0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZmanjšajte stranske učinke antibiotikov s pomočjo hrane

Zmanjšajte stranske učinke antibiotikov s pomočjo hrane

MORDA VAS ZANIMA

Antibiotiki zagotovo sodijo med najpomembnejše vrste zdravil, ki so bila kadar koli izumljena. Vendar pa ima vsaka dobra stvar pogosto tudi slabe plati. Pogosto uživanje antibiotikov lahko tako privede do težav z jetri, poleg tega pa antibiotiki ne uničijo le škodljivih bakterij, ampak tudi koristne. To je nekaj, kar je smiselno upoštevati, če vam zdravnik predpiše antibiotike.

- Oglas -

Probiotiki in prebiotikiMed jemanjem antibiotikov in neposredno po zaključeni terapiji morate biti tako še posebej pozorni na živila, ki jih uživate. Z določeno hrano lahko nevtralizirate potencialno škodo in se zaščitite pred nezaželenimi stranskimi učinki.

Živila, bogata s probiotiki – fermentirani izdelki

Ena od možnih posledic porušenega črevesnega ravnovesja so lahko tudi prebavne težave, na primer diareja. To je še posebej velik problem pri otrocih. Kot smo omenili, lahko antibiotiki uničijo tudi koristne bakterije, zato je pomembno, da poskrbite za njihovo obnovo. To lahko na primer storite tako, da uživate prehranska dopolnila. Še posebej učinkoviti so probiotiki na osnovi laktobacilov.

Upoštevati morate, da lahko antibiotiki zavrejo tudi delovanje probiotikov, ki so navsezadnje bakterije, zato morate paziti, da je med zaužitjem zdravila in prehranskega dopolnila vsaj nekaj ur razmika. Morda najboljša rešitev je, da s probiotiki začnete šele po zaključeni terapiji z antibiotiki. Seveda pa si lahko pomagate tudi s fermentiranimi živili, ki so naravno bogata s probiotiki. To pomeni veliko kislega zelja in podobnih zdravil. Glede na to, da se antibiotiki največ predpisujejo prav pozimi, je čas torej kot nalašč tudi za fermentirano hrano.

- Oglas -

Ne pozabite na prebiotike – živila, bogata z vlakninami

Tudi koristne bakterije v vašem črevesju potrebujejo hrano, da lahko uspevajo. Idealna hrana za probiotike so prebiotiki – v to kategorijo spadajo predvsem živila, ki vsebujejo veliko vlaknin. Prebiotični učinek ima lahko denimo tudi presni kakav, predvsem zaradi polifenolov, vrste antioksidantov, ki jih vsebuje.

Naše telo oziroma encimi sicer ne morejo prebaviti vlaknin, zato pa te predstavljajo pomembno hranilo za koristne bakterije v našem črevesju. Vlaknine spodbujajo nastajanje t. i. dobrih bakterij, zato so še posebej pomembne v obdobju, ko zaključite zdravljenje z antibiotiki. Uživajte torej veliko zelenjave, sadja, oreščkov, semen, stročnic in polnozrnatih žit. Med samim jemanjem antibiotikov sicer z vlakninami ni dobro pretiravati, saj lahko vlaknine upočasnijo absorpcijo določenih zdravil, zato je lahko tudi zdravljenje manj učinkovito oziroma daljše.

Hrana, ki se ji je bolje izogniti

Da bi zmanjšali negativne stranske učinke antibiotikov, pa ni pomembno samo, kaj jeste, ampak morate paziti tudi na to, česa ne jeste v obdobju zdravljenja. Med živila, ki se jim je bolje izogniti, sodi denimo grenivka. Posledica uživanja grenivk med jemanjem antibiotikov je lahko slabša absorpcija zdravila. Poleg tega lahko absorpcijo antibiotikov otežijo tudi živila, ki vsebujejo veliko kalcija, ali prehranska dopolnila s kalcijem.

.

NAJNOVEJŠE