0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana4 najpomembnejši vitamini in minerali za jesensko-zimski čas

4 najpomembnejši vitamini in minerali za jesensko-zimski čas

MORDA VAS ZANIMA

V hladnejšem delu leta se poveča zanimanje za prehranska dopolnila. Znano je namreč, da gre za obdobje, ko je možnost za najrazličnejše okužbe še posebej visoka. Tako poskušajo mnogi s pomočjo prehranskih dopolnil pomagati svojemu imunskemu sistemu v boju s patogenimi organizmi. Vendar pa je nujno, da pri tem upoštevate, katere snovi so še posebej pomembne v tem obdobju. Tako boste lahko izbrali resnično najprimernejša prehranska dopolnila za jesen in zimo.

- Oglas -

V tokratnem prispevku izpostavljamo 4 pomembne vitamine in minerale, ki so v hladnejših mesecih praviloma potrebni v večjih količinah – ne le za ohranjanje močnega imunskega sistema, ampak tudi za boljše razpoloženje. Jeseni in pozimi obstaja namreč tudi povečano tveganje za t. i. sezonsko razpoloženjsko motnjo, ki je povezana z manjšo količino sončne svetlobe v tem obdobju.

1. Vitamin D

Prvi vitamin, ki ga izpostavljamo, ne bi smel biti presenetljiv. Še posebej v zadnjem času se namreč ogromno govori o pomenu vitamina D za krepitev imunskega sistema. Pomanjkanje tega izredno pomembnega vitamina, ki je med drugim nujen tudi za absorpcijo kalcija, tako pomeni povečano nevarnost za najrazličnejše okužbe. Na žalost pa je tveganje za to, da začne telesu primanjkovati vitamina D, največje prav takrat, ko bi ga najbolj potrebovali, torej v jesenskih in zimskih mesecih. Najzanesljivejši način, da preprečimo pomanjkanje, je namreč redna izpostavljenost sončni svetlobi, saj lahko tako telo vitamin D tvori samo. Če bi morali torej izbrati eno samo prehransko dopolnilo, ki ga priporočamo v jesenskem in zimskem letnem času, bi bil torej to zagotovo prav vitamin D.

Vitamini in minerali

2. Cink

Med minerali, ki pripomorejo k učinkovitejši obrambi organizma pred patogenimi organizmi, ima še posebej pomembno mesto cink. Koristen ni le za zmanjševanja tveganja za okužbo, ampak lahko pomaga tudi v primeru, da ste že zboleli, na primer pri ublažitvi simptomov prehlada. Cink je pomemben predvsem zato, ker virusom onemogoča pritrditev na celične stene v nosni votlini in ker sodeluje pri tvorbi protiteles. Četudi se ne boste odločili za redno dodajanje cinka v obliki prehranskega dopolnila, je koristno, da vnos povečate vsaj v primeru, da začnete opažati simptome okužbe.

- Oglas -

3. Vitamin C

Vitamin C velja za enega najmočnejših antioksidantov, torej snovi, ki pomagajo telesu pri zaščiti pred prostimi radikali. To je še posebej pomembno za zmanjševanje tveganja za kronične bolezni, vendar pa je vitamin C obenem pomemben tudi za preprečevanje oziroma lajšanje akutnih obolenj, značilnih za jesensko in zimsko obdobje. Tudi to je namreč vitamin, ki je zelo pomemben za ohranjanje močnega imunskega sistema. Praviloma ni nujno, da vitamin C vnašate s pomočjo prehranskih dopolnil. Obstaja namreč kar precej živil, ki veljajo za odličen vir tega pomembnega vitamina, na primer paprika, različne vrste citrusov, kivi in brokoli. Prehransko dopolnilo, ki vsebuje vitamin C, je tako smiselno predvsem za tiste, ki ne spadate med največje ljubitelje sadja in zelenjave. Prav pa vam lahko pride tudi takrat, ko želite v kratkem času telo oskrbeti z večjimi količinami vitamina C – na primer v primeru, da ste začeli zaznavati prve simptome prehlada.

4. Folna kislina

Vitamin B9 oziroma folna kislina v obliki prehranskega dopolnila je dodatek, ki je zelo dobro znan nosečnicam. V obdobju nosečnosti se namreč priporoča dodajanje tega vitamina, saj je mogoče s tem zmanjšati nevarnost za težave pri razvoju ploda. Vendar pa ta dodatek ne bi smel biti rezerviran zgolj za nosečnice. Kot kažejo izsledki nekaterih raziskav, je lahko dodajanje folne kisline v jesensko-zimskih mesecih še posebej koristno za tiste, ki imate v tem obdobju več težav z razpoloženjem kot običajno. Domneva se namreč, da naj bi folna kislina med drugim pomagala pri tvorbi serotonina.

.

NAJNOVEJŠE