0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineZelišča, ki jih poiščite v času spomladanskih alergij

Zelišča, ki jih poiščite v času spomladanskih alergij

MORDA VAS ZANIMA

Brez dvoma lahko rečemo, da je v zraku res pomlad. Veselimo se neba brez oblačka, piknikov na prostem, svežega cvetja ter vrveža, ki obdaja našo okolico. A hkrati težko pričakovani letni čas prinaša tudi svojo temno stran – alergije. Nekatere med nami namreč začno pestiti neprestano kihanje, srbeče ter solzeče oči, otekle veke, izpuščaje ipd. Seveda nadležnih posledic, ki jih alergije prinašajo ne moremo vedno v celoti odpraviti, lahko pa jih omilimo. V nadaljevanju vam tako ponujamo seznam zelišč, ki bodo blagodejno vplivala na alergijske simptome, če jih bomo uživali samostojno ali pa, če se bodo pojavila na seznamu sestavin, ki jih vsebujejo nekatera sredstva proti alergijam.

- Oglas -

Svetlika

Koprive

Delujejo kot naravni antihistaminik, ki krepi imunski sistem, da se ta lažje odziva na alergene in tako posledično blaži simptome kot sta kihanje ter srbenje. Poleg tega znižujejo količine histamina – snovi, ki pri alergijskih reakcijah igra pomembno vlogo, ter tako omilijo tudi preostale alergijske znake. Ker pa koprive vsebujejo tudi visoko raven vitaminov A in C ter drugih telesu prijaznih snovi so dobrodošle tudi pri zdravljenju drugih zdravstvenih težav kot so denimo obolenje sečil, ledvični kamni, poleg tega pa tudi čistijo in izboljšujejo kri. Uživamo jih lahko v obliki čaja ali dodatka sadnim napitkom, v obliki kapsul, lahko pa jih tudi pripravimo na podoben način kot špinačo.

Smetlika

Ker jo ljudje že od srednjega veka naprej uporabljajo za zdravljenje utrujenih ter vnetih oči, ni nič čudnega, da jo uvrščamo na seznam zelišč, ki omilijo alergijske simptome. S sveže pripravljenim čajem tako spiramo vnete oči ali pa si alergijske simptome blažimo s pripravo obkladkov. Danes jo sodobna medicina ravno zaradi njenih protivnetnih lastnosti uporablja tudi za zdravljenje nosnih vnetij, vnetij sinusov ter srednjega ušesa. Med drugim pa naj bi pomagala tudi pri glavobolih, nespečnosti ter želodčnih težavah.

- Oglas -

Timijan

Lahko se izkaže kot zelo koristen protialergen zlasti, ko gre za zdravljenje kašlja ter vnetega grla. Najbolje je, da ga uživamo v obliki čaja toliko časa, dokler se znaki obolenja ne poležejo. Poleg blaženja alergij je koristen tudi za zdravljenje bronhitisa ter nespečnosti pomaga pa tudi pri želodčnih ter črevesnih težavah saj blaži krče.

Kamilica

Zaradi svojih protivnetnih lastnosti je idealna za zdravljenje zateklih ter srbečih očesnih vek. Za hitro olajšanje le teh si pripravite ohlajene mokre čajne vrečke kamiličnega čaja ter jih položite čez veke za okoli 5 minut. Ker pa je kamilica zelo vsestransko uporabna zdravilna rastlina, jo lahko uporabljamo tudi pri vnetju želodčne sluznice, ledvičnih ter žolčnih težavah, krčih, izpiranju ran, ipd.

Poprova meta

Deluje kot močan naraven dekongestiv ter tako blagodejno vpliva na zamašene sinuse ter cedeč se nos. Sveže ali posušene liste poprove mete uporabimo za pripravo čaja, ki bo sčistil naše sinuse ter olajšal dihanje. Poleg tega jo lahko uporabljamo kot naravno pomirjevalo, blagodejno pa poprova meta vpliva tudi pri vnetju želodčne sluznice, krčih, napenjanju, ipd.

.

NAJNOVEJŠE