0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaS katerimi kombinacijami živil ne boste zgrešili?

S katerimi kombinacijami živil ne boste zgrešili?

MORDA VAS ZANIMA

Paradižnik in bazilika, vino in sir, melona in pršut – nekatera živila so kot ustvarjena za to, da bi jih jedli skupaj. Njihovo kombiniranje ni samo okusno, temveč spodbuja tudi absorpcijo vitaminov in mineralov. Takih kombinacij živil je precej, ugotavljajo nutricionisti. Preverite, kakšne koristi za zdravje vam prinašajo.

- Oglas -

kombinacije živil

Zelenjavna solata + olivno olje

Tukaj gre za kombinacijo karotenoidov in zdravih maščob. Zdrave maščobe v olivnem olju namreč trikrat povečajo absorpcijo karotenoidov iz zelenjave, vključno z likopenom, beta-karotenom in antioksidanti.

Goveje meso + brokoli

Če ste ljubitelj mesa, vam priporočamo to kombinacijo. Železo v govedini se namreč hitreje absorbira, če uživamo hrano, bogato z vitaminom C, kot je npr. brokoli.

- Oglas -

Divji riž + česen

Ste vedeli, da bo telo absorbiralo več cinka iz divjega riža, če mu boste med kuhanjem dodali česen?

Jagode + polnovredne žitarice

Ta kombinacija spada med bolj znane in tudi med okusnejše. Vitamin C in vitamini B-skupine v jagodah se namreč bolje absorbirajo v kri, če hkrati uživate polnovredne žitarice. Za lažje uživanje dodajte navaden jogurt.

Tofu + paprika

Paprika ima več vitamina C kot pomaranče in spodbuja absorpcijo nehemskega železa, ki ga najdemo v rastlinskih živilih. Eden od virov takega železa je tofu, zato ga je priporočljivo uživati s papriko.

Zelje + losos

Če vir vitamina D (npr. zelje) kombiniramo z mastno ribo, kot so losos, postrv ali sardina, to pospeši absorpcijo vitamina D.

- Oglas -

Avokado + paradižnik

Zdrave maščobe v avokadu povečujejo moč karotenoidov in A-vitamina v paradižniku, zato je dobro, da si ju kdaj pa kdaj privoščite v istem obroku.

Arašidovo maslo + banana

Kombinacija beljakovin in ogljikovih hidratov pomaga telesu pri regeneraciji po naporni vadbi.

Kari + črni poper

Piperin v črnem popru izboljšuje delovanje številnih hranilnih snovi. Med drugim izboljšuje absorpcijo učinkovin v kariju.

Zeleni čaj + limona

Si kdo predstavlja zeleni čaj brez limone? Ta kombinacija enostavno »paše« skupaj. Poleg tega, da ima odličen in osvežilen okus, je ta kombinacija tudi izjemno zdrava. Limonin sok namreč pospešuje absorpcijo koristnih snovi iz zelenega čaja v telo – gre za antioksidante katehine.

.

NAJNOVEJŠE