0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaDatlji za lažji spanec

Datlji za lažji spanec

MORDA VAS ZANIMA

Eno od učinkovitejših naravnih uspaval so datlji. Njihova uspavalna moč izhaja iz triptofana – aminokisline, ki je naše telo ne more proizvajati samo in jo lahko dobimo samo iz hrane. V telesu se najprej pretvori v serotonin, nato pa v hormon spanja melatonin.

- Oglas -

Melatonin je hormon, ki je nujen za uravnavanje vseh bioloških funkcij, ki se pojavljajo ciklično, na vsakih 24 ur. Če imate težave s spanjem, vam bo zadostovalo že pet datljev samo deset minut preden se uležete v posteljo.

Datlji za boljši spanec

Če boste datlje jedli podnevi, brez skrbi – v tem času delujejo stimulativno in ne uspavalno. Aktivne snovi v tej hrani namreč oskrbujejo živčni sistem in ugodno vplivajo na možgane. Rezultat je hitro zvišanje ravni koncentracije. Če ste pred zahtevno miselno nalogo, si privoščite pest datljev.

- Oglas -

Zakladnica vitamina B5

Datlji vsebujejo ogromno vitamina B5 oziroma pantotenske kisline, ki je, tako kot ostali vitamini B-skupine, vitalnega pomena za zdravje. Vitamini iz te skupine pomagajo telesu pretvoriti hrano v energijo. Ko telo razgradi ogljikove hidrate v glukozo, dobi potrebno energijo oziroma »gorivo« za svoje delovanje. Če možganom primanjkuje glukoze, mentalne sposobnosti močno oslabijo, počutimo se utrujeno in neosredotočeno. Zato sta uravnavanje ravni glukoze in stalen pritok hranil nujna za pravilno delovanje možganov in dobro počutje.

Študije dokazujejo, da vitamin B5 uravnava tudi nivo slabega holesterola v krvi in preprečuje diabetično angiopatijo oziroma žilne spremembe spodnjih okončin – resnejši zaplet, ki spremlja sladkorno bolezen. Nekatere študije kažejo, da bi vitamin B5 lahko uporabljali tudi pri zdravljenju sladkorne bolezni.

Dobro so zastopane tudi rudninske snovi

Datlji vsebujejo vse vitamine, razen E- in H-vitamina (biotina). Imajo tudi visoko vsebnost mineralov, predvsem bakra in železa, ki sta nujna za zdravo kri in porjavelost. Datlji vsebujejo tudi veliko kalija, ki pomaga izločiti odvečno vodo iz telesa.

Če vas mučita dopoldanska ali popoldanska utrujenost, ni boljšega naravnega zdravila, kot so datlji. Odlični so kot samostojen obrok, dobro pa se podajo tudi jogurtu, lešnikom, mandljem in orehom. Z njihovo pomočjo lahko pripravite tudi slastne sladice, kot so nadevi za palačinke in peciva. Pred tem jih je treba le razkoščičiti in narezati na koščke.

.

NAJNOVEJŠE