0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaTežave z menstruacijo, ki jih ženske ne bi smele ignorirati

Težave z menstruacijo, ki jih ženske ne bi smele ignorirati

MORDA VAS ZANIMA

Ogromno žensk se sooča s težavami, povezanimi z menstruacijo. Pogosto sicer ne gre za nič resnejšega. Povsem običajna so namreč manjša odstopanja pri naših mesečnih ciklusih, vendar pa po drugi strani obstajajo tudi določene težave, ki so lahko povezane z nekaterimi boleznimi. Če torej tudi pri sebi opažate katerega izmed opozorilnih znakov, navedenih v nadaljevanju, se je vsekakor smiselno čim prej posvetovati z ginekologinjo.

- Oglas -

Vaše menstruacije so nenadoma postale zelo neredne

Dolžina menstrualnega ciklusa se lahko pri posameznih ženskah nekoliko razlikuje. Povprečna dolžina je sicer 25–30 dni, vendar se tudi menstrualni ciklusi, ki trajajo le 21 dni, ali takšni, ki trajajo 35 dni, dojemajo kot normalni. Če je postala vaša menstruacija zelo neredna, medtem ko prej s tem niste imeli večjih težav, ali če so ciklusi zelo kratki ali zelo dolgi (pod 21 dni ali nad 35), je to lahko znak različnih motenj – na primer sindroma policističnih jajčnikov ali motenega delovanja ščitnice.

Menstruacija

Menstruacije niste imeli že 3 mesece

Ob izostanku menstruacije najpogosteje pomislimo na nosečnost ali na začetek menopavze. Če zagotovo niste noseči in če ste še premladi za menopavzo, so lahko v ozadju dolgotrajnejšega izostanka menstruacije med drugim tudi hormonske motnje in celo spolno prenosljive bolezni. Seveda pa je lahko izostanek menstruacije tudi znak, da je vaša telesna teža prenizka. Pozorni morate biti predvsem v primeru, da menstruacije niste imeli že več kot 90 dni.

- Oglas -

Rahle krvavitve med posameznimi menstruacijami

Se vam dogaja, da rahlo krvavite tudi med menstruacijam? Razlogi za to so lahko različni. Če jemljete hormonsko kontracepcijo, je lahko kriv neustrezen odmerek. Včasih pa so lahko vzrok za krvavitve med menstruacijo tudi fibroidi ali pa gre za endometriozo.

Vaša menstruacija je običajno zelo močna in traja dlje kot teden dni

Tudi izjemno močne krvavitve, ki jih pogosto spremljajo tudi bolečine in krči, ali nadpovprečno dolge menstruacije seveda niso težava, ki bi jo lahko preprosto ignorirali. Še posebej ker lahko postanete čez čas zaradi tega tudi anemični. Pogosto so sicer tudi tovrstne težave povezane s hormonskim neravnovesjem v telesu.

.

NAJNOVEJŠE