0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana8 vrst madežev in kako jih odstraniti

8 vrst madežev in kako jih odstraniti

MORDA VAS ZANIMA

Da bi se izognili uporabi agresivnih kemičnih sredstev za odstranjevanje madežev z oblačil, ki so velikokrat škodljiva zdravju in okolju, se lahko tega lotimo s preprostimi sestavinami, ki jih najdemo doma. To so na primer alkohol, voda, kis in soda bikarbona.

- Oglas -

Ko odstranjujemo madeže z oblačil, je priporočljivo, da jih drgnemo z notranje strani oblačil, saj se tako izognemo poškodbi vlaken blaga. Z uporabo vodikovega peroksida, alkohola ter sode bikarbone lahko z oblačil odstranimo celo najtrdovratnejše madeže.

Madeži

Kemični svinčniki in barve

Če je na vaših oblačilih ostal madež zaradi kemičnega svinčnika ali druge barve, ga odstranite tako, da madež namočite z alkoholom in ga pustite delovati pol ure. Nato ga popršite z lakom za lase ter izperite z vodo.

- Oglas -

Kava in čaj

Če sta krivec za madež na vašem oblačilu kava ali čaj, popackan del oblačila čim prej začnite izpirati pod tekočo vodo – izpirajte vse, dokler madež ne izgine. Če gre za že zasušen madež, ga najprej natrite z boraks pasto in vodo ter nato takoj izperite z vodo.

Trava

V primeru travnatih madežev, ki so še posebej pogosti pri otrocih, na madež nanesite detergent za pomivanje posode ali raztopino vodikovega peroksida in vode v razmerju 1 : 1.

Blato

Ko imate opravka z blatnimi madeži, počakajte, da se blato povsem posuši. Nato ga odstranite s ščetko ter namočite z boraks pasto in vodo ter takoj izperite.

Paradižnik

Posebej trdovratni so lahko tudi paradižnikovi madeži, ki se jih znebite tako, da popackano mesto namočite z belim kisom in izperete.

- Oglas -

Dezodorant

Tudi, če proizvajalci dezodoranta obljubljajo, da ta ne pušča madežev, vemo, da v praksi temu pogosto ni tako. Če so na vaših oblačilih ostali madeži od dezodoranta, pripravite raztopino enakih delov vodikovega peroksida in vode in jo nanesite na madež. Raztopina naj deluje pol ure, nato pa jo izperite z vodo.

Olje

Ko na tkanini ostane madež olja, ga potresite s sodo bikarbono v prahu in ga skrtačite. Nato ga namočite še z nerazredčenim belim kisom in pustite stati 15 minut. Pred pranjem natrite madež še z detergentom za pranje posode.

Kri, urin, jajca, lepilo

Te skupine madežev nikoli ne odstranjujte v topli vodi. Vedno jih najprej namočite v hladni vodi, nato pa perite v pralnem stroju, v katerega daste namesto pralnega praška pol skodelice vodikovega peroksida in pol skodelice sode bikarbone.

.

NAJNOVEJŠE