Vzroki za sivenje las in naravna pomoč

  Zorenje ali staranje je obdobje v življenju, ki se mu ne moremo izogniti. Sivenje je del tega procesa in slej ko prej, bomo imeli vsi sive lase. Zakaj se to dogaja? Kako lahko ta proces zaustavimo?


  Sivi lasje

  Zakaj sploh pride do sivenja?

  Lasje najprej pobledijo, po nastanku melanina, pigmenta, ki je odgovoren za barvo postanejo temnejši ali svetlejši. Vsak lasni mešiček ima melanin. Proces sivenja se zgodi, ko celice, ki proizvajajo melanin, postanejo manj aktivne ali pa nehajo delovati.

  Obstajajo nekateri dejavniki, ki lahko pospešijo sivenje ali pa spremenijo pigmentacijo las. Ti so:

  1. GENETIKA

  Nekateri ljudje kljub zdravim in močnim lasem, začno siveti že v zgodnjih dvajsetih letih. Razlog je sicer lahko stres, vendar so tu večkrat prisotni geni, ki upravljajo z vsakim lasnim mešičkom posebej. Genetika se poigrava z nami tako pri sivenju, kot tudi pri plešavosti.


  1. KAJENJE

  Kajenje poveča sivenje las, znano je tudi da imajo kadilci kar štirikrat večjo verjetnost, da osivijo, kot ljudje, ki ne kadijo.

  1. ANEMIJA

  Pomanjkanje B vitamina, slabo delovanje ščitnice in še nekaj drugih bolezenskih stanj lahko povzročijo predčasno staranje in z njim sivenje las. Tako kot nekatera zdravila vplivajo na naše telo, lahko tudi na lase.

  1. STAROST

  Zmanjševanje melanina prihaja s staranjem. Lasje pri večini ljudi v starosti posivijo.

  1. VODIKOV PEROKSID

  To spojino vsebuje veliko barv za lase, čeprav za njih ni preveč koristna, saj jih oslabi in jim odvzame tudi barvo, tako da posledično osivijo.


  Naravne rešitve v boju s sivenjem

  ČEBULA IN LIMONIN SOK

  Sliši se čudno, vendar gre za izredno učinkovito kombinacijo v boju proti sivenju las. Čebula je bogata z encimom katalaza in se že leta uporablja v ta namen. Svetuje se masiranje lasišča s čebulno-limoninim sokom.

  PREBERITE TUDI:  Korenje zavira procese staranja

  KANA

  Kana je naravna barva za lase, ki lasem povrne barvo in jih ne uničuje, kot večina ostalih barv.

  HE ŠOU VU

  He Shou Wu (He šov vu) je korenina, iz katere izdelujejo ekstrakt, ki v jetrih spodbuja izdelavo encima, ki razgrajuje vodikov peroksid, saj je le ta ovira melanocite v lasišču pri izdelovanju melanina – lasnega pigmenta, študije pa kažejo, da začno lasje po nekaj mesecih uživanja te rastline oziroma ekstrakta pridobivati svojo naravno barvo.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte

  Ne zamudite zanimivih vsebin:

  Spletne zanimivosti:

  loading...