Sodobne gospodinje nimamo prav veliko časa za pripravo hrane, zato ponujam nekaj namigov, kako si lahko pomagamo. Ko je na vrtu (ali na bližnji tržnici) obilo različne zelenjave, si pripravimo gotove jedi. Vložimo jih v kozarce in shranimo v temni in hladni shrambi. Tako prihranimo veliko dragocenega časa, vseeno pa lahko družini ali prijateljem postrežemo z zdravim, okusnim obrokom.

ozimnica

Izbirajmo ekološko gojene rastline

Konec poletja nas bogato obdari s sadovi z vrtov in sadovnjakov. Vsa skrb in pozornost se bogato obrestujeta z dišečimi pridelki. Narava, s katero sobivamo že toliko tisočletij, točno ve, kaj potrebujemo, in nam tega da v izobilju. Rastline, vzgojene v rastlinjakih, brez sončne svetlobe tega ne zmorejo. S svojim vrtom sobivamo, njegov vonj nas prežema od zgodnje pomladi, vse dokler sneg ponovno ne prekrije zemlje. Rastline, ki smo jih pridelali, so še pozimi z nami posušene, v obliki čajev in začimb. Njihov vonj nam daje občutek varnosti in domačnosti. Zelenjava pa skrbi za naše zdravje, tako da nam z obilico mineralov krepi imunski sistem, omogoča, da lažje prebrodimo telesne in duševne težave. Zavedati pa se moramo, da imajo to sposobnost le naravne, ekološko gojene rastline. V sebi hranijo spomin, kako premagati škodljivce, kako zaceliti poškodbe in se zavarovati pred mrazom. Njihova semena pa krepijo spomin in zbranost.

RDEČA PESA

Rdeča pesa

Vsi poznamo solato iz rdeče pese, nismo pa vsi njeni veliki ljubitelji. Ker pa je rdeča pesa izjemno koristna za naše zdravje, jo lahko pripravimo tako, da se bo prikupila tudi največjim dvomljivcem.

Sestavine, ki jih potrebujemo:

  • 2 kg sveže rdeče pese,
  • 1 kg svežega korenčka,
  • 2 rdeči čebuli,
  • 30 g morske soli,
  • 30 g rimske kumine (ali navadne kumine),
  • 15 g koriandrovih semen,
  • 20 g semen črne gorčice,
  • 2 dcl olivnega olja,
  • 10 zrn pimenta, ki jih nekoliko zdrobimo,
  • ½ litra dobrega vinskega kisa (ne premočnega) ali cvička, ki je že prekisel, da bi ga pili.
  • voda po potrebi.

Priprava: Rdečo peso olupimo in narežemo na 1 cm velike kockice. Prav tako narežemo očiščen korenček in čebulo. V široko ponev vlijemo olje in najprej za minuto prepražimo vse začimbe, razen soli. Nato dodamo čebulo, pražimo le toliko, da ovene, dodamo peso in korenček. Med stalnim mešanjem pražimo 10 minut in dolivamo le toliko vode, da se jed ne prime na dno posode. Nato posolimo in počasi dolivamo kis. Ko smo dolili polovico kisa, poskusimo jed. Če se nam zdi dovolj kisla, ga ne dolivamo več, sicer pa vlijemo celotno količino. To je odvisno od tega, kako močan je kis. Pustimo, da še enkrat zavre, nato odstavimo z ognja. Tekočine mora biti vsaj toliko, da pokriva vso peso in korenček. Jed še vročo predevamo v dobro umite steklene kozarčke velikosti 2–3 dcl. Zapremo in jih obrnemo s pokrovom navzdol. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da se počasi ohladijo.

NAMIG: Tako pripravljena pesa je odlična priloga k stročnicam, mesnim jedem ali tofuju in sejtanu. Kozarček le odpremo in postrežemo brez pogrevanja.

Preberite tudi: Rdeča pesa nas očisti, pozdravi in okrepi

SOLATA IZ BUČK

Sestavine, ki jih potrebujemo:

  • 4 bučke cukini (skupaj približno 2 kg),
  • 3 dcl olivnega olja,
  • 4 rdeče paprike,
  • 600 g kuhane čičerike,
  • 30 g semena črne gorčice,
  • 15 g koriandrovih semen,
  • čebula, česen, sol, po okusu,
  • 1–2 pekoča sveža čilija (po želji),
  • 500 ml naravnega jabolčnega kisa,
  • če imate še kaj zelenjave, ki je ostala, lahko bučkam dodate por, ohrovt, kolerabice, korenček, cvetačo … 

Priprava: Bučke, čebulo in papriko očistimo in narežemo na 1 cm velike koščke. Nato v široki ponvi segrejemo olje in dodamo vse začimbe, razen soli in česna. Prepražimo jih, nazadnje dodamo še svežo zelenjavo, sol in česen. Dušimo 5 minut in ves čas mešamo. Bučke morajo ostati cele, nazadnje jim dodamo kuhano čičeriko. Premešamo in prelijemo s kisom. Pustimo, da še enkrat zavre, poskusimo, ali je dovolj slano, nato odstavimo z ognja. Še vročo solato predevamo v 2–4 dcl kozarčke in dobro zapremo.

Obrnemo jih s pokrovom navzdol. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da se počasi ohladijo.

NAMIG: Odlično se poda k polenti, proseni kaši. Poda se tudi k sendvičem, najbolj pa so je veseli ob domačih narezkih.

OMAKE ZA TESTENINE

Omaka za testenine

Sestavine, ki jih potrebujemo:

  • 1,5 kg svežega korenčka (ali kolerabice, cvetače ali brokolija),
  • 300 g bučnih semen – golic,
  • 2 dcl olivnega olja,
  • 1 dcl bučnega olja (po želji),
  • 3 rdeče paprike,
  • 30 g morske soli,
  • 1 čajna žlička rožmarinovih iglic,
  • šopek sveže bazilike ali origana.

Priprava: Korenček (ali mešano zelenjavo) narežemo na drobne kockice ali pa jo na debelo naribamo. Papriko narežemo na drobne koščke. Bučno seme zmeljemo. Olivno olje segrejemo in dodamo narezano zelenjavo. Prepražimo toliko, da voda izhlapi, dodamo mleto bučno seme in vse začimbe. Dobro premešamo, nazadnje dodamo še drobno sesekljane sveže začimbe.

Omako predevamo v dobro umite kozarčke prostornine 200 ml. Pokrijemo in pustimo, da se počasi ohladijo.

NAMIG: To omako, ki je ni treba pogrevati, lahko prelijemo preko kuhanih testenin, polente, kuhanega krompirja, odlično se poda tudi k kuhani ajdovi kaši ali rižu. Če nimamo dovolj časa, z njo le obložimo rezinice kruha in okrasimo z rdečo papriko, prepraženimi bučnimi semeni ali z olivami.

Recept: Hitra paradižnikova omaka

VINOGRADNIŠKE BRESKVE

Vložene vinogradniške breskeve

Teh dišečih sadežev ne moremo shraniti svežih, zato jih vložimo tako, da ohranimo njihovo čudovito aromo.

Za to potrebujemo:

  • 3 kg zrelih breskev,
  • 1kg belega grozdja (po možnosti brez pešk),
  • 3 l suhega belega vina,
  • zvezdni janež,
  • 1 neškropljena limona,
  • 5 cm dolg košček svežega ingverja.

Priprava: Breskvam odstranimo koščico in jih narežemo na 4 do 6 krhljev. Grozdje operemo in osmukamo s pecljev. Vse sadje zložimo v dobro pomite kozarce (720 ml), v vsakega dodamo 2–3 tanke rezinice limone, eno janeževo zvezdo in nekaj kolobarčkov svežega ingverja. Dolijemo belo vino, tako da so kozarci polni, in dobro zapremo s pokrovčki. Kozarce zložimo v večji lonec, ki smo ga na dnu obložili s čisto kuhinjsko krpo. Dolijemo toliko hladne vode, da pokrije kozarce. Segrevamo do vrelišča, kuhamo 3 minute in odstavimo z ognja. Pustimo, da se počasi ohladi, in kozarce pospravimo v temno shrambo. S tem kompotom postrežemo okoli božiča ali za novo leto.

NAMIG: Na enak način lahko pripravimo hruške, slive, borovnice, maline. Po želji jih lahko sladkamo z agavinim sirupom. K temnemu sadju dolijemo rdeče vino, k svetlemu pa belega. Maline so čudovite z belim vinom, saj dajo prelepo rdečo barvo in bogato aromo. Namesto vina lahko uporabimo vodo. Takrat v vsak kozarec dodamo sok polovice limone (ali pomaranče) in 1 žlico nerafiniranega trsnega sladkorja. Kozarce kuhamo 5 minut, naprej ravnamo enako kot pri kompotu z vinom.

UPORABEN NASVET:

Nekaj ozimnice lahko pridelamo tudi za ptice. Ob robu vrta posejemo sončnice. Njihove bogate cvetove pospravimo. Pustimo, da se posušijo na varnem pred miškami in molji. Pozimi, ko sneg prekrije vrt, pa jih ponudimo lačnim pticam. Same bodo znale izbrskati semena in se pogostiti.