0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineTravniške rastline in živali - kralji in kraljice travnikov

Travniške rastline in živali – kralji in kraljice travnikov

MORDA VAS ZANIMA

Ali poznate številne travniške rastline in travniške živali? Sprehajanje po lepih travnikih je ena najboljših meditacij. Seveda vam za to priporočamo, da mobilne telefone in skrbi pustite doma in se raje posvetite opazovanju okolice, prisluhnete ptičkom in se preprosto zleknete na mehko travo ter spoznavate svet okrog sebe.

- Oglas -

Travniške rastline

Travniške rastline

Se spomnite, kako so vas v osnovni šoli učili imen, značilnosti in lastnosti številnih travniških rastlin in živali? Ste tudi vi zbirali rožice za herbarij in potem zraven z velikimi črkami pisali ‘travniška kadulja’, ‘ivanjščica’, ‘travniška zlatica’ in podobno? Pravzaprav je zanimivo, kako hitro lahko pozabimo na veselje, ki nam ga lahko prinese travnik za hišo, pisani cvetovi sredi zelenja in majhne živalce, ki plezajo po njih.

Regrat in koprive

RegratKot otroci nikdar nismo razumeli naših mam, ki so veselo in navdušeno nabirale regrat, ki so ga potem zvečer v solati silile pred nas otroke. A ta nazobčana rastlinica je v ljudskem izročilu in modrosti dobro znano živilo, pa tudi zdravilo. Pri nas si regrat najraje privoščimo v solati, nekateri pa iz njega skuhajo celo juho. Njegove liste si lahko priprete v sendvič, da bolj zahrusta, hkrati pa nam da toliko zdravih snovi, ogromno vitaminov in rudnin, pravijo pa, da celo upočasnjuje staranje. Ker spodbuja odvajanje vode, tako pomaga tudi delovanju ledvic in menda celo mehurja, prav lahko pa tudi pomaga topiti odvečne kilograme in celulit. Najbolj užitni so listi, čeprav mnogi ljudje uživajo tudi korenine in celo cvetove (vendar te bolj v zdravilne namene!), ki se v svoji rumenosti razbohotijo v aprilu. Ko odcvetijo, nastanejo dobro znane regratove lučke, ki jih lahko odpihnemo. Nabiramo ga maja, junija in pa v jeseni. Lahko ga posušite in uporabite za čaj, če pa korenino prepražite, je menda učinkovit nadomestek kave. Krepi tudi jetra in pomaga pri težavah z žolčnimi kamni in zaprtju. Kot večina zelene listnate zelenjave je zelo priporočljiv za ljudi, ki se borijo s pomanjkanjem železa.

- Oglas -

Druge zanimive travniške rastline, ki nam pogosto delajo tudi preglavice kar ob cesti ali na robu travnika, pa so koprive. Zagotovo ste že slišali zgodbo o moškem, ki je padel v koprive in bil ozdravljen revme? Te pekoče in skeleče rastline so v kombinaciji (ali pa posebej) z regratom naravnost izvrstne za razstrupljevanje in čiščenje telesa. Koprivo že od nekdaj uporabbljajo za čiščenje krvi, proti slabosti in za pospeševanje prebave in izločanja seča. Dolgo časa smo se je izogibali in celo bali, a naše babice so že generacije pred tem vedele, da so zdrave in celo okusne. Tako kot regrat so polne železa in priporočljive za slabokrvne ljudi. Med nabiranjem moramo paziti na to, da ne poberemo mrtve koprive, ki ni tako priporočljiva za uživanje. Navadno zato iščemo veliko koprivo, ki jo (čisto za vsak primer) lahko prepoznate glede na odtrgano steblo. Mrtva kopriva ima namreč okroglo, tista, ki jo iščemo mi, pa štirioglato. Za nabiranje je najbolj priporočljiva tehnika Daria Cortesa, ki pravi, naj vršiček rastline z dvema ali termi pari listov previdno odtrgamo in liste pogladimo na spodnji strani v smeri vrha. To nekajkrat ponovite, potem pa jo povaljajte med dlanema in tako kopriva ne bo pekla! Ko jo kuhate, pa vode ne odlijte, saj bi tako zlili stran cel kup koristnih snovi. Če jih naberete v večjih količinah, pa priporočamo, da jih posušite in zmeljete v prah ali celo zamrznete. Iz njih lahko naredite okusno ‘špinačo’.

Zdravilne rastline

Na travniku pa poleg užitnih najdete še cel kup zdravilnih rastlin. Moj stari ata jo še danes rad mahne za hišo in se sprehaja po travnikih ter nabira rožice za svoje tegobe. Saj veste, kako je rekel Kosobrin: »Za vsako bolezen rožica raste!« In čeprav je včasih lažje odkorakati v lekarno in tam povedati, kaj vas muči, vam priporočamo, da se včasih vseeno lotite kakšnega nabiranja zelišč, ustvarjanja obkladkov in pripravljanja čajev, da si pomagate s tistim, kar nam je dala sama Mati Narava.

Prava kamilica sprošča vetrove  in blaži krčne bolečine, učinkuje pa tudi kot zelo nežen sedativ. Blaži vnetja, tudi sluznična, pri katerih se sprošča gnoj ali sluz, in razkužuje, hkrati pa skrči prizadete tkivne površine in tako omeji bolezenski proces. Dobra je za razstrupljanje bakterijskih strupov in kožno presnovo ter s tem tudi celjenje ran. Učinkovita je pri prebavnih težavah zaradi nervoze, pri driski zaradi živčnosti, potovalni slabosti in nemiru. Za zunanjo uporabo pa se k njej obrnemo za blaženje kožnih vnetij, celjenje ran in lajšanje bolečin in oteklin. Če vdihujete njeno soparo, vam o pomagala pri vnetju obnosnih votlin in gornjih dihalnih poti.

Navadna arnika je dražilo, ki pridno prekrvavi kožo ali sluznice in tako tudi  v obolelem tkivu prepreči krvni zastoj ter pospeši vsrkanje zunajžilne krvi ter v tkivo prinaša hrano in bele krvničke, hkrati pa vpliva tudi na podkožne bolezenske procese. Prav zato jo lahko uporabite za obkladke pri kožnih vnetjih po piku žuželk, oteklinah, zvinih, podplutbah, mišičnih in sklepnih bolečinah in ožigih meduz ter za celjenje ran. Pomaga tudi pri ozeblinah, živčni plešavosti in celo zlati žili. Nikoli pa je ne smete vzeti notranje, razen v ustreznih homeopatskih razredčenjih. Če ste alergični na kamilico, ognjič ali rman pa boste skoraj zagotovo tudi na arniko.

- Oglas -

Lep rumen cvet ognjiča uporabimo za pomirjanje krčev in vnetja črevesja in želodca ter celo mehurja, ledvic in ženskih spolnih organov, saj pospešuje znojenje in izločanje vode. Zaustavlja krvavitve in hkrati pomaga izločiti zaostalo menstrualno krvavitev. Veliko bolj učinkovit je za zunanje zdravljenje, na podoben način kot arnika. Z njim si pomagajte pomirit vneto ustno in žrelno sluznico, blažiti modrice, opekline in preležanine ter celo razširjene vene na nogah. Pomaga tudi pri gnojnih kožnih turih in ranah, ki se teže zacelijo.

Materina dušica ali timijan
Tudi materina dušica pomaga odganjati težave z vetrovi, povzroči pa popuščanje krčev gladkih mišic. Na eni strani pomirja kašelj in na drugi olajšuje izkašljevanje. Uničuje bakterije in tudi zajedavce (predvsem gliste in trakulje) ter zajezi razvoj bolezni ali okužbe, celo krvavitve. Naše babice so jo najpogosteje uporabljale za prebavne težave, drisko in močenje postelje pri otrocih, vnetju grla in mandljev ter astmi, bronhitisu in oslovskemu kašlju. Olja materine dušice nikar ne uporabljajte notranje, predvsem ženske pa se mu izogibajte, saj je znana po tem, da spreminja menstrualne cikluse.

Travniške živali – pikapolonica in njeni prijatelji

Ne le rastline, tudi travniške živali so tiste, ki kraljujejo na teh brezmejnih področjih zdravja, veselja in miru. Praktično kamorkoli stopimo, lahko srečamo mravljico, polža, ježa ali različne metulje in prav vsi so neizmerno pomembni za raznolikost tega življenjskega prostora in za ohranjanje življenja naše narave in celotnega ekosistema.

Mravlje, denimo, so vsejede živali, ki se običajno sicer hranijo z rastlinsko hrano, a občasno plenijo druge živali. Za nas znajo biti mravlje neprijetna nadloga v hiši, ko pridejo ropat naše zaloge hrane, a od njih bi se lahko marsičesa naučili. Delajo skupaj, razdelijo si delo in živijo v dobro urejenih kolonijah. Mravlje na vrtu se prehranjujejo tudi z medeno roso, ki jo izločajo listne uši.  Velika rdeča mravlja se hrani z majhnimi žuželkami in tako preprečuje škodo, ki bi jo lahko naredile na gozdnem drevesu. Njihova sposobnost ritja skozi zemljo je nujna za cikel prehranjevanja, hkrati pa so tudi same hrana za številne ptice, mravljinčarje, žabe in druge živali.

Polži se prav počasi in leno premikajo po travniku, ko pa vas zagledajo, se radi skrijejo v svoje hišice. V večini jedo liste, rastline in druge zelene površine, morda pa vas bo presenetilo tudi dejstvo, da se lahko pregrize celo skozi apnenec. To sestavino namreč potrebujejo za svojo hiško, ki je zgrajena s pomočjo kalcija. Njegovi naravni sovražniki so ptice, ježi, žabe, tudi kokoši in goske. Polži so lahko tudi nezaželeni na našem vrtu, če se lotijo našega pridelka, vendar se jih lahko znebimo na ekološki način.

Pikapolonica
Med najbolj ljubke travniške živali spadajo pikapolonice, ki jih ima rad prav vsak. No, vsaj dokler se v gromozanski jati ne lotijo njegovega pridelka. Te rdeče ali rumene živalce, ki prinašajo srečo, pospravijo neznansko količino insektov, ki bi drugače lahko uničili veliko več naših lepih vrtnih pridelkov. Pikapolonice so tako pravzaprav plenici, obožujejo pa listne uši in pršice ter jajčeca hroščev in drugih nepridipravov. Hkrati pa obstajajo različne vrste pikapolonic in znanstveniki se muzajo vegetarijanskim pikapolonicam, ki so marsikateremu vrtičkarju že povzročile težave. Vseeno pa je njihova primarna funkcija uničevanje sovražnikov naših vrst, zato ni presenetljivo, da jih ponekod že prodajajo v vrtnih centrih.

NAJNOVEJŠE