s povišanim krvnim tlakom, je torej zelo priporočljivo, da postane rdeča pesa stalna sestavina na vašem jedilniku.

2. Več energije in povečana vzdržljivost med športno aktivnostjo

Zaradi nitratov, ki jih vsebuje, je pesa zelo priljubljena med športniki. Več raziskav je namreč pokazalo, da lahko nitrati pripomorejo k temu, da imamo več energije, posledično pa je mogoče dosegati boljše rezultate pri različnih športnih aktivnosti. To naj bi bilo povezano predvsem z vplivom nitratov na mitohondrije – celične organizme, katerih naloga je proizvajanje energije. Tudi če ne sodite med profesionalne športnike, si je pred vadbo pametno privoščiti kozarec pesinega soka. Tako se ne boste utrudili tako hitro, kot bi se sicer. Seveda pa so tovrstni učinki pese koristni tudi nasploh, ne zgolj v okviru športne aktivnosti. Če vam pogosto primanjkuje energije, je pesin sok precej boljša izbira od kofeinskih napitkov.

Rdeča pesa prehrana

3. Odlično razmerje med esencialnimi hranili in kalorijami

Sto gramov kuhane pese vsebuje le približno 45 kalorij in praktično nič maščob, po drugi strani pa ogromno esencialnih mikrohranil, kamor uvrščamo predvsem vitamine in minerale. Pesa je med drugim odličen vir folatov, mangana in kalija. Svoje telo lahko tako oskrbite s številnimi pomembnimi hranilnimi snovmi, ne da bi morali za to zaužiti ogromno kalorij. To pomeni, da je pesa tudi odlično živilo za vse, ki poskušate izgubiti odvečne kilograme.

- Oglas -

4. Pozitiven vpliv na prebavo

Prebava je v veliki meri odvisna od količine vlaknin, ki jih zaužijemo. Rdeča pesa spada med odlične vire prehranskih vlaknin, zato gre za živilo, ki lahko pripomore k izboljšanju prebave. Koristna je predvsem v primeru zaprtja ali zelo trdega blata. Prehranske vlaknine pa imajo obenem pomemben vpliv na mnoge druge procese v telesu – med drugim pripomorejo k boljšemu zdravju srca.

5. Obilje antioksidantov in protivnetni učinki

Kronična vnetja v telesu naj bi bila povezana s številnimi boleznimi, med drugim tudi z različnimi vrstami raka. Eno izmed živil, s pomočjo katerih je mogoče zmanjšati nevarnost za kronična vnetja, je tudi rdeča pesa. To je povezano predvsem z obiljem antioksidantov, ki jih je mogoče najti v tej podzemni zelenjavi. Še posebej pomembni so t. i. betalaini. V osnovi so sicer betalaini pigmenti, ki poskrbijo za prepoznavno živo rdečo barvo pese.

.

NAJNOVEJŠE