Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Dom & energijaPozitivni vplivi svežega cvetja

Pozitivni vplivi svežega cvetja

MORDA VAS ZANIMA

S prihodom pomladi se je v cvetličarnah, po tržnicah ter vrtovih povečala ponudba svežega cvetja. Tulipani, lilije, gladijole, hortenzije, frezije, nageljni, gerbere in še bi lahko naštevali! Cvetoč rožni seznam nas bo razveseljeval še kar nekaj časa in prav je, da se zavedamo, da so učinki cvetlic mnogo večji kot morda delujejo na prvi pogled. Pomislite na obrazni izraz posameznika, ko v dar prejme cvetje ali pa ga zgolj opazuje na vrtnih gredicah – krasi ga nasmešek. Le ta pa ima sodeč po najnovejših raziskavah več kot pozitiven vpliv na naše čustveno ter vedenjsko delovanje.

- Oglas -

cvetje, vonj in razpoloženje

Pogled na cvetje zvišuje raven našega počutja

Znanstveniki že dolgo opozarjajo, da lahko barve odločilno vplivajo na naše razpoloženje – povezava med psihologijo ter barvami se tako proučuje že več kot desetletje. Že to, da se v našem vidnem polju pojavi cvetlica čudovitih barvnih odtenkov lahko odločilno vpliva na naše počutje oziroma ga izboljša. Modre hortenzije naj bi tako denimo delovale pomirjevalno, rumene sončnice pa naj bi spodbujale optimizem. Poleg tega lahko cvetje z dvigom razpoloženja vpliva na posameznika tako, da izboljšuje svojo učinkovitost na delovnem mestu in doma. Slednje pa zvišuje posameznikovo vitalnost ter jim podarja občutek dodatne energije.

Vonj cvetja pozitivno vpliva na naše razpoloženje

Že dolgo je znano, da imajo različne vonjave močan čustven vpliv na posameznika. V današnjem času to tako pomeni razmah dejavnosti z eteričnimi olji, aromaterapijami, ki dokazano učinkujejo na naše razpoloženje. Pomislite torej kako blagodejno zmorejo šele na naše počutje vplivati vonjave svežega cvetja!

Antistresni in terapevtski učinek

Dokazano je, da, cvetje doma ter na delovnem mestu v veliki meri zmanjšuje raven stresa pri posamezniku. Naravna estetska lepota namreč pomirja ljudi tako, da je šopek svežega cvetja odličen pripomoček za zmanjšanje stresa ter občutkov tesnobe. Ljudje, ki so obdani s cvetjem se namreč počutijo bolj srečne ter sproščene. Zaradi pozitive, ki prihaja iz okolja se tako zmanjša tudi možnost obolenja za depresijo ali drugim obolenjem, ki se pojavi kot možna posledica stresa. Cvetlice vam tako lahko koristijo kot prijetna vizualna vzpodbuda, da se sprostite in postanete srečnejši. Poleg tega pomagajo tudi ljudem z duševnimi obolenji in sicer na način, da jih sprostijo do tem mere, da se jim čustvene rane začno hitreje celiti poleg tega pa se opazno zmanjša tudi količina zaužitih zdravil. Cvetje v prostoru tako lahko deluje tudi terapevtsko.

Cvetje izboljšuje odnose ter zvišuje raven sočutja

- Oglas -

Najnovejše raziskave kažejo, da imajo ljudje, ki več časa preživijo obdani s cvetjem, po navadi boljše odnose z drugimi. Slednje naj bi bila posledica povišane ravni sočutja, ta pa naj bi bila tudi ena izmed pozitivnih posledic prisotnosti cvetja. Študije so tako pokazale, da je pri ljudeh, ki imajo več opravka s cvetjem bolj verjetno, da bodo skušali nuditi pomoč drugim ter, da imajo tako v veliko primerih bolj poglobljene in napredne družbene odnose. Kot ste torej videli je pozitivnih učinkov svežega cvetja kar nekaj, zato le brž po šopek ali pa na svojo rožno gredico, da razvedrite sebe ter bližnje!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×