0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeBo glifosat, nevaren pesticid, v Evropski uniji kmalu prepovedan?

Bo glifosat, nevaren pesticid, v Evropski uniji kmalu prepovedan?

MORDA VAS ZANIMA

Mnenja glede pesticidov so vse manj deljena. Medtem ko so mnogi v preteklosti še zagovarjali stališče, da so pesticidi dokaj neproblematični in nujni za pridelavo hrane, pa postaja to mnenje danes vse bolj sporno.

- Oglas -

Pesticid Glifosat

Številni znanstveniki in pravniki se v zadnjih letih borijo proti uporabi pesticidov, pri čemer se zdi eden najbolj nevarnih glifosat. Še posebej ker gre obenem tudi za najbolj uporabljen pesticid na svetu. Dogajanje v zadnjih tednih pa nakazuje, da je nadaljnje dovoljenje za uporabo glifosata v Evropski uniji vse bolj pod vprašajem.

Poročilo o varnosti v resnici kopija raziskave proizvajalca pesticidov

Prejšnji mesec je prišlo do pretresljivega razkritja. Ugotovljeno je namreč bilo, da je Evropska komisija za varnost hrane enostavno kopirala poročilo glede varnosti glifosata neposredno od proizvajalca tega pesticida. Pred nedavnim tako evropski poslanci niso izglasovali podaljšanja dovoljenja za glifosat za nadaljnjih 10 let.

- Oglas -

Sama prepoved uporabe glifosata naj bi sicer začela veljati šele z letom 2022, zato mnogi menijo, da bi bili potrebni ostrejši, predvsem pa takojšnji ukrepi. Zgolj omejitev uporabe ni dovolj, če upoštevamo potencialne nevarnosti, ki jih prinašajo pesticidi na osnovi glifosata. Kljub temu pa se zdi to pomemben korak v smeri spoštovanja osnovnih človekovih pravic, med katere nedvomno spada tudi pravica do tega, da v svojem okolju nismo neposredno izpostavljeni strupenim kemikalijam.

Glifosat

Glifosat je lahko še posebej nevaren za otroke

Izpostavljenost nevarnim pesticidom, kakršen je glifosat, je lahko še posebej problematična za najmlajše. Pediatri govorijo celo o nekakšni tihi epidemiji bolezni med otroki, ki jih povzročajo pesticidi. Težave se seveda lahko začnejo že v nosečnosti. Pesticidi naj bi namreč vplivali na povečano število prirojenih napak. Otroci, ki so v otroštvu izpostavljeni večjim količinam nevarnih kemikalij, pa imajo med drugim precej več možnosti za diabetes in raka.

Ker ni neposrednih dokazov, je težko pričakovati, da bodo odgovorni kdaj kaznovani. Glede na to, da gre za nevidne uničevalce zdravja, so pravzaprav edina smiselna rešitev zakonske omejitve. Za zdaj so regulative žal še vedno preveč odvisne od študij, ki jih financirajo velike korporacije. Več neodvisnih znanstvenih raziskav v kombinaciji s strogimi zakonskimi ukrepi je tako kombinacija, ki predstavlja edino zanesljivo pot iz trenutne situacije – tako glede glifosata kot glede drugih »okolijskih škodljivcev«.

.

NAJNOVEJŠE