0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAgar agar – »rastlinska želatina« iz rdečih alg

Agar agar – »rastlinska želatina« iz rdečih alg

MORDA VAS ZANIMA

Morda ste nedolgo tega v receptu med sestavinami zasledili agar agar, vendar niste bili povsem prepričani, kaj je to. Čeprav agar agar še vedno sodi med nekoliko eksotične sestavine, pa se z njim v zadnjih letih spoznava vse več ljudi. Gre pravzaprav za nekakšno rastlinsko želatino, ki se pridobiva iz rdečih alg. V trgovinah je na voljo v različnih oblikah, ki jih nato uporabite podobno kot želatino.

- Oglas -

Agar agar se za zgoščevanje uporablja že skoraj 400 let

Agar agar (včasih imenovan tudi zgolj agar) ima sicer precej dolgo zgodovino. Prvič naj bi se pojavil že v 17. stoletju, ko ga je naključju odkril neki Japonec. Ugotovil je namreč, da se je juha, za pripravo katere je uporabil tudi posebno vrsto rdečih alg, naslednji dan zgostila oziroma da je postala »želatinasta«. Vsekakor je agar agar zelo praktičen v številnih receptih, po mnenju mnogih pa ima lahko tudi pozitiven vpliv na naše zdravje, saj se v njem skriva precej koristnih hranilnih snovi – na primer minerali, kot so mangan, magnezij in žveplo, ter vitamin B9, gre pa tudi za dober vir vlaknin …

Naravna pomoč pri prebavi

Zaradi visokega deleža vlaknin, ki jih vsebuje, lahko agar agar pomaga pri prebavi – predvsem pri težavah z zaprtjem. Zadosten vnos vlaknin pa je seveda pomemben tudi na dolgi rok, za preprečevanje hujših bolezni prebavil. Ne nazadnje pa vlaknine pripomorejo tudi k zaščiti našega srčno-žilnega sistema.

Dolgotrajnejši občutek sitosti za lažje hujšanje

Če boste agar agar dodali različnim jedem (na primer juham), bodo te precej bolj nasitne, kot bi bile sicer, ne da bi se pri tem bistveno povišal kalorični vnos. Tako je lahko agar agar tudi izvrsten dodatek za vse, ki se želite znebiti odvečnih kilogramov.

- Oglas -

Kalcij in mangan za močne kosti

S staranjem se gostota naših kosti počasi zmanjšuje. Tako moramo biti še posebej pozorni na to, da zaužijemo dovolj kalcija, s čimer lahko zmanjšamo tveganje za osteoporozo in sorodne bolezni. Agar agar vsebuje precej omenjenega minerala, ključnega za zdrave kosti. Poleg kalcija pa je treba izpostaviti vsaj še mangan, ki je prav tako zelo pomemben za naše kosti.

Preprečevanje anemije oziroma slabokrvnosti

O anemiji govorimo, ko naše telo nima na voljo dovolj rdečih krvničk, zato je motena oskrba celic s kisikom. Pojavijo se simptomi, kot so povečana utrujenost, zadihanost, omotičnost ipd. Običajno pride do anemije, imenovane tudi slabokrvnost, zaradi pomanjkanja železa. Agar agar je zelo dober vir železa, zato je lahko koristen tudi za preprečevanje slabokrvnosti. Priporočamo vam sicer, da agar agar kombinirate z živili, ki vsebujejo veliko vitamina C, na primer s citrusi. Kot verjetno veste, namreč vitamin C močno izboljša absorpcijo železa.

.

NAJNOVEJŠE