Protivnetni napitek iz kokosa in kurkume za boljšo prebavo in jetra

    Kurkumino mleko je tradicionalna indijsko-ajurvedska pijača, ki se običajno spije pred spanjem. Z dodatkom ingverja postane še toliko boljša, ker ima ingver protivnetne lastnosti, med pa dodajte po izbiri. Toplota napitka preplavi celo telo in če vam bo okus všeč, vas bo pijača hitro zazibala v spanje.

    Protivnetni napitek iz kokosa in kurkume
    Foto: Profimedia / Splash

    Torej, potrebujete kokosovo mleko, saj je polno zdravih maščob in vsebuje lavrinske kisline, antimikrobne lipide in kaprinsko kislino, ki ima protibakterijske, protiglivične in protivirusne lastnosti. Potem je na seznamu sestavin seveda še kurkuma, ki ima številne zdravilne učinke, in sicer pomaga pri lajšanju bolečin artritisa, zaradi svojih protivnetnih lastnosti. Pomaga na splošno pri zmanjševanju bolečin in vročine pri raznih boleznih. Pomaga pri razstrupljanju jeter s krepitvijo le teh ter poveča pretok žolča in žolčnih kamnov. Pospeši krvni obtok in s tem preprečuje strjevanje krvi (paziti morate, če imate zdravila za redčenje krvi). Zdravi in pomirja prebavni trakt in celo pomaga pri preprečevanju razjed, zaradi svojih antiseptičnih lastnosti. Prav tako so raziskave pokazale, da pomaga v boju proti raku, saj njena sestavina barvilo kukrkumin ubije več vrst rakavih celic. Pri živalih kurkumin preprečuje ali zavira kožnega raka, raka dojk, jeter, želodca, dvanajstnika in debelega črevesa. Poleg tega ta sestavina preprečuje staranje, zavira nastajanje novih krvnih žil v tumorjih in njihovo zadušitev ter tako ustavite rasti in metastaze.

    Recept za okusno in zdravo pijačo

    • 2 skodelice kokosovega mleka, lahko tudi mleka po vaši izbiri
    • 1 žlička kurkume
    • ¼ žličke črnega popra, saj je absorpcija kurkume večja v kombinaciji s črnim poprom
    • 1 manjši košček ingverja
    • med ali sladilo po želji

    Če imate črevesne težave izpustite črni poper, saj je lahko problematičen pri razjedah.

    Priprava: Vse skupaj, razen medu dajte v posodo, zmešajte in na srednje močnem ognju zavrite. Ko se pojavijo mehurčki, zmanjšajte ogenj in kuhajte še 5 minut, da se okusi prepojijo. Precedite, da se znebite ingverja, ki ga lahko pojeste samega. Razdelite v dve skodelici in delite ljubezen. Lahko noč!

    Povejte svoje mnenje - kometirajte
    Deli
    Lina Zalaznik
    Avtorica člankov z ljubeznijo do branja knjig, svojih bližnjih, morja, smeha ter lepe narave.