Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaVzroki za sivenje las in naravna pomoč

Vzroki za sivenje las in naravna pomoč

MORDA VAS ZANIMA

Zorenje ali staranje je obdobje v življenju, ki se mu ne moremo izogniti. Sivenje je del tega procesa in slej ko prej, bomo imeli vsi sive lase. Zakaj se to dogaja? Kako lahko ta proces zaustavimo?

- Oglas -

Sivi lasje

Zakaj sploh pride do sivenja?

Lasje najprej pobledijo, po nastanku melanina, pigmenta, ki je odgovoren za barvo postanejo temnejši ali svetlejši. Vsak lasni mešiček ima melanin. Proces sivenja se zgodi, ko celice, ki proizvajajo melanin, postanejo manj aktivne ali pa nehajo delovati.

Obstajajo nekateri dejavniki, ki lahko pospešijo sivenje ali pa spremenijo pigmentacijo las. Ti so:

  1. GENETIKA

Nekateri ljudje kljub zdravim in močnim lasem, začno siveti že v zgodnjih dvajsetih letih. Razlog je sicer lahko stres, vendar so tu večkrat prisotni geni, ki upravljajo z vsakim lasnim mešičkom posebej. Genetika se poigrava z nami tako pri sivenju, kot tudi pri plešavosti.

  1. KAJENJE

- Oglas -

Kajenje poveča sivenje las, znano je tudi da imajo kadilci kar štirikrat večjo verjetnost, da osivijo, kot ljudje, ki ne kadijo.

  1. ANEMIJA

Pomanjkanje B vitamina, slabo delovanje ščitnice in še nekaj drugih bolezenskih stanj lahko povzročijo predčasno staranje in z njim sivenje las. Tako kot nekatera zdravila vplivajo na naše telo, lahko tudi na lase.

  1. STAROST

Zmanjševanje melanina prihaja s staranjem. Lasje pri večini ljudi v starosti posivijo.

  1. VODIKOV PEROKSID

To spojino vsebuje veliko barv za lase, čeprav za njih ni preveč koristna, saj jih oslabi in jim odvzame tudi barvo, tako da posledično osivijo.

Naravne rešitve v boju s sivenjem

ČEBULA IN LIMONIN SOK

Sliši se čudno, vendar gre za izredno učinkovito kombinacijo v boju proti sivenju las. Čebula je bogata z encimom katalaza in se že leta uporablja v ta namen. Svetuje se masiranje lasišča s čebulno-limoninim sokom.

KANA

Kana je naravna barva za lase, ki lasem povrne barvo in jih ne uničuje, kot večina ostalih barv.

HE ŠOU VU

He Shou Wu (He šov vu) je korenina, iz katere izdelujejo ekstrakt, ki v jetrih spodbuja izdelavo encima, ki razgrajuje vodikov peroksid, saj je le ta ovira melanocite v lasišču pri izdelovanju melanina – lasnega pigmenta, študije pa kažejo, da začno lasje po nekaj mesecih uživanja te rastline oziroma ekstrakta pridobivati svojo naravno barvo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×