Ekologija & okoljeVodni užitki, osvežitev, dobra glasba brez odpadkov!

Vodni užitki, osvežitev, dobra glasba brez odpadkov!

MORDA VAS ZANIMA

Bazeni energije, ki jih od leta 2000 v sodelovanju s Termami Ptuj organizira Klub ptujskih študentov, so eden najbolj množičnih poletnih zabavnih dogodkov za mlade v regiji. Tudi letošnji se bodo odvijali v Termah Ptuj, in sicer 8. julija od 12. ure naprej. Sproščenost, zabava in aktivno preživljanje prostega časa tradicionalno zaznamujejo to prireditev, letos pa se poleg vsega obeta še fešta brez odpadkov. V goste namreč prihaja Eko-koncept!

- Oglas -

Bazeni energijeBazeni energije je prva večja prireditev v Sloveniji, na kateri se bodo Društvo Ekologi brez meja in Fundacija Z glavo na zabavo predstavili s skupnim okoljskim projektom Eko-koncept. Ključni cilj projekta je zmanjševanje količine odpadkov na javnih prireditvah, zato razvijamo premično pralnico plastičnih kozarčkov za večkratno uporabo, ki bo potovala po vseh večjih prireditvah po Sloveniji in tako pomembno prispevala k zmanjšanju količine odvržene plastike.

Na Ptuju premične pralnice še ne bo, bo pa vsak obiskovalec prireditve ob prihodu za kavcijo 1 EUR dobil v uporabo plastični kozarček, ki ga bo ob ponovnem naročilu pijače samo zamenjal, po uporabi vrnil, mi pa bomo poskrbeli za pranje. Tudi svoj evro bo dobil nazaj, za vsak nov kozarček pa bo plačal 1 EUR, tako da bo na koncu dobil nazaj toliko, kot je vplačal – pod pogojem, da bodo kozarci v dostojnem stanju. Po pranju bodo vsi plastični kozarčki ponovno uporabljeni na novih prireditvah, za kar bo poskrbel Eko-koncept. Tako bomo za 90 % zmanjšali količino odpadkov po prireditvi in dokazali, da skrbimo za okolje tudi med zabavo. In da to sploh ni težko. Organizator prireditve prav tako že več let skrbi, da se vsi odpadki na prireditvi odložijo v zabojnike za ločeno zbiranje odpadkov.

O projektu Eko-koncept

Dve nevladni organizaciji, Društvo Ekologi brez meja in Ustanova: fundacija Z glavo na zabavo, sta letos združili svoje moči in skupaj pripravili vrsto zanimivih in hkrati družbeno koristnih aktivnosti, ki jih ponujamo organizatorjem množičnih javnih prireditev.
Končni cilj projekta je storitev pranja lončkov za večkratno uporabo s pomočjo potujoče pralnice, kar bo omogočilo prehod prireditev na dogodke brez odpadkov in hkrati zaposlitev težje zaposljivim skupinam prebivalstva! Podobne prakse v Nemčiji in Avstriji kažejo, da pranje posode prinaša ne le okoljske (zmanjšanje nastalih odpadkov), temveč tudi finančne prednosti, saj so stroški čiščenja prizorišč vse večji.

Kdo smo partnerji projekta Eko-koncept?

Projekt Eko-koncept izvajata nevladni oganizaciji Društvo Ekologi brez meja in Fundacija Z glavo na zabavo. Delno je financiran s strani Evropskih socialnih skladov. Nosilec projekta je Društvo Ekologi brez meja – tu najdete več o nas.

In kdo je Fundacija Z glavo na zabavo?

- Oglas -

Fundacija z glavo na zabavo je neprofitna organizacija, ki si na prireditvah prizadeva za bolj odgovoren odnos mladih do škodljive rabe alkohola in opozarja na nezdružljivost uživanja škodljivih substanc z aktivno udeležbo v cestnem prometu. Deluje že več kot 10 let in jo slovenski državljani prepoznavajo po naslednjih sporočilih:

  • Z glavo na zabavo pooseblja zdrav in aktiven življenjski slog, še posebej med mladimi;
  • Predstavlja pozitivno alternativo aktivnega preživljanja prostega časa in zdrave zabave, kjer za dobro počutje ne potrebujemo alkohola, tobaka in prepovedanih drog;
  • Z glavo na zabavo je sinonim za popolno nezdružljivost uporabe alkohola in drog z aktivno udeležbo v cestnem prometu.

Njene prepoznavne aktivnosti bodo ključno pripomogle tudi k promociji Eko-koncepta.

Zakaj je projekt, kot je Eko-koncept, tako zelo potreben?

Plastični kozarčkiNa javnih prireditvah, kot so družabne, glasbene, športne in ostale, nastajajo velike količine odpadkov, ki se jih zaradi pomešanosti z biološkimi odpadki težko ločeno zbira. Ker gre običajno za enkratne dogodke, se na njih uporabljajo kozarci ter ostala posoda za enkratno rabo (posoda je narejena iz plastične mase ali ustrezno obdelanega kartona). Mnogokrat se zgodi, da je posoda za enkratno rabo zdrobljena na več manjših kosov ali pa odvržena v okolici in ne v improviziranih zabojnikih za odpadke. Po končani prireditvi plastični kozarci in krožniki za enkratno rabo ter ostanki hrane v najboljšem primeru končajo skupaj v enotnem zabojniku ter na koncu na deponiji, kjer se razgrajujejo še nadaljnjih 500 let. Povsem razgradi pa se nikoli – plastika kot mikro delec za vedno ostane v našem okolju.

Ocenjuje se, da na 20-ih največjih prireditvah v Sloveniji nastane preko 800 kubičnih metrov plastičnih odpadkov. S temi odpadki bi napolnili okoli 400 srednje velikih gospodinjskih zabojnikov za odpadke (120 l) na eno prireditev!

Ekspertiza »Vergleichende Ökobilanz verschiedener Bechersysteme beim Getränkeausschank an Veranstaltungen« iz leta 2008, ki so jo podprle državne ustanove iz Avstrije, Nemčije in Švice je pokazala, da so kozarci za večkratno uporabo tudi ob upoštevanju okoljskega odtisa pranja in prevoza ekološko mnogo ustreznejši.

Eko-koncept je prvi projekt v Sloveniji, ki na to problematiko odgovarja s konkretnimi rešitvami, hkrati pa razvija nova in zelena delovna mesta.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×