fbpx
Domov Zdravje & prehrana Najbolj pogosti skriti viri sladkorja

Najbolj pogosti skriti viri sladkorja

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Ste prepričani, da danes niste zaužili še nič sladkorja? Morda se niti ne zavedate, da ste v svoje telo že vnesli kar precejšno mero tega tihega ubijalca 21. stoletja, saj se sladkor skriva tudi v tistih izdelkih, kjer ga morda sploh ne bi pričakovali. Preverite, s čim ste morda po pomoti posladkali svoj dan.

Skriti viri sladkorja

Jutranji kosmiči

Večini ljudi se zjutraj mudi in bolj malo časa namenijo skrbi za to, kaj bodo na mizo postavili za zajtrk. Večinoma je tako med bolj priljubljenimi zajtrki skleda s kosmiči, ki pa so velikokrat vir sladkorja. Analize kažejo, da je v večini kosmičev kar tretjina sladkorja, zato bodite pri nakupu kosmičev izjemno previdni, še posebej pozorni pa bodite pri posebnih pakiranjih za otroke. Zajtrk tako skrbno načrtujte in pripravite svoje kosmiče, za kar ne potrebujete veliko časa. Združite ovsene kosmiče, lanena semena, orehe,… Pustite domišljiji prosto pot.

Omake za testenine

V pol skodelice kupljene omake za testenine se skriva približno 11g sladkorja. Z dodajanjem sladkorja namreč mnogokrat prikrivajo okus poceni nekakovostnih uporabljenih sestavin. Če se le da, se izognite vnaprej pripravljenim omakam za testenine in se poigrajte s svežo zelenjavo in začimbami, ki bodo blagodejno delovale na vaše počutje.

Beljakovinske tablice

Ponoven razmah doživljajo beljakovinske ploščice, saj se vedno bolj zavedamo potrebe po beljakovinah, te so namreč pomembne za sijoče lase in nohte, zdrave kosti, mišice ter sodelujejo pri nastajanju in uravnavanju hormonov. Industrijsko pripravljene beljakovinske ploščice pa lahko vsebujejo celo do 27g sladkorja. Pazljivo torej pri izbiri.

Vnaprej pripravljene juhe in kruh

Industrijsko pripravljene juhe lahko podobno kot omake vsebujejo veliko sladkorja in ostalih ojačevalcev okusa. Juho tako raje pripravite sami. Nevarnost skritega sladkorja je tudi v kruhu, zato bodite pozorni tudi pri njegovem nakupu.

Nevarnost tudi rafiniran koruzni sirup

Veliko industrijsko predelanih živil vsebuje fruktozo, vendar ta ni pridobljena iz sadja, temveč iz rafiniranega koruznega sirupa. Koruzni sirup z večjo vrednostjo fruktoze je glede na raziskave še slabši in še bolj pospeši pridobivanje telesne teže kot navaden sladkor. Strokovnjaki so prav tako ugotovili, da dolgoročno uživaje takšnega sladkorja vodi do debelosti, saj dviga raven trigliceridov oziroma telesne maščobe.

- Oglas -

Najnovejše

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.

5 nasvetov za več REM-spanja

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje.

Šolanje na daljavo zmanjšuje anksioznost med najstniki

Pouk oziroma šolanje na daljavo je nekaj, s čimer so se v zadnjih mesecih srečali številni šolarji po vsem svetu.

5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

Močan imunski sistem bo letošnjo zimo še pomembnejši kot v preteklih letih. Prav zaradi pojava novega koronavirusa so začeli mnogi posvečati precej več pozornosti krepitvi imunskega sistema kot običajno.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×