0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPogrejte se z vročo čokolado

Pogrejte se z vročo čokolado

MORDA VAS ZANIMA

Skodelica vročega kakavovega napitka vas ne bo le dodobra ogrela, ampak boste tako poskrbeli tudi za svoje zdravje. Kakav vsebuje veliko antioksidantov, ki pomagajo zmanjševati tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja ter se borijo proti nevarnim prostim radikalom iz okolja, ki poškodujejo celice. Po podatkih raziskave, opravljene na Univerzi Cornell, je koncentracija antioksidantov v kakavu skoraj dvakrat višja od koncentracije v rdečem vinu. Prav tako naj bi kakav vseboval tudi trikrat več antioksidantov od zelenega in kar štirikrat več od črnega čaja.

- Oglas -

Kakav vsebuje še veliko flavonoidov, ki ravno tako pomagajo v boju proti srčno-žilnim obolenjem, saj znižujejo krvni tlak in skrbijo za zdravje našega ožilja. Če uživamo hrano, bogato s flavonoidi, zmanjšamo vnetja ter pomagamo preprečevati razvoj odpornosti na inzulin, zaradi česar zmanjšamo tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa 2.

Vroča čokolada

Zgodovina grenkega aromatičnega napitka

Prava vroča čokolada (in ne kakšna instant varianta, ki jo lahko kupimo v trgovini ali nam jo postrežejo v kavarni) je sestavljena iz zmletih kakavovih zrn in vročega mleka ali vode.

- Oglas -

Prvi vroči čokoladni napitek so že pred več kot 2000 leti ustvarili Maji. Šlo je za mešanico zdrobljenih kakavovih zrn, vode, koruznega zdroba in čilijev. Pijačo so pili hladno. Azteki pa so ustvarili grenak in pikanten napitek, za katerega so verjeli, da ima zdravilne lastnosti – med drugim naj bi pomagal pri utrujenosti ter izboljševal razpoloženje.

Vroča čokolada je v Evropi postala priljubljena po tem, ko so Evropejci prišli v stik z novim svetom. Evropejci so namesto čilija uporabljali sladkor, saj jim grenak okus prvotne pijače ni bil ravno po godu. Vroča čokolada je tako v tistem času postala zelo cenjena in zaželena pijača, ki pa so si jo lahko privoščili samo najbolj premožni.

V 19. stoletju so na Nizozemskem naredili kakav v prahu, in sicer tako, da so mastno kakavovo maslo ločili od kakavovih zrn. Tak kakav je bilo zelo preprosto vmešati v mleko ali vodo.

Kateri kakav izbrati?

Manj predelan ko je kakav, več hranilnih snovi vsebuje. Kakav v svoji presni različici vsebuje kar štirikrat več antioksidantov kot toplotno obdelan kakav. Presni kakav je danes mogoče kupiti v skoraj vsaki nekoliko večji trgovini z živili. Nekaterim zaradi svojega grenkega okusa ni pretirano všeč, a tega lahko preprosto izboljšate tako, da kakav osladite s katerim od naravnih sladil, kot so na primer surovi med, melasa, javorjev sirup in drugi.

- Oglas -

Mešanice za pripravo vroče čokolade, ki jih danes lahko kupimo v trgovini, vsebujejo nasičene maščobe in sladkor, zato se jim raje izognite. Raje poiščite presni kakav v prahu, ki vsebuje malo maščob in sladkorja. Odličen čokoladni napitek si pripravite tako, da kakav raztopite v vročem mleku. Dobili boste hranilno bogat in nadvse aromatičen napitek, s katerim se boste dodobra ogreli, na svoj račun pa bodo prišle tudi vaše okušalne brbončice.

Za pripravo okusnega kakavovega napitka potrebujete:

  • 1/3 skodelice vroče vode
  • ¼ skodelice nesladkanega kakava v prahu
  • 4 skodelice mleka
  • ščep soli
  • jušno žlico vaniljevega ekstrakta
  • sladilo po izbiri

Priprava:

Sladilo, kakav v prahu, sol in vodo stresite v kozico in dobro premešajte. Mešanico segrevajte na zmernem ognju in ves čas mešajte, dokler mešanica ne zavre. Mešanica naj vre še eno minuto, vi pa jo ves čas mešajte. V kozico nato vlijte mleko in mešanico dobro segrejte (ne sme pa zavreti). Kozico odstavite s štedilnika, napitku dodajte še vaniljev ekstrakt, dobro premešajte in postrezite.

.

NAJNOVEJŠE