Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Dom & energija6 rešitev, ki nadomestijo vlažilnik zraka

6 rešitev, ki nadomestijo vlažilnik zraka

MORDA VAS ZANIMA

Primerna vlažnost zraka v stanovanju je izjemno pomembna za dobro zdravje in počutje. Optimalna je približno 40- oziroma 50-odstotna zračna vlaga. Če je količina zračne vlage prevelika, obstaja nevarnost za razvoj plesni po zidovih in podobno težave. Po drugi strani pa je problematičen tudi presuh zrak. V tem primeru se lahko pojavijo težave z dihali in z zelo suho kožo, obenem pa se virusi širijo hitreje in uspešneje. V hladnejšem delu leta je zrak pogosto zelo suh, zato je lahko v tem obdobju zelo koristna uporaba vlažilnika. Vendar pa ni nujno, da uporabljate »čisto pravi« vlažilnik zraka. Kot v mnogih drugih primerih je tudi tu na voljo kar precej prostora za improvizacijo. Tako si lahko pomagate z metodami, ki zelo uspešno nadomestijo klasične vlažilnike …

1. Lonec z vodo v bližini radiatorja/okenske police

- Oglas -

Za domove, kjer se uporabljajo radiatorji, priporočamo uporabo lonca, napolnjenega z vodo, ki ga namestite v bližino radiatorja oziroma kar na sam radiator, če ni prevroč. Tako bo voda počasi izhlapevala in pomagala povečati delež vlage v zraku. Ko opazite, da je večina vode izhlapela, jo seveda nadomestite z novo. Če nimate nameščenih radiatorjev, lahko lonec z vodo postavite tudi v bližino drugih grelnih teles. Še ena možnost pa je, da lonce, napolnjene z vodo, postavite kar na okensko polico. Pazite, da boste izbrali police s čim več sončne svetlobe.

2. Sobne rastline

Transpiracija zelenih rastlin je zelo koristna za vse, ki iščete metodo za naravno povečanje zračne vlage v stanovanju. Gre namreč za proces sproščanja vlage v okolico. To je torej idealen čas za to, da si priskrbite nekaj novih sobnih rastlin.

3. Segrevanje vode na štedilniku

Podobne učinke kot s prvo metodo lahko dosežete tudi tako, da vodo segrevate kar na štedilniku. Najprej jo zavrite. Nato pa znižajte temperaturo in pustite, da voda počasi izhlapeva. V primeru, da je  kuhinja ločen prostor, odprite vrata, da se bo lahko para razširila po stanovanju. Če želite, lahko vodi dodate še olupke pomaranče in drugih citrusov, cimetove palčke, eterična olja ipd. Tako boste poskrbeli tudi za prijetno odišavljen zrak v prostorih.

Difuzor za eterična olja

4. Sušenje perila na stojalu

V poletnih mesecih običajno sušimo perilo na balkonu oziroma zunaj, pozimi pa se pogosto zatečemo k sušilnim strojem. A če imate v stanovanju na voljo prostor za stojalo oziroma stojala za perilo, je precej bolje, da tudi v hladnejšem delu leta izberete naravno metodo sušenja perila. Ne le da boste s tem prihranili precej energije in s tem tudi denarja – tako se bo obenem v prostor postopoma sproščala ravno pravšnja količina zračne vlage.

5. Razpršilnik za eterična olja

- Oglas -

Nimate posebnega vlažilnika zraka, imate pa razpršilnik (»difuzor«) za eterična olja? Čeprav je naprava v osnovi namenjena aromaterapiji oziroma osvežitvi zraka v prostorih, obenem učinkuje tudi kot nekakšen mini vlažilnik. Če opažate, da je zrak v vašem stanovanju presuh, je torej vsekakor priporočljivo, da pogosteje vklopite razpršilnik eteričnih olj.

6. Odprta vrata kopalnice po prhanju

Še posebej preprosta, a obenem zelo učinkovita metoda za hitro povečanje zračne vlage v stanovanju pa so odprta vrata kopalnice po vsakem prhanju – lahko pa seveda že med samim prhanjem, če imate to možnost. Tako se v kopalnici ne bo zadrževala čezmerna količina vodne pare oziroma kondenza, kar bi lahko privedlo do pospešenega nastajanja plesni. Potreba po odpiranju oken ali pa uporabi ventilatorja se bo torej zmanjšala. Obenem pa zrak v drugih prostorih ne bo presuh.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×