Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.
Zdravje & prehrana5 superživil za raven ter čvrst trebušček

5 superživil za raven ter čvrst trebušček

MORDA VAS ZANIMA

Ker se počasi (a zanesljivo) približuje sezona kopalk ter krajših oblačil je skrajni čas, da se lotite (pre)oblikovanja svojega telesa, če s postavo niste zadovoljni. S tem ne mislimo zgolj na kurjenje kalorij v telovadnicah ter na prostem, marveč tudi na primerno prehrano. Kombinacija redne fizične aktivnosti ter telesu prijazne prehrane je namreč tista s katero boste želi rezultate. Poleg tega s primerno prehrano ne boste dosegli zgolj želenih fizičnih učinkov marveč boste veliko naredili tudi za krepitev svojega imunskega sistema, saj so hranilne snovi kot so denimo kalcij, vitamin C ter beta karoten navsezadnje pomembne za normalno delovanje našega organizma. V nadaljevanju smo vam za vzpodbudo pripravili seznam petih superživil s katerimi boste lahko zakorakali želeni postavi naproti.

- Oglas -

Hrana za raven trebuh

Borovnice

So bogat vir antioksidantov (divje borovnice imajo višjo raven antioksidantov kot obdelane) zaradi katerih imajo tudi protivnetne lastnosti. Najnovejše raziskave so pokazale, da redno vključevanje borovnic v vsakodnevno prehrano opazno zmanjša obseg trebušnih maščob. Poleg omenjenega topljenja maščob pa imajo borovnice na naše zdravje še mnogo drugih pozitivnih učinkov. Zaradi vsebovanosti antocianina (pigmenta, ki jim podarja kraljevsko modro barvo) so borovnice sposobne nevtralizirati škodljive proste radikale, ki lahko povzročajo rakava obolenja. Poleg tega vsebujejo vitamin C, ki ima protivnetne lastnosti ter vitamin K, ki je pomemben za zdravje naših kosti. Borovnice vsebujejo tudi srcu prijazne vlaknine, ki znižujejo raven holesterola in krvni pritisk ter raven sladkorja v krvi.

Špinača

Ta temno zelena listnata zelenjava je odličen naravni vir vitamina C za katerega so študije pokazale, da znižuje raven stresnega hormona kortizola. To pa posledično pomeni, da bo omenjenega hormona manj, temu primerno pa se bodo shranjevale tudi maščobe, ki bodo najverjetneje »zaobšle« trebušni predel, ter se shranile tam, kjer jih naše telo res potrebuje. Poleg vitamina C špinača vsebuje tudi veliko proteinov, vlaknin, vitamina A, E in K, kalcija, železa, magnezija, fosforja, ipd. Povedano drugače – špinača je obogatena z zelo pestrim seznamom snovi na katerem vsak del telesa najde tisto, kar potrebuje za normalno delovanje.

Lanena semena

Vsebujejo visoko raven omega-3 maščobnih kislin, ki nimajo zgolj močnih protivnetnih lastnosti marveč pomagajo tudi uravnavati raven stresnih hormonov kot je denimo kortizol. Preprečevanje delovanja stresnih hormonov pa ugodno deluje tudi na trebušno maščobo, saj se ta tam v primeru zmanjšanega stresa kopiči v manjših količinah. Poleg tega lanena semena pomagajo preprečevati razvoj srčnih bolezni, rakavih obolenj ter sladkorne bolezni, pomagajo pa tudi pri uravnavanju prebave ter pri krepitvi imunskega sistema.

Jogurt

- Oglas -

Mlečni izdelki kot je denimo jogurt so se izkazali za odlične sopotnike na poti do želenih fizičnih rezultatov. Razlog zakaj je temu tako se skriva v bogati vsebovanosti arginin aminokisline ter kalcija. Ta namreč prispeva k urejanju shranjevanja ter razporejanja maščob po telesu, arginin aminokislina pa dokazano pomaga spodbujati izgubljanje maščobe ter povečevanje mišične mase.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×