Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.
Ekologija & okoljeMovember: najbolj brkati mesec v letu v znamenju zdravja moških

Movember: najbolj brkati mesec v letu v znamenju zdravja moških

MORDA VAS ZANIMA

Morda ste opazili, da je november zadnja leta zaznamovan z brki. Ti so zaščitni znak gibanja, ki se ga je oprijelo ime Movember. Glavno prizadevanje pobudnikov je usmeriti pozornost na bolezni, zaradi katerih moški prepogosto umirajo prezgodaj.

- Oglas -

Čeprav se v povezavi z gibanjem Movember pogosto govori predvsem o raku prostate, pa so tu tudi druge teme, ki jih želijo aktivisti naslavljati. Med njimi ima pomembno mesto tudi ozaveščanje o psihičnih težavah, s katerimi se pogosto soočajo moški, in opozarjanje na še vedno izjemno zaskrbljujočo visoko stopnjo samomorov.

Movember

Rak prostate kriv tudi za približno 350 smrti letno v Sloveniji

Vse se je začelo leta 2003 v Avstraliji. Skupina pripadnikov gibanja se je izjemno hitro širila in danes lahko novembra opazujemo številne akcije po vsem svetu – in se jih seveda tudi udeležujemo. Aktivistom je uspelo zbrati že ogromno sredstev, ki so jih namenili raziskavam, povezanim z rakom prostate in testisov. Prav rak prostate je najpogostejša oblika raka pri moških, zaradi katerega letno umre tudi približno 350 Slovencev, zboli pa jih še dodatnih 1300. Pri gibanju Movember želijo financirati najbolj inovativne raziskave, ki bi pomembno pripomogle k znižanju ravni prezgodnje umrljivosti med moškimi. Obenem pa želijo poskrbeti tudi za ozaveščanje, kako pomembno vlogo imata preventiva in redni zdravniški pregledi. V dobrih 13 letih zbiranja sredstev je uspelo pripadnikom gibanja Movember financirati že več kot 1200 projektov, povezanih z zdravstvenimi težavami oziroma boleznimi, tipičnimi za moške.

Cilj znižati prezgodnjo umrljivost med moškimi za četrtino do 2030

Pomembno načelo organizacije oziroma gibanja je tudi transparentnost. Tako lahko donatorji spremljajo, kaj se dogaja s podarjenimi sredstvi oziroma katere raziskave so bile že izvedene. Ker gre za neodvisno organizacijo, so lahko tudi raziskave neodvisne in usmerjene k čim hitrejšemu razvoju oziroma k odkrivanju novih rešitev. Najpomembnejši trenutni cilj gibanja je jasen: do leta 2030 želijo zmanjšati število prezgodaj umrlih moških zaradi tipičnih »moških bolezni« najmanj za 25 %. Če se želite pridružiti tej pobudi, imate tudi v Sloveniji na voljo kar nekaj dobrodelnih dogodkov, ki se jih lahko udeležite. Eden osrednjih je zagotovo »movemberski tek«, ki bo potekal v soboto, 25. novembra. Teklo se bo po Ljubljani, in sicer po trasi Prešernov trg – Tivoli – Ljubljanski grad – Prešernov trg. Če pridete, vsekakor ne pozabite brkov doma!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×