Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Zdravje & prehranaZdravje, ki ga skriva rukola: še posebej koristna je za nosečnice!

Zdravje, ki ga skriva rukola: še posebej koristna je za nosečnice!

MORDA VAS ZANIMA

Rukola je znana po specifičnem okusu, s katerim popestri okus številnih jedi. Pogosto se znajde celo na pici. V zadnjih letih je postala rukola, ki jo sicer uvrščamo med križnice, tudi pri nas zelo priljubljena in razširjena. In to ne le zaradi svojega okusa, ampak tudi zaradi številnih pozitivnih vplivov na zdravje. Vsaka vrsta zelenjave prinaša specifičen nabor hranilnih snovi, zato je zelo priporočljivo, da v svojo prehrano vključujete čim več različnih vrst. Rukola je lahko na primer še posebej koristna za nosečnice. Se sprašujete, zakaj? Več o tem lahko izveste v nadaljevanju, kjer vam predstavljamo še nekaj drugih najbolj izrazitih pozitivnih vplivov uživanja rukole na naše zdravje.

- Oglas -

Rukola

Uživajte rukolo za zdrave kosti

Verjetno na prvi pogled ne bi povezali rukole z zdravjem kosti, vendar pa gre za odličen vir vitamina K, ki ga naše kosti nujno potrebujejo, da ostanejo zdrave in močne. Poleg tega deluje vitamin K tudi protivnetno in pomaga pri zaščiti naših nevronskih povezav. Rukola vsebuje tudi precej malo oksalata, ki lahko v prevelikih količinah oteži absorpcijo mineralov. Tako je absorpcija mineralov zelo dobra, seveda tudi tistih, ki so ključni za naše kosti. Uživanje rukole je zato tudi ena izmed koristnih preventivnih metod za zmanjševanje tveganja za osteoporozo.

Razstrupljanje telesa in krepitev imunskega sistema

V rukoli najdemo tudi ogromno antioksidantov, ki pomagajo telesu, da se znebi škodljivih snovi. Tako je rukola eno najboljših živil v vaši prehrani za razstrupljanje telesa, pomagala pa bo tudi pri zmanjševanju nevarnosti za številne kronične bolezni. Povod zanje je pogosto prav pretirana prisotnost škodljivih prostih radikalov v telesu, zato je uživanje živil, bogatih z antioksidanti, zelo pomembno za ohranjanje dobrega zdravja. Med antioksidanti, ki jih vsebuje rukola, seveda najdemo tudi vitamin C, ki je še posebej pomemben za ohranjanje močnega imunskega sistema.

Blagodejni učinki uživanja rukole med nosečnostjo

Kot je znano, nosečnice potrebujejo še posebej veliko folatov oziroma folne kisline, saj se s tem bistveno zmanjša tveganje za okvare pri plodu. Običajno sicer zgolj folati (naravna oblika folne kisline), ki jih najdemo v prehrani, ne zadostujejo, zato se v tem obdobju priporoča tudi uživanje prehranskih dopolnil. Vendar je kljub temu smiselno, da nosečnice na svoj jedilnik vključijo tudi čim več živil, bogatih s folati, pri čemer je ena najboljših izbir prav rukola.

Karotenoidi, ki poskrbijo za zaščito vaših oči

- Oglas -

Poleg vsega naštetega je rukola zelo koristna tudi za vaše oči. Vsebuje namreč veliko karotenoidov, ki pomembno prispevajo k zaščiti vida. S povečanjem količine rukole v vaši prehrani lahko tako pripomorete tudi k temu, da se izognete določenim težavam z očmi, ki pridejo zelo pogosto v paketu s staranjem.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×