Najboljša leta? Med 30. in 34. letom starosti!

Mnenja o tem, katera so najboljša leta človekovega življenja, so seveda zelo subjektivna.

Ali lažnim novicam nasedajo samo starejši ljudje?

Prepričanje, da lažnim novicam nasedajo predvsem starejši ljudje, je zelo razširjeno. Ali gre pri tem za upravičeno stališče ali zgolj za predsodek?

Aktivno poslušanje – osnova uspešne komunikacije

Čeprav se vam morda zdi, da poslušate sogovornika, so standardi za aktivno poslušanje, ki je osnova uspešne komunikacije, precej visoki.

Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.
Zdravje & prehranaDatlji za lažji spanec

Datlji za lažji spanec

MORDA VAS ZANIMA

Eno od učinkovitejših naravnih uspaval so datlji. Njihova uspavalna moč izhaja iz triptofana – aminokisline, ki je naše telo ne more proizvajati samo in jo lahko dobimo samo iz hrane. V telesu se najprej pretvori v serotonin, nato pa v hormon spanja melatonin.

- Oglas -

Melatonin je hormon, ki je nujen za uravnavanje vseh bioloških funkcij, ki se pojavljajo ciklično, na vsakih 24 ur. Če imate težave s spanjem, vam bo zadostovalo že pet datljev samo deset minut preden se uležete v posteljo.

Datlji za boljši spanec

Če boste datlje jedli podnevi, brez skrbi – v tem času delujejo stimulativno in ne uspavalno. Aktivne snovi v tej hrani namreč oskrbujejo živčni sistem in ugodno vplivajo na možgane. Rezultat je hitro zvišanje ravni koncentracije. Če ste pred zahtevno miselno nalogo, si privoščite pest datljev.

Zakladnica vitamina B5

Datlji vsebujejo ogromno vitamina B5 oziroma pantotenske kisline, ki je, tako kot ostali vitamini B-skupine, vitalnega pomena za zdravje. Vitamini iz te skupine pomagajo telesu pretvoriti hrano v energijo. Ko telo razgradi ogljikove hidrate v glukozo, dobi potrebno energijo oziroma »gorivo« za svoje delovanje. Če možganom primanjkuje glukoze, mentalne sposobnosti močno oslabijo, počutimo se utrujeno in neosredotočeno. Zato sta uravnavanje ravni glukoze in stalen pritok hranil nujna za pravilno delovanje možganov in dobro počutje.

- Oglas -

Študije dokazujejo, da vitamin B5 uravnava tudi nivo slabega holesterola v krvi in preprečuje diabetično angiopatijo oziroma žilne spremembe spodnjih okončin – resnejši zaplet, ki spremlja sladkorno bolezen. Nekatere študije kažejo, da bi vitamin B5 lahko uporabljali tudi pri zdravljenju sladkorne bolezni.

Dobro so zastopane tudi rudninske snovi

Datlji vsebujejo vse vitamine, razen E- in H-vitamina (biotina). Imajo tudi visoko vsebnost mineralov, predvsem bakra in železa, ki sta nujna za zdravo kri in porjavelost. Datlji vsebujejo tudi veliko kalija, ki pomaga izločiti odvečno vodo iz telesa.

Če vas mučita dopoldanska ali popoldanska utrujenost, ni boljšega naravnega zdravila, kot so datlji. Odlični so kot samostojen obrok, dobro pa se podajo tudi jogurtu, lešnikom, mandljem in orehom. Z njihovo pomočjo lahko pripravite tudi slastne sladice, kot so nadevi za palačinke in peciva. Pred tem jih je treba le razkoščičiti in narezati na koščke.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×