0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaV Španiji se obeta »menstrualna bolniška«

V Španiji se obeta »menstrualna bolniška«

MORDA VAS ZANIMA

Menstruacija seveda ni bolezen, toda težave, ki se pojavljajo »tiste dni v mesecu«, so lahko včasih zelo podobne bolezenskim simptomom. V mislih imamo simptome, kot so hude bolečine oziroma krči v trebuhu, driska, slabost, bruhanje, bolečine v križu in pomanjkanje energije. Osebe, ki se med menstruacijo spopadajo z zelo intenzivnimi težavami, morajo pogosto kljub temu skrbeti za vsakodnevne obveznosti. Pogosto na primer ni možna odsotnost z delovnega mesta. V Španiji so prepoznali to težavo in se odločili, da je čas za spremembo. Tako nameravajo uvesti »menstrualno bolniško« oziroma pravico do bolniške odsotnosti zaradi zelo močnih in bolečin menstruacij.

- Oglas -

Najmanj trije dnevi zagotovljene bolniške, z možnostjo podaljšanja na pet dni

Načrtovana »menstrualna bolniška« je del širšega paketa sprememb, ki se obetajo na področju reproduktivnega zdravja. Špansko ministrstvo za enakopravnost trenutno pripravlja osnutek novega zakona, ki vključuje tudi pravico do bolniške odsotnosti z dela zaradi težav, povezanih z menstruacijo. Na ministrstvu upajo, da bodo z novim zakonom zagotovljeni najmanj trije dnevi »menstrualne bolniške«, z možnostjo podaljšanja na pet dni.

Boleče menstruacije vse prej kot redek pojav

Raziskave kažejo, da je zelo boleča menstruacija vse prej kot izjema. Z njimi naj bi se namreč spopadala več kot polovica žensk v rodni dobi. Ta odstotek pa je še višji pri mladih. V najstniškem obdobju so namreč boleče menstruacije še posebej pogoste. Po nekaterih podatkih naj bi se z njimi spopadalo kar približno 74 odstotkov mlajših oseb, ki so že dobile prvo menstruacijo. Gre za težavo, ki je pogosto spregledana, tako na širši družbeni ravni kot v medicinski stroki. O tem priča tudi dejstvo, da v Evropi za zdaj še ne poznamo pravice do bolniške odsotnosti zaradi boleče menstruacije. Če bo načrtovani zakon sprejet, bo Španija postala prva evropska država, v kateri bo ta pravica zagotovljena zakonsko.

Neupravičeno razlikovanje med zelo podobnimi simptomi

Na španskem ministrstvu za enakopravnost poudarjajo, da pri bolečih menstruacijah ne gre samo za »rahlo nelagodje« ali »manjšo nevšečnost«, ampak so lahko pridruženi zelo resni simptomi. Poleg simptomov, naštetih uvodoma, so na primer pogoste tudi težave z glavoboli in povišano telesno temperaturo. Če bi šlo za bolezen, ki bi jo spremljali tovrstni simptomi, bi bilo večini samoumevno, da je oseba začasno nezmožna za delo. Ker pa so simptomi tu povezani z menstruacijo, jih pogosto obravnavamo povsem drugače. Kot je povedala Angela Rodriguez, sekretarka na španskem ministrstvu za enakopravnost, je tovrstno razlikovanje nelogično.

- Oglas -

Zadrega in strah pogosto otežujeta odkrito komunikacijo

Menstruacija je žal še vedno povezana s precejšnjo stigmo. Raziskave kažejo, da je odsotnost z dela zaradi bolečih menstruacij in spremljajočih simptomov sicer precej pogosta, vendar pri tem ne gre nujno za uradno priznano bolniško odsotnost. Ženske, ki se spopadajo z zelo bolečimi menstruacijami, zaradi zadrege o težavi pogosto težko odkrito spregovorijo z delodajalcem. Obenem pa je prisoten tudi strah, da zdravnik njihovih težav ne bo jemal resno.

Znižanje davka in širša dostopnost higienskih izdelkov

Osnutek novega zakona, ki se obeta v Španiji, vključuje tudi druge pomembne spremembe, povezane z menstruacijo. Mednje spada tudi lažja dostopnost do higienskih izdelkov, kot so vložki in tamponi. Če bo zakon potrjen, bodo higienski izdelki, ki so potrebni med menstruacijo, brezplačno dostopni v vseh javnih ustanovah, kar naj bi pripomoglo k zajezitvi t. i. menstrualne revščine. Obetajo pa se tudi spremembe, povezane z obdavčitvijo menstrualnih higienskih pripomočkov, ki naj bi bili po novem obdavčeni precej manj, kot so trenutno.   

NAJNOVEJŠE