Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Vrt & VrtnarjenjeZ ekološko pridelavo do več antioksidantov

Z ekološko pridelavo do več antioksidantov

MORDA VAS ZANIMA

Sadje in zelenjava, ki jih pridelajo na ekološki način vsebuje tudi do 300 odstotkov več antioksidantov. Raziskave kažejo, da hrana, ki je pridelana na ekološki način vsebuje tudi do 1/3 več antioksidantov, kot industrijsko pridelana hrana.

- Oglas -

Sadje in zelenjava vsebujeta naravne antioksidante

Zakaj so antioksidanti pomembni?

Antioksidanti so naravne rastlinke kemijske spojine, ki pomagajo preprečevati poškodbe celic in tkiva v našem telesu. To delajo tako, da preprečujejo nastanek prostih radikalov. Antioksidanti pomagajo tudi zmanjševati vnetja ter bolečine v sklepih in mišicah. Antioksidanti igrajo tako tudi pomembno vlogo pri preprečevanju srčno-žilnih obolenj, nevrodegenerativnih bolezni, kot je na primer Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen, na splošno pa upočasnjujejo vse procese staranja.

Kako do čim bolj ekološke pridelave na domačem vrtu?

Rastline iz ekološke pridelave imajo višjo vrednost antioksidantov zato, ker so zrasle brez umetnih dodatkov in pospeševalcev rasti in so rodile plodove v svojem naravnem ciklu. Pri domači pridelavi moramo kljub temu, da je naš vrt manjši, prakticirati kolobarjenje vrtnin.

Še nekaj nasvetov za domači vrt:

  • za gnojenje uporabljamo kompost
  • omislimo si toplo gredo
  • pokrbite, da imajo tla dovolj dušika
  • nabirajte pridelke na vrhuncu zrelosti
- Oglas -

Publikacija The Journal of Agriculture and Food Chemistry (2003) poroča, da imajo rastline, ki so zrasle v zemlji, ki ima več naravnih hranilnih snovi, več lastnosti, ki delujejo antikancerogeno, krepijo in imunski sistem. Največ antioksidantov najdemo v paradižniku, borovnicah, rdečem zelju, jagodah, slivah, brokoliju, vodni kreši in špinači.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×