0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaKako na eko način očistiti pečico

Kako na eko način očistiti pečico

MORDA VAS ZANIMA

Zagotovo ste si tudi vi že kdaj razbijali glavo s tem, kako očistiti vse trdovratne obloge in ostanke hrane, ki se s časom naberejo v pečici. Številna sredstva za odstranjevanje teh vrst madežev so lahko nemalokrat agresivna in škodljiva za vaše zdravje in okolje.

- Oglas -

Izogibajte se uporabe kemikalij in konvencionalnih čistil za čiščenje pečice

Številna sredstva za čiščenje pečice sicer čudežno razgradijo celo najbolj trdovratne madeže in najbolj zasušene ostanke hrane. In za to ne obstaja nobeno čudežno naključje: Vsebujejo namreč izredno agresivne sestavine. Številna sredstva za čiščenje pečic vsebujejo lug oziroma natrijev hidroksid. Lug je sicer učinkovit, hkrati pa tudi precej škodljiv. Lahko poškoduje vaše oči in kožo, če ga zaužijete, pa je to lahko tudi usodno. Zato luga ni varno imeti doma, še posebej če imate tudi majhne otroke.

Čiščenje pečice

Preprečite trdovratne madeže, ki jih je težko očistiti

Prvi korak do čiste pečice je preprečevanje madežev. Ko v pečici pripravljate jedi, kot so različne pite oziroma kakšne druge bolj sočne jedi, jih med pečenjem pokrijte s folijo ali kako drugače zaščitite, saj boste tako preprečili, da bi bila vsa pečica polna soka in maščob. Če se pojavijo kakršnikoli madeži, jih takoj očistite, saj boste tako preprečili, da bi se zasušili. Pomembno je, da pečico čistite sproti. Po vsaki uporabi jo obrišite z vlažno krpo in tako boste preprečili, da bi se v njej nabirali trdovratni madeži in obloge.

- Oglas -

Kako očistiti pečico na naraven način?

Naravna eko in zdravju prijazna sredstva za čiščenje pečice je zelo preprosto izdelati. Za osnovo uporabite sodo bikarbono, limonin sok in kis. Ta naravna sredstva za čiščenje pečice so preprosta, učinkovita ter popolnoma neškodljiva. Za odstranjevanje zasušene maščobe, čim bolj naravno sredstvo za pomivanje posode zmešajte z vodo in madeže odstranite z gobico. Naravna sredstva za pomivanje posode vsebujejo sestavine rastlinskega izvora, kot je na primer kokos.

Če se želite znebiti neprijetnega vonja, sok dveh limon stisnite v globljo posodo in vanjo do višine dveh centimetrov natočite še vodo. Posodo postavite v pečico, jo segrejte na 120 °C in posodo v pečici pustite približno pol ure. Tako se boste zlahka znebili neprijetnih vonjav v pečici.

Odstranite zažgane ostanke hrane

Če želite odstraniti zažgane ostanke hrane, sodo bikarbono potresite po dnu pečice in jo nato popršite z vodo. Pustite učinkovati čez noč, nato pa površino zjutraj pobrišite s krpo. Zagotovo boste tako odstranili večino umazanije. Če navkljub temu v pečici še vedno ostanejo delci zažgane hrane, po njih potresite še malo sode bikarbone ter dodajte malo kisa za vlaganje. Pustite delovati pol ure, nato pobrišite.

Ko želite dobro očistiti steklo v pečici, ki zaradi umazanije nemalokrat postane motno, vam svetujemo naslednje: zmešajte sodo bikarbono in limonin sok – dobiti morate gosto pasto. Pasto vtrite v vrata pečice, pustite delovati pol ure, nato pa površino pobrišite z gobico. Steklo bo zopet čisto in sijoče.

- Oglas -

V primeru, ko pa res ne morete odstraniti trdovratnih madežev v pečici, pa lahko uporabite tudi samodejni program čiščenja (če ga vaša pečica seveda ima). Sicer ta način čiščenja pečice ni ravno med najbolj energetsko varčnimi,  je vseeno zelo učinkovit. Po končanem avtomatskem čiščenju boste stene pečice le še obrisali z vlažno krpo.

.

NAJNOVEJŠE