Zadrževanje tekočine in cistitis

Zadrževanje vode v telesu je precej neprijetna zadeva, saj delovanje vodnih poti v njem vpliva na naše splošno počutje, če pa pride do nepravilnosti, imamo lahko kaj hitro težave z vnetji in okužbami, med drugim tudi cistitisom. Da bi si lahko tudi sami pri tem pomagali, vam tokrat predstavljamo zelišča, s katerimi poskrbite za pravilno delovanje vodnih poti v telesu.

Veleplodna mahovnica

Veleplodna mahovnica (Vaccinum macrocarpon) je znana po sposobnosti, da prepreči cistitis, okužbo sečnika, ki povzroča pekočo bolečino pri uriniranju. Deluje tako, da bakteriji Escherichia coli (ki povzroča večino primerov cistitisa) prepreči, da bi se zasidrala v stene sečnika in povzročila okužbo. To zelišče je koristno zlasti za ženske, ki doživljajo ponavljajoče se okužbe sečnega trakta. Študije namreč kažejo, da se v 12-mesečnem obdobju pri ženskah, ki jemljejo veleplodno mahovnico, značilno zmanjša pogostost teh okužb. Drugim ljudem, ki so prav tako občutljivi za ponavljajoče se okužbe te vrste – kot so starejši ljudje in ljudje s poškodbami hrbtenjače –, lahko veleplodna mahovnica koristi kot zdravilo za preprečevanje cistitisa. Žal pa ni veliko znanstvenih podatkov, ki bi potrjevali učinkovitost zelišča pri teh dveh skupinah ljudi.

Veleplodno mahovnico lahko jemljete v obliki soka, tablet ali kapsul. Veliko ljudi raje jemlje tablete ali kapsule, ker je za dosego terapevtske količine potrebno popiti tudi do 300 ml soka na dan. Le malo komercialnih sokov vsebuje 100 % sok veleplodne mahovnice. Če se odločite za sok, morate iz deleža veleplodne mahovnice v soku izračunati, koliko kozarcev morate spiti. Tablete in kapsule veleplodne mahovnice so narejene iz koncentriranega soka, tako da jih po navadi jemljejo po 30 g (30 000 mg) na dan, razdeljenih v tri odmerke.

Veliki odmerki soka veleplodne mahovnice lahko povzročijo drisko in druge gastrointestinalne simptome – če se to zgodi, jo takoj nehajte uporabljati. Če jemljete varfarin ali imate žolčne kamne, lahko medicinske odmerke veleplodne mahovnice jemljete le pod strokovnim nadzorom. Če imate sladkorno bolezen, se izogibajte pitju velikih količin s sladkorjem oslajenega soka veleplodne mahovnice. Če ste noseči ali dojite, veleplodno mahovnico jemljite le v normalnih kuharskih količinah.

Slez

Slez

Ker slez (Althaea officinalis) vsebuje veliko sluzi, blaži vzdraženo sluznico sečnega trakta. Zeliščarji ga zato pogosto predpisujejo za blaženje bolečin in neudobja pri okužbah in vnetjih sečnika in ledvic.

Dva do pet gramov posušene korenine sleza osem ur namakajte v hladni (ne vroči) vodi, da odda sluz, potem pa popijte do tri skodelice napitka na dan.

Če imate sladkorno bolezen, slez jemljite le pod strokovnim nadzorom, ker lahko vpliva na raven sladkorja v krvi. Vpliva lahko tudi na vsrkavanje drugih zdravil. Če ste noseči ali dojite, slez jemljite le po nasvetu zdravstvenega strokovnjaka.

Regrat

Regratovi listi

Regratove liste (Taraxacum officinale) imajo tradicionalno za eno od najpomembnejših zeliščnih zdravil za odstranjevanje odvečne tekočine, ne glede na vzrok njenega nabiranja. Čeprav obstaja le malo podatkov, ki bi potrjevali učinkovitost zelišča pri ljudeh, majhno število študij na živalih kaže, da je morda prav tako učinkovito kot nekatera farmacevtska zdravila, ki jih pogosto predpisujejo. Regratovi listi so naravni vir kalija, zato ne povzročajo škodljivega pomanjkanja kalija, ki ga je včasih mogoče opaziti po jemanju farmacevtskih diuretikov.

Poparek pripravite z eno do dvema žličkama posušenih regratovih listov; popijte ga po tri skodelice na dan.

Če ste alergični na rastline iz družine Asteraceae (na primer na marjetice in ehinacejo), ne uporabljajte regratovih listov. Regratovi listi (zlasti kalij, ki ga vsebujejo) učinkujejo na nekatera druga zdravila, zato se pred njihovim jemanjem posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Če imate bolezen jeter ali žolčnika (tudi žolčne kamne), ne jemljite regrata. Če ste noseči ali dojite, regratove liste jemljite le po nasvetu zdravstvenega strokovnjaka.

Grozdne pečke

Hormonska nihanja med menstrualnim ciklom lahko pri nekaterih ženskah povzročijo zoprno zadrževanje tekočine. Čeprav imajo grozdne pečke (Vitis vinifera) v glavnem za zdravilo za žile, izvleček iz teh semen dokumentirano učinkovito zmanjšuje tudi predmenstrualno zadrževanje tekočine in z njim povezane simptome, kot so povečanje teže ter bolečine in zatekanje v trebuhu.

Jemljite tablete ali kapsule grozdnih pečk s standardizirano količino 150 do 300 g oligomernih protoantocianidinov na dan. Jemljite jih v drugi polovici menstrualnega cikla. Polno korist od jemanja boste morda imeli šele po več mesecih uporabe.

Grozdne pečke lahko ovirajo vsrkavanje železa, zato njihove odmerke jemljite v razmiku dveh ur. Grozdne pečke učinkujejo na nekatera druga zdravila, zato se pred njihovim jemanjem posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Prav tako jih nehajte jemati vsaj dva tedna pred kirurškim posegom. Če ste noseči ali dojite, jih jemljite le po nasvetu zdravstvenega strokovnjaka.

Gladež

Navadni gladež

Pripravki navadnega gladeža (Ononis spinosa) za notranjo uporabo pomagajo pri zastajanju tekočine, vnetju ledvic (nefritisu) in mehurja (cistitisu), preprečujejo pa tudi nastanek sečnih in ledvičnih kamnov.

Proti zastajanju seča, vnetju ledvic in mehurja jemljemo poparek ali tinkturo na osnovi navadnega gladeža. Poparek pripravimo tako, da zvrhano žličko korenin stresemo v skodelico vrele vode. Pustimo stati 15 minut, nato precedimo. Trikrat na dan popijemo po eno skodelico. Tinkturo pa jemljemo tako, da 40 kapljic nakapamo v kozarec vode in pijemo trikrat na dan med obroki.

Uporaba navadnega gladeža v zdravilnih odmerkih nima neželenih stranskih učinkov. Rastline pa ne smete uporabljati proti zastajanju tekočine, ki je posledica srčnih in ledvičnih obolenj, razen pod nadzorom usposobljenega terapevta naravnega zdravljenja kot dopolnilo predpisanemu zdravniškemu zdravljenju.

Koruza

Koruza

Koruzne laske (Zea mays) uporabljamo predvsem zaradi njihovega učinka na vnetja in zaradi splošnih zdravilnih lastnosti, ki so jih potrdile številne znanstvene raziskave. Koruzni laski so poleg tega blažilno delujoč diuretik, zato njihove pripravke največkrat uporabljamo pri zdravljenju težav s sečili, kot so vnetje mehurja, zastajanje vode zaradi motenega delovanja ledvic in pri ledvičnih kamnih. Ker umirjajo vnetja, koristijo tudi pri zdravljenju protina.

Proti vnetju mehurja in sečnega trakta, zastajanju vode zaradi motenega delovanja ledvic in pri sečnih kamnih uživamo poparek ali kapsule na osnovi koruznih laskov.

Poparek pripravimo tako, da eno žličko (2 g) posušenih koruznih laskov stresemo v skodelico vode, hitro zavremo in namakamo pet minut. Trikrat na dan popijemo po eno skodelico. Kapsule (150 mg suhega izvlečka) pa jemljemo tako, da vzamemo dve do štiri kapsule na dan.

Uporaba koruznih laskov v zdravilnih odmerkih nima neželenih stranskih učinkov.