0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeZ ekološko pridelavo do več antioksidantov

Z ekološko pridelavo do več antioksidantov

MORDA VAS ZANIMA

Sadje in zelenjava, ki jih pridelajo na ekološki način vsebuje tudi do 300 odstotkov več antioksidantov. Raziskave kažejo, da hrana, ki je pridelana na ekološki način vsebuje tudi do 1/3 več antioksidantov, kot industrijsko pridelana hrana.

- Oglas -

Sadje in zelenjava vsebujeta naravne antioksidante

Zakaj so antioksidanti pomembni?

Antioksidanti so naravne rastlinke kemijske spojine, ki pomagajo preprečevati poškodbe celic in tkiva v našem telesu. To delajo tako, da preprečujejo nastanek prostih radikalov. Antioksidanti pomagajo tudi zmanjševati vnetja ter bolečine v sklepih in mišicah. Antioksidanti igrajo tako tudi pomembno vlogo pri preprečevanju srčno-žilnih obolenj, nevrodegenerativnih bolezni, kot je na primer Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen, na splošno pa upočasnjujejo vse procese staranja.

Kako do čim bolj ekološke pridelave na domačem vrtu?

Rastline iz ekološke pridelave imajo višjo vrednost antioksidantov zato, ker so zrasle brez umetnih dodatkov in pospeševalcev rasti in so rodile plodove v svojem naravnem ciklu. Pri domači pridelavi moramo kljub temu, da je naš vrt manjši, prakticirati kolobarjenje vrtnin.

- Oglas -

Še nekaj nasvetov za domači vrt:

  • za gnojenje uporabljamo kompost
  • omislimo si toplo gredo
  • pokrbite, da imajo tla dovolj dušika
  • nabirajte pridelke na vrhuncu zrelosti

Publikacija The Journal of Agriculture and Food Chemistry (2003) poroča, da imajo rastline, ki so zrasle v zemlji, ki ima več naravnih hranilnih snovi, več lastnosti, ki delujejo antikancerogeno, krepijo in imunski sistem. Največ antioksidantov najdemo v paradižniku, borovnicah, rdečem zelju, jagodah, slivah, brokoliju, vodni kreši in špinači.

.

NAJNOVEJŠE