ŽivaliUmrla nosoroginja Nola

Umrla nosoroginja Nola

MORDA VAS ZANIMA

Iz živalskega vrsta v safari parku v San Diegu so sporočili, da je umrla severna bela nosoroginja Nola. Za seboj je pustila le tri nosoroge te vrste. Severni beli nosorog je namreč ena izmed najbolj ogroženih žival na svetu.

Nosoroginja Nola
Foto: Profimedia / Splash
- Oglas -

Iz Safari parka so v nedeljo sporočili, da se je Noli stanje izredno poslabšalo, zato so v ponedeljek zgodaj zjutraj sprejeli težko odločitev in ji z evtanazijo skrajšali življenje in muke. Nola, ki je bila stara 41 let, je utrpela hudo bakterijsko okužbo in se zaradi velike starosti na žalost ni mogla več boriti z njo.

Nola je preživela več kot 25 let v parku in postala priljubljena tako med obiskovalci, kot tudi med osebjem živalskega vrta. Ker je bila ena izmed zadnjih štirih še živih belih nosorogov, je njena smrt še toliko bolj zaskrbljujoča. Preostali trije nosorogi se nahajajo v OI Pejeta rezervatu v Keniji, kjer so zaščiteni z oboroženimi stražarji 24 ur na dan.

Na žalost so vsi trije starejši in samice niso sposobne za vzrejo mladičev pa tudi moški imajo nizko število spermijev. Nosorogu Angalifu so lani tik pred smrtjo odvzeli spermo in jajčeca so pred smrtjo želeli tudi Noli, a jim na žalost ni uspelo.

Nosorogi so eni od najbolj ogroženih živali, njihovi rogovi so zelo iskani v Aziji, zato so pogosta tarča lovcev. V divjini obstaja sicer 29.000 drugih nosorogov, številka pa se je zmanjšala iz kar okoli 500.000 nosorogov. Toliko jih je namreč bilo pred pol stoletja. K izumrtju je pripomogla tudi državljanska vojna, lov in izguba habitata.

- Oglas -

Žalostna novica je presenetila vse le nekaj tednov po tem, ko so na novinarski konferenci v parku razpravljali o reševanju te vrste nosorogov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×