0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaMravlje v stanovanju

Mravlje v stanovanju

MORDA VAS ZANIMA

S toplim vremenom so v naša stanovanja prilezle tudi mravlje. Nekateri imajo z leta v leto težave z njimi. Načinov kako se jih znebiti je več, vendar izberimo tistega, ki bo tudi za nas najmanj škodljiv. To pa je sejanje ali sajenje rastlin, ki odvračajo mravlje.

- Oglas -

Mravlje v stanovanjuTake rastline so sivka, poprva meta in navadni vratič. Zato te rastline posadimo v lončke, korita ali gredice. Lončke ali korita lahko damo pred vhod, na okenske police, skratka tam, kjer sumimo, da imajo mravlje »skrivni« prehod v naše stanovanje.

Navadni vratič je rastlina, ki zraste precej visoko, zato jo bomo lahko imeli v kakšnem večjem loncu ali na gredici ob stanovanju. Potrebuje sončno mesto, uspeval pa nam bo tudi na senčnih mestih. Prenese vsaka tla, le da niso preveč vlažna. Sejemo ga spomladi do poletja, korenine odrasle rastline pa delimo spomladi ali jeseni. Rastlina se hitro razraste, zato v posodi poleg nje težko sadimo še kakšno drugo rastlino.

Poprova meta; Za rast potrebuje deloma senčna ali sončna mesta. Uspevala nam bo v vlažni in s hranilnimi snovmi bogati zemlji.

- Oglas -

Sivka; Za rast potrebuje sončne, odprte in zračne lege, s samo lego že preprečujemo glivične bolezni. Ugaja ji dobro odcedna, peščena zemlja ter taka, ki vsebuje apno. Razmnožujemo jo s stebelnimi poganjki. Spomladi in jeseni narežemo 10 do 20 cm dolge poganjke ter jih posadimo na želeno razdaljo. Drug način razmnoževanja je z deljenjem rastline. Najdemo pa lahko tudi seme sivke in jo posejemo. Majhne rastlinice razredčimo na razdaljo 45 do 60 cm. Paziti moramo, da sivko posadimo vsaj 30 cm od zidu ali žive meje. Ovenela cvetna stebla porežemo. Spomladi in pozno jeseni tudi pristrižemo in lepo oblikujemo grm.  Posušene dele rastline samo v omaro in tako odganjamo tudi molje.

Vse tri rastline lahko uporabljamo tudi v ljudskem zdravilstvu.

NAJNOVEJŠE