Eko poroka: 5 nasvetov za okolju prijaznejše poročno slavje

Poroke so namreč pogosto zelo obremenjujoče za okolje. Vendar pa lahko na srečo organizirate prečudovito »eko poroko«.

Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.
Zdravje & prehranaUčinkovita naravna pomoč pri težavah v menopavzi

Učinkovita naravna pomoč pri težavah v menopavzi

MORDA VAS ZANIMA

Prehod v menopavzo lahko marsikateri ženski povzroča hude težave in slabo vpliva na počutje. Menopavza najpogosteje nastopi med 49 in 52 letom. Preverite, kako se lahko z naravo borite proti nezaželenim tegobam v tem obdobju.

Najpogostejše težave

- Oglas -

Že nekaj let pred menopavzo v jajčnikih zori vse manj spolnih celic, hkrati se zmanjšuje tudi tvorba spolnih hormonov. V ženskem telesu ima pomembno vlogo spolni hormon estrogen in prav njegovo pomanjkanje po menopavzi lahko povzroči številne težave in obolenja. Med menopavzo zato veliko žensk občuti nezaželene simptome. Najpogostejša težava so navali vročine, pri čimer gre za nenaden občutek toplote ali celo vročine, ki se širi v različne dele telesa, najpogosteje proti glavi, obrazu in prsnemu košu. Pogosto se mu pridružijo znojenje in zardevanje, hitro bitje srca in tesnoba. Pojavijo se lahko tudi čustvene spremembe, kot so tesnoba, razdražljivost, utrujenost in depresija. Pogostokrat se ženske soočajo  tudi  z motnjami koncentracije in nespečnostjo. Pojavi se lahko tudi inkontinenca in pogostejša vnetja sečil, nožnica pa lahko postane suha. Poveča se tudi možnost za nastanek osteoporoze.

Zdravilne rastline

Zdravilne rastline, ki lahko blažijo težave v menopavzi, so, žajbelj, rman, bela omela, melisa, islandski lišaj, navadna plahtica, baldrijan, konoplja, soja, ginko, šentjanževka, lan in črna detelja. Šentjanževka lahko pomaga pri znakih potrtosti in tesnobi, žajbelj pri prekomernem potenju, baldrijan pri težavah s spanjem, ginko pa pomaga pri ohranjanju zdravja možganov.

Hrana

V obdobju menopavze so izjemnega pomena fitoestrogeni. To so naravne snovi, ki pripomorejo k ponovni vzpostavitvi hormonskega ravnovesja. Po strukturi so podobni ženskim hormonom in tako posnemajo delovanje endogenih estrogenov. Fitoestrogeni so sestavine mnogih rastlin, stročnic, semen, žitaric, sadja in zelenjave. Pridobivajo jih iz zrn navadne soje, cvetov in zeli črne detelje, lanenih semen.  Tako lahko uživate hrano, bogato s temi snovmi, kot so recimo tempeh, tofu in sojino mleko.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×