0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaUčinkovita naravna pomoč pri težavah v menopavzi

Učinkovita naravna pomoč pri težavah v menopavzi

MORDA VAS ZANIMA

Prehod v menopavzo lahko marsikateri ženski povzroča hude težave in slabo vpliva na počutje. Menopavza najpogosteje nastopi med 49 in 52 letom. Preverite, kako se lahko z naravo borite proti nezaželenim tegobam v tem obdobju.

- Oglas -

Najpogostejše težave

Že nekaj let pred menopavzo v jajčnikih zori vse manj spolnih celic, hkrati se zmanjšuje tudi tvorba spolnih hormonov. V ženskem telesu ima pomembno vlogo spolni hormon estrogen in prav njegovo pomanjkanje po menopavzi lahko povzroči številne težave in obolenja. Med menopavzo zato veliko žensk občuti nezaželene simptome. Najpogostejša težava so navali vročine, pri čimer gre za nenaden občutek toplote ali celo vročine, ki se širi v različne dele telesa, najpogosteje proti glavi, obrazu in prsnemu košu. Pogosto se mu pridružijo znojenje in zardevanje, hitro bitje srca in tesnoba. Pojavijo se lahko tudi čustvene spremembe, kot so tesnoba, razdražljivost, utrujenost in depresija. Pogostokrat se ženske soočajo  tudi  z motnjami koncentracije in nespečnostjo. Pojavi se lahko tudi inkontinenca in pogostejša vnetja sečil, nožnica pa lahko postane suha. Poveča se tudi možnost za nastanek osteoporoze.

Zdravilne rastline

Zdravilne rastline, ki lahko blažijo težave v menopavzi, so, žajbelj, rman, bela omela, melisa, islandski lišaj, navadna plahtica, baldrijan, konoplja, soja, ginko, šentjanževka, lan in črna detelja. Šentjanževka lahko pomaga pri znakih potrtosti in tesnobi, žajbelj pri prekomernem potenju, baldrijan pri težavah s spanjem, ginko pa pomaga pri ohranjanju zdravja možganov.

Hrana

V obdobju menopavze so izjemnega pomena fitoestrogeni. To so naravne snovi, ki pripomorejo k ponovni vzpostavitvi hormonskega ravnovesja. Po strukturi so podobni ženskim hormonom in tako posnemajo delovanje endogenih estrogenov. Fitoestrogeni so sestavine mnogih rastlin, stročnic, semen, žitaric, sadja in zelenjave. Pridobivajo jih iz zrn navadne soje, cvetov in zeli črne detelje, lanenih semen.  Tako lahko uživate hrano, bogato s temi snovmi, kot so recimo tempeh, tofu in sojino mleko.

.

NAJNOVEJŠE