Učinkoviti antibiotiki iz vaše kuhinje

    Antibiotiki se uporabljajo za preprečevanje in zdravljenje bakterijskih okužb. Raziskave so pokazale, da so najbolj pogosto predpisano zdravilo, a je njihova prekomerna in nekritična raba nevarna za razvoj bakterij, ki nanje razvijejo odpornost. K sreči nam narava ponuja celo vrsto antibiotikov, ki jih najdemo tudi v domači kuhinji.

    Z uživanjem zelišč, začimb, zelenjave in drugih rastlin, ki so naravni »antibiotiki« oziroma delujejo protibakterijsko, se lahko izognete marsikateri bolezni. Z njihovim uživanjem boste okrepili svojo odpornost na povsem naraven način.

    Naravni antibiotiki

    Origano

    Ta začimba je znana po protibakterijskem delovanju. Hkrati pa je tudi močan antioksidant z antiseptičnim, protivirusnim, protiglivičnim ter antiparazitnim učinkom. Origano dokazano blaži tudi bolečine.

    Ameriški slamnik

    Je učinkovit proti različnim povzročiteljem infekcij. Obenem izboljša imunski odgovor organizma, da se lahko ta uspešneje spopade z infekcijami. Pospešuje tudi celjenje ran. Najpogosteje se ameriški slamnik uporablja za preprečevanje in zmanjševanje simptomov gripe in prehlada ter splošno krepitev imunskega sistema.

    Kokosovo olje

    Odlično deluje proti glivicam in ostalim mikrobom. Je odličen vir antioksidantov in spodbuja delovanje imunskega sistema. Poleg tega kokosovo olje uravnava tudi koncentracijo glukoze in holesterola v krvi ter stimulira delovanje ščitnice.

    Česen

    Česen vsebuje žveplovo spojino alicin, ki ima lastnosti naravnega antibiotika. Poleg alicina sta za krepitev imunskega odgovora zelo pomembna tudi minerala germanij in kalij v česnu. Je prava zakladnica antioksidantov in je tudi izjemno učinkovit proti virusnim in bakterijskim infekcijam. Njegovo uživanje priporočajo pri bronhitisu, prehladu, kašlju, vročini, vnetem žrelu ter glivičnih vnetjih.

    Ingver

    Ingver ima močno antibiotično in protivnetno delovanje. Poleg tega tudi znižuje holesterol v krvi ter blaži simptome artritisa. V primeru vnetja grla, gnoja in zasluzenosti je priporočljivo grgranje ingverjevega napitka. Pripravite ga tako, da v lonec vrele vode dodate ingver, narezan na kolobarje (vsega skupaj približno 5 centimetrov korenine). Počakajte, da se korenina v vodi zmehča – takrat lonec odstavite z ognja in počakajte, da se ohladi. Sok lahko grgrate oziroma uživate vsak dan.

    Kurkuma

    Raziskave so pokazale, da glavna sestavina kurkume – kurkumin izboljšuje delovanje imunskega sistema in ima obenem tudi protibakterijski učinek. Pri roki je dobro imeti začinjen med – skodelico medu, v katero ste enakomerno zmešali šest žlic kurkume, štiri žlice ingverja, žličko cimeta in žličko mletih klinčkov. Za krepitev imunskega sistema uživajte po eno žličko tega naravnega antibiotika na dan (po obroku).

    Med Manuka

    Velja za najbolj zdravo vrsto medu. Ima zelo dobro antimikrobno, protivnetno in antiseptično delovanje.

    Jabolčni kis

    Jabolčni kis je odličen antiseptik in antibiotik. Znižuje koncentracijo holesterola v krvi, spodbuja hujšanje ter zmanjšuje tveganje za nastanek raka. Za krepitev imunskega sistema priporočamo dve čajni žlički jabolčnega kisa, ki ju razredčite z vodo. Mešanici lahko dodate med. Pijte jo zjutraj na tešče.

    Zelje

    Je bogato z vitamini A, B in C ter učinkovito ščiti pred virusnimi in bakterijskimi infekcijami. Vsebuje glukozinolate, ki delujejo proti raku ter še veliko drugih zdravilnih snovi, ki znižujejo holesterol v krvi, učinkujejo antibiotično in preprečujejo nastanek prehlada. Še posebej cenjeno je fermentirano oziroma kislo zelje, ki v sebi ohrani vse zdravilne učinkovine zelja, s postopkom fermentacije pa nastajajo še nove.

    Čebula

    Čebula vsebuje veliko vitamina C in antioksidantov, zato jo priporočajo pri gripi in prehladu ter pri zmanjševanju holesterola in nižanju krvnega tlaka. Čebula zmanjšuje tako znake akutnega kot kroničnega vnetja. Njena glavna aktivna učinkovina je kvercetin, ki je učinkovit pri preprečevanju raka. Čebula je tudi vir antioksidantov, ki upočasnjujejo staranje. Priporočajo jo sladkornim bolnikom, saj ima veliko kroma, ki vzdržuje nivo krvnega sladkorja. Njeno redno uživanje naj bi preprečevalo tudi težave s pljuči.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte