Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.
Ekologija & okoljeMovember: najbolj brkati mesec v letu v znamenju zdravja moških

Movember: najbolj brkati mesec v letu v znamenju zdravja moških

MORDA VAS ZANIMA

Morda ste opazili, da je november zadnja leta zaznamovan z brki. Ti so zaščitni znak gibanja, ki se ga je oprijelo ime Movember. Glavno prizadevanje pobudnikov je usmeriti pozornost na bolezni, zaradi katerih moški prepogosto umirajo prezgodaj.

- Oglas -

Čeprav se v povezavi z gibanjem Movember pogosto govori predvsem o raku prostate, pa so tu tudi druge teme, ki jih želijo aktivisti naslavljati. Med njimi ima pomembno mesto tudi ozaveščanje o psihičnih težavah, s katerimi se pogosto soočajo moški, in opozarjanje na še vedno izjemno zaskrbljujočo visoko stopnjo samomorov.

Movember

Rak prostate kriv tudi za približno 350 smrti letno v Sloveniji

Vse se je začelo leta 2003 v Avstraliji. Skupina pripadnikov gibanja se je izjemno hitro širila in danes lahko novembra opazujemo številne akcije po vsem svetu – in se jih seveda tudi udeležujemo. Aktivistom je uspelo zbrati že ogromno sredstev, ki so jih namenili raziskavam, povezanim z rakom prostate in testisov. Prav rak prostate je najpogostejša oblika raka pri moških, zaradi katerega letno umre tudi približno 350 Slovencev, zboli pa jih še dodatnih 1300. Pri gibanju Movember želijo financirati najbolj inovativne raziskave, ki bi pomembno pripomogle k znižanju ravni prezgodnje umrljivosti med moškimi. Obenem pa želijo poskrbeti tudi za ozaveščanje, kako pomembno vlogo imata preventiva in redni zdravniški pregledi. V dobrih 13 letih zbiranja sredstev je uspelo pripadnikom gibanja Movember financirati že več kot 1200 projektov, povezanih z zdravstvenimi težavami oziroma boleznimi, tipičnimi za moške.

Cilj znižati prezgodnjo umrljivost med moškimi za četrtino do 2030

Pomembno načelo organizacije oziroma gibanja je tudi transparentnost. Tako lahko donatorji spremljajo, kaj se dogaja s podarjenimi sredstvi oziroma katere raziskave so bile že izvedene. Ker gre za neodvisno organizacijo, so lahko tudi raziskave neodvisne in usmerjene k čim hitrejšemu razvoju oziroma k odkrivanju novih rešitev. Najpomembnejši trenutni cilj gibanja je jasen: do leta 2030 želijo zmanjšati število prezgodaj umrlih moških zaradi tipičnih »moških bolezni« najmanj za 25 %. Če se želite pridružiti tej pobudi, imate tudi v Sloveniji na voljo kar nekaj dobrodelnih dogodkov, ki se jih lahko udeležite. Eden osrednjih je zagotovo »movemberski tek«, ki bo potekal v soboto, 25. novembra. Teklo se bo po Ljubljani, in sicer po trasi Prešernov trg – Tivoli – Ljubljanski grad – Prešernov trg. Če pridete, vsekakor ne pozabite brkov doma!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×